Ačkoliv se dechová hudba Bílovčanka řadí mezi kapely z hanáckého Slovácka, na přání zahrají muzikanti i písničky z Podluží. A rádi.„Objevujeme se tam, kam si nás lidé pozvou. Nevybíráme si. Je nám proto jedno, co hrajeme. V podstatě je to všude stejné," tvrdil kapelník a barytonista velkobílovické dechovky Libor Kalivoda.

Hudbu v podání Bílovčanky tak mají lidé příležitost slyšet v různých koutech Moravského Slovácka. „Někdy vystupujeme i v Čechách. Ale jen málokdy," poodhalil.

Výchova muzikantů

Bílovčanka se publiku poprvé představila již v roce 1991. Tehdy jako mladý kolektiv, který vznikl z dětské dechovky vytvořené v roce 1985 na popud velkobílovické dechové hudby Legrúti.

„V té době ještě ve Velkých Bílovicích nepůsobila základní umělecká škola a mladé muzikanty tak vychovávali jednotliví členové Legrútů," vyprávěl kapelník.

Z žáků kurzu sestavil po roce výuky Pavel Zemánek, jeden ze zakládajících členů Legrútů, dětský orchestr. Postupem času převzal post vedoucího kapely Josef Brůček a ze široké základny dětské dechovky zformoval základní obsazení dnešní Bílovčanky. „Kromě jednoho hráče, všichni muzikanti pocházeli z Velkých Bílovic," podotkl Kalivoda.

Také v dnešním obsazení kapely je více než polovina členů z největší vinařské obce České republiky. „Přespolní dojíždí z Moravského Žižkova, Velkých Pavlovic, Kobylí, Nového Poddvorova, Lanžhota i Slovenska," vyjmenoval muzikant.

Vedle Libora Kalivody působí v dechovce umělecký vedoucí a hráč na tubu Luboš Řehánek, klarinetisté Andrej Hanzlík a František Osička. Na křídlovku hrají Martin Svoboda, Roman Hudec, Milan Prajka a Vladimír Svoboda. Tenor má na starosti Josef Brůček, trombon Peter Dolný, melafon Pavel Forejtník a bicí Šimon Kalivoda. Texty písní zpívají Světlana Tesáková, Zdeňka Kalivodová a Dušan Sem.

O tom, že by stále existujícím Legrútům nyní Bílovčanka konkurovala, Kalivoda popírá. „To rozhodně ne. Spíše naopak. V mnohých případech si vypomáháme," přiblížil barytonista.

Podle Kalivody nemá patnáctičlenné seskupení problém se sejít. „V dnešní době, kdy existují mobily, je to snadné," usmíval se barytonista.

Nové CD plánují

Široký repertoár kapely se opírá především o skladby autorů, kteří měli výrazný vliv na profil dechovky Legrúti. Písně z pera skladatelů Ladislava Hrdličky a Pavla Zemánka se objevují i na prvním a zatím jediném cédéčku Bílovčanky nazvaném U nás.

„Vzniklo již v roce 2002. Proto bychom rádi vydali další, ale chybí nám k tomu to nejdůležitější. Peníze," posteskl si.

Jak prozradil, nové CD plánovali již před dvěma lety, kdy Bílovčanka slavila dvacetileté výročí. „To nám však nevyšlo, tak uvidíme. Třeba se nám to povede letos," krčil rameny.

Lidové písničky v jejich podání přesto mohou zájemci slyšet. A to díky jejich častým vystoupením. „Například už tuto sobotu budeme hrát na krojovaném plese v Drnholci," pozval Kalivoda.

Obvykle jsou hudebníci vidět ve velkobílovickém kroji, který zvýrazňují hlavně žluté nohavice s vyšíváním. „Někdy vystupujeme jen ve vyšívaných košilích a černých nohavicích," dodal.

Bílovčanka nechybí ani na přehlídkách dechových hudeb. V zimních měsících zase pravidelně pořádala muzikantský ples. „Letos poprvé se neuskuteční," upozornil Kalivoda s tím, že lidé o tento druh plesu, přestali mít zájem. „Budeme jej pořádat jednou za dva raky," ujistil.