Vína z valtické střední vinařské školy slaví v posledních letech řadu úspěchů. A to dokonce i na velkých světových soutěžích. Dokladem jsou například stříbrné medaile na bruselské Concour Mondail v roce 2005 nebo o čtyři roky později na Vins du Monde v Paříži.

Studenti valtické školy obhospodařují hrozny na dvaatřiceti hektarech vinic. Ročně škola vyprodukuje šedesát až osmdesát tisíc lahví vín. Za jejich posledními úspěchy stojí zejména enolog školního vinařství Lubomír Tichý. Absolvent valtické školy má šestadvacet let, je svobodný a bezdětný. „Vyrábíme od zemských vín až po slámová, když se tedy urodí," říká mladý sklepmistr.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

K vinařině jsem se dostal díky rodině, dědovi, otci, ale hlavně díky strýci, který mě v ní od prvopočátku podporoval. I když jsem si jako malý říkal, že všechno, ale vinařinu nikdy. V dětství byla totiž práce ve vinici povinnost. Postupem času mě ale práce s vínem a hlavně ve vinici, v přírodě zaujala natolik, že v okamžiku, kdy jsem se rozhodoval, co dělat, jsem ani chvíli neváhal. Takže, jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Tajemství dobrého vína podle mě spočívá v poctivém přístupu k němu už od prvopočátku, tedy již ve vinici. A pak celoroční práce v ní až po finální část, kterou je například představení či prodej vín.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Důležitým pravidlem pro mě je hygiena. Ta je důležitá v každém kroku výroby.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

To nedokáži přesně vyjádřit. Někdy člověk dělá ve sklepě celý den a čas od času lehce pochutnává. Jindy zase dělá jinou práci a k vínu se za celý den nedostane.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnější chvíle jsou ty, když mi za celý den všechno vychází podle plánu. Člověk přijde domů a je spokojený z celodenní činností a s radostí plánuje den další. Naopak, když se člověku nedaří, stále ho něco zdržuje, musí řešit spoustu komplikací, nebo udělá chybu, která ho mrzí a již nejde vrátit, tak to je k zbláznění.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Největší úspěch je spokojený zákazník, který se k vám rád vrací. Ale samozřejmě i úspěch na vinařských soutěžích moc potěší.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Ať je víno vyrobeno klasickými, moderními či netradičními postupy a je dobré, zaujme mne jak po charakteristické stránce, tak i po stránce zajímavosti výrobního procesu, tak se nebráním žádné z variant.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si všech vinařů, kteří jsou mezi sebou upřímní a féroví.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Zatím ještě ne, ale doufám, že již brzy tomu tak bude.