Pouze na hrozny vypěstované ve svém vinohradu sází Jan Balga z tvrdonického BMVinařství. Ačkoliv společnost založil až v roce 2010, vinné révě se věnuje od dětství a v oboru podniká od začátku devadesátých let. Společně s dcerou obhospodařuje šestnáct hektarů vinic, díky nimž posbíral řadu ocenění.

Roční produkce činí osmdesát tisíc litrů, z nichž vychází jakostní vína s přívlastkem – kabinetní, pozdní sběry, výběry z hroznů, výběry z bobulí a ledové. Jan Balga má třipadesát let, je ženatý a má tři děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Díky otci mě rodinné vinaření provázelo už od mala.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Základem je vypěstování kvalitních hroznů a moderní technologie zpracování. A v neposlední řadě pracovitost a poctivost lidí.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Bez odpovědi.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno většinou jen degustuji, rád ale posedím u skleničky s přáteli.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Příjemné bylo přebírat ocenění Vinař roku 2007 a nejhorší chvíle zažívám při jarních mrazech a letním krupobití. To jsou věci, které vinař nedokáže ovlivnit.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Zlatý pohár Víno&delikatesy, medaile ze zahraničí: Awc Vienna, Muvina Prešov, Vinalies Paris, Mundus Vini Německo, Vinoforum Slovinsko.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Jsem zastánce moderních technologií, ale v odrůdách nedělám rozdíly.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si všech poctivých vinařů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Na budoucnost myslím, ale k výchově svého nástupce se teprve chystám. (liv)

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučuji naše suché Chardonnay, pozdní sběr 2011. Víno má sytě zlatou barvu s vůní zralého ananasu, vanilky, manga a žlutého melounu. V chuti se objevují smetanové tóny, mletá skořice a také sušené meruňky. Svěží kyselinka a dlouhá intenzivní dochuť podtrhuje celkový charakter tohoto vína. Je vhodné ho kombinovat k výraznějším pokrmům z drůbeže, k vanilkovým dezertům, k mořským plodům a k telecímu v omáčkách.

Jan Balga