Hora Chua-šan leží přibližně sto kilometrů od historického města Si-An, naleziště slavné terakotové armády. Je patrně nejznámější z Pěti velkých čínských hor a jako taková i od pradávna posvátným místem taostického učení. Podle legend je přitom právě Chua-šan jedním z míst, na kterém žil sám zakladatel tohoto učení Lao-c’.

Tetiaroa - malebné pobřeží lemují bělostné pláže s palmovými háji.
Rajský azyl pro vyvolené: Na ostrově hvězd nehrozí štípance a život řídí Avatar

Taoismus je jedním ze základních směrů staročínské filozofie. Hlavním cílem učení je naprosté splynutí člověka s přírodou, které mu zajistí nesmrtelnost či velmi dlouhý život. 

Toto lidové náboženství vzniklo pravděpodobně v 5. století před naším letopočtem, přičemž za jeho zakladatele je považován mudrc Lao-c’, jehož historická existence je ovšem nejasná.

Vzhledem k posvátné povaze hory to později byli právě starověcí mniši a jeptišky, kteří začali jako první budovat soustavu schůdků a stezek, která vedla až na její vrcholy.

Posvátným místem taoismu zůstala Chua-šan dodnes. Mnohé z poutníků přitom žene k cíli představa božského šálku čaje, jež je poutníkům servírován v čajovně sídlící v prastaré budově taoistického kláštera na vrcholu hory. "Odměna za zdolání zrádné stezky? Lahodný čaj, který je dílem přírody. Vyroben je z vody pocházající z tajícího sněhu, deště a horských pramenů," popsal list Times of India

Pro dobrodruhy je ideální také největší podzemní sál na světě:

Adrenalin a působivé výhledy

Chua-šan však neláká jen vyznavače taoismu a milovníky lahodného čaje. Mnozí z turistů se o náročný výstup pokoušejí právě kvůli všudypřítomnému odéru nebezpečí, jiní kvůli dech beroucím panoramatům. Ty jsou více než dostatečnou odměnou za vynaloženou námahu. Chua-šan (Květinová hora) má celkem pět vrcholů, které mohou zdálky připomínat květinu. A z každého z nich se naskýtá trochu jiný výhled na okolní krajinu.

Zdroj: Youtube

Jižní vrchol neboli Vrchol divokých hus (2160 m. n. m.) není pouze nejvyšším bodem hory Chua-šan, ale také nejvyšším vrcholem všech pěti posvátných hor Číny. Za své jméno vděčí legendě, podle níž právě na něm přistávaly divoké husy vracející se z jihu, upozornil server Ancient Origins.

Úzkokolejka z aljašského Skagway do Whitehorse byla dokončena v roce 1890.
Ráj dobrodruhů z jiné planety: Yukon skrývá les s českým vzkazem i časoprostor

Právě kolem Jižního vrcholu vede pravděpodobně nejnebezpečnější stezka na světě - proslulá Plank road (Prkenná cesta). K jejímu zdolání je nutné přejít přes pouze 30 centimetrů široká dřevěná prkna, pod nimiž se nachází kilometrová propast a jedinou oporu představuje řetěz připevněný na stěnu útesu.

Výstup na horu z jižní strany trvá přibližně šest hodin a přechod Prkenné cesty je pouze jednou z jeho úseků, právě na vrzajících dřevěných prknech ale turisté stráví nejvíce času. Situaci komplikuje skutečnost, že uzoučká stezka je obousměrná - a vyhýbání se protijdoucím lidem mimo jiné dost zdržuje. 

Zdroj: Youtube

Opředeno prastarými legendami

Své kouzlo ale mají i další vrcholy hory, které jsou opředeny velkým množstvím prastarých legend. Zatímco čtyři vrcholy nesou jména podle světových stran, pátý dostal poměrně originální jméno Střední vrchol. Nachází se na něm nejen Chrám Jade Maiden, ale i dvě vyhlídková místa s tajemnými jmény – Strom bez kořenů a Obětní strom.

Pravčická brána
Nejen Pravčická brána. Skalní útvary ohromují návštěvníky svými tvary i barvami

Za zmínku stojí ještě Severní vrchol neboli Terasa v mracích (1614 m. n. m.). A to nejen proto, že je jediným vrcholem hory nedosahujícím výšky dvou tisíc metrů, ale je rovněž poměrně snadno dostupný i pro méně zdatné návštěvníky – asi pět minut chůze pod vrcholem se totiž nachází stanice lanovky.