Žánrové výlety

Na počátku kapely stál televizní režisér ostravského studia České televize Martin Rek a herec Vladislav Georgiev. Toho mohli diváci vidět hned v několika televizních pohádkách či historickém filmu Lidice.

Hudebně se zpěvák a kytarista Rek s houslistou a showmanem Georgievem potkávají už pětadvacet let. Bandaband, který založili v roce 1998, časem rozšířili o své přátele a rodinné příslušníky.

Po řadě změn v sestavě se zvuk kapely v posledních letech ustálil. Protože s Bandabandem hrají také nadaní instrumentalisté na saxofóny, perkuse a klávesy, vydává se často kapela na žánrové „výlety". Ty opírají o tvrdou, ale promyšlenou rytmiku.

Kombinace optimistické latiny, blues rockových riffů a jazzových melodií z Bandabandu dělá těžce zapomenutelnou hudbu naživo i z desky. Zvukem by šla jejich produkce přirovnat ke kapele slovenské jazzové jedničky Petra Lipy. Lipův saxofonista Michal Žáček s Bandabandem ostatně hostoval.

Bandaband hraje zejména vlastní skladby. Někdy však také zhudební verše českých básníků. V repertoáru tak ožívá Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Žáček i Jiří Suchý.

Kapela má ze sebou vystoupení na festivalech jako Colours Of Ostrava, Rawa Blues v Polsku nebo Blues Aperitiv. Loni v létě vyhrála v mezinárodní soutěži FajnFest.

Kmotry druhého alba Zážitkomat se stala dramaturgyně ostravských Colours Zlata Holušová a frontman kapely Buty Radek Pastrňák.

Podle Ladislava Čumby, tuzemského odborníka na blues, je Ostravsko příznačným bluesovým regionem. Bandaband je toho důkazem. Spíž než k splínu ale ponouká k tanci a živelné zábavě.