Deset chlapců a jedna dívka. Tak vypadá sestava dechové hudby Fialenka z Lanžhota. Nejmladšímu členovi kapely je přitom teprve sedmnáct, tomu nejstaršímu 22 let.„Náš průměrný věk tedy vychází už na osmnáct let," usmívá se trumpetista Fialenky František Zapletal.

Historie lanžhotské dechovky se začala psát o letních prázdninách před pěti lety. „Tehdy jsme byli všichni z Lanžhota. V současnosti ale s námi hrají i muzikanti z Hovoran, Prušánek nebo Čejkovic," vyjmenovává sedmnáctiletý hudebník.

Fialenka má dohromady třináct členů. Jedenáct z nich má na starosti dechové nástroje. Celkový počet pak doplňují zkušení zpěváci – Jitka a Břetislav Osičkovi z Lanžhota. „Jsou našimi rádci," tvrdí Zapletal.

Ovšem nejen manželé Osičkovi pomáhali mladým muzikantům v jejich začátcích. Nejdříve je vedl k projevu pravé podlužácké muziky Antonín Hakala – bývalý kapelník legendární dechovky Juráčci. „V současné době zkoušíme pod taktovkou výborného muzikanta, hudebního skladatele a kapelníka Podlužanky Jaroslava Janoty z Tvrdonic," přibližuje Zapletal.

Nad rockem vyhrála lidová muzika

Repertoár dechové hudby Fialenka tvoří především skladby lanžhotského skladatele Metoděje Prajky a dalších moravských autorů jako je Josef Konečný, Jan Slabák, Antonín Žváček, Jaroslav Janota či Václav Maňas. „Na zábavách hráváme i modernější skladby, ale vedou hlavně moravské písničky," podotýká.

Že si podobně jako někteří mladí lidé nevybrali ve své hudební kariéře ze žánrů populární hudby, bylo podle Zapletala logické. „Jsme z Moravy, všichni chodíme v kroji a nezávisle na sobě hrál každý z nás na nějaký nástroj," vysvětluje.

Za krátký čas svého působení odehrála Fialenka již nespočet akcí především v moravském regionu, ale také na Slovensku. Přestože jejich nízký věk mnohdy překvapí, posluchači Fialenku na pódiích s potleskem vítají.

Velkým úspěchem lanžhotské dechové hudby je ocenění na mezinárodním festivalu Dechovky v Preši, který se konal v Pezinku. „Vyhráli jsme kategorii Zlaté pásmo a navíc získali Cenu předsedy mezinárodní poroty Adama Hudce," přibližuje mladý trumpetista.

V letošním roce ale účast na podobné soutěži dechových hudeb v programu muzikanti nemají. „Spíše se chystáme na koncerty, zábavy a soukromé akce," prozrazuje Zapletal.

Hudebníci z Fialenky zkouší, jak jim čas dovolí. „Během týdne zkoušky nemáme. Kluci jsou ve škole, pracuje jen jeden z nás. Scházíme se proto především o víkendech," popisuje.

A jak těžké to má jediná dívka mezi samými muzikanty opačného pohlaví? „Myslím, že to s námi těžké nemá. Zatím si nestěžovala," dodává Zapletal s úsměvem.