Proč by si lidé měli k výletu vybrat právě Lednici?

Snažíme se dělat kulturní akce pro turisty i naše obyvatele. Díky tomu, že je u nás velká návštěvnost, počet událostí stoupá. Domácí se účastní akcí, které vnímáme šířeji. Nabídka souvisí s tím, že pro nás je turistická sezona v tomto období velmi náročná. Je u nás hodně lidí, ubytovací kapacity jsou vysoké a návštěvnost zámku rok od roku roste. Je známo, že patří k nejnavštěvovanějším památkám v republice. Nabídku rozšiřujeme i proto, aby u nás lidé chtěli zůstat déle.

Mezi návštěvníky je značná část těch, již vyhledávají spíše komorní akce. Co nabízíte jim?

V podrobném kulturním kalendáři jsou události, které pořádají jednotlivá zařízení. Dělají je třeba majitelé penzionů. Ať už jde o cimbálky nebo některé akce v lázních. Není to jen tak, že by se vše dělo za velkého počtu návštěvníků.

S čím myslíte na domácí obyvatele?

Teď jsme měli například koncert hradní stráže, což už místní znají. Vědí, že je tam zaručená vysoká kvalita a že je to krásný zážitek. Byť jde o akci, která je cílená na širokou veřejnost, jde o věc, kde vidím hodně místních. Těší se na to. Reagují mnohdy na tradiční a odzkoušené věci. Ví, co je čeká. Samozřejmě někteří jdou i jinam, vždy to záleží, jakou mají náladu a co upřednostňují. Spektrum událostí, které se u nás dějí, je široké.

Prozradíte, na co se těšíte vy osobně a co si určitě nenecháte ujít?

Mezi nejatraktivnější akce patří muzikály, které jsou u nás již tradičně v zámeckých prostorách. Jde opravdu o nádherné věci. Za sebe mohu říct, že jsem se velmi těšil na hradní hudbu. Absolvoval jsem její vystoupení a jsem moc rád. Líbilo se mi. Potěšil mě tak hned začátek letní turistické sezony.

Když se zaměříme na tradiční akce, které se v Lednici uskuteční, je na nich něco nového nebo něco, co jste poupravili?

Snažili jsme se podpořit pravidelné koncerty v parku u zámku. Teď chceme prostředí zdůraznit ve spolupráci s multifunkčním centrem v jízdárnách. Tam by se měl konat ucelený cyklus koncertů. Myslím, že by to mohlo zajímavé v souvislosti s tím, že ze západního křídla jízdáren už pomalu mizí lešení. Celý areál tak bude opravený. Nejde o převratnou novinku, ale centrum teprve pozvolna začíná svou činnost. Máme už vysoutěžené a čekáme na dodávku vybavení a expozice. Chceme, aby se toto místo dostalo mezi lidmi do podvědomí. Pro návštěvníky mohou být tradiční akce zajímavé novými prostory.

Jedním ze zajímavých bodů letního programu jsou závody chrtů. Jak velké oblibě se psí závody těší?

Závodů u nás bývá každou sezonu více, asi do deseti. Naši obyvatelé už je znají, turisté jsou mnohdy velmi překvapení. Netuší totiž, že ještě něco takového někde existuje. Závodních drah je u nás už pomálu. Pochopitelně je díky tomu návštěvnost zajímavá.

Na co byste upozornil po letní sezoně?

V tuto chvíli nechci tvrdit, že dojde na věci, na něž bych mohl s předstihem zvát. Předpokládáme ale, že v té době plně dořešíme vybavení multifunkčního centra a lázeňskou kolonádu. Nově nám vznikne amfiteátr. Na podzim tak přijdou na řadu akce, které nyní plánujeme a připravujeme. Některé jsou ale jen v začátcích. Tím, že máme na podzim pro větší akce i mokré varianty, bude zázemí pro návštěvníky zase o něco přívětivější. V tuto chvíli jde spíše o obecnou pozvánku, protože na tom všem ještě pracujeme. Předpokládám, že období po hlavní sezoně u nás bude ještě o něco pestřejší, než tomu bylo doposud.

Inzerát Lednice.