Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Víno Mikulov, které je největším vinařským podnikem na Břeclavsku, ročně vyprodukuje asi patnáct milionů lahví vína. Jaroslav Hlaváč je ženatý, má dvě dcery a pět vnoučat.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Narodil jsem se v Mikulově, takže je to jasné. Dodnes mám za domem svých deset arů vinohradu. Vždycky jsme také měli doma sklep, i když dnes už v něm víno nedělám, protože mám v době vinobraní jiné povinnosti. Při studiu jsem si v září chodíval do Moravských vinařských závodů přivydělat při výrobě červených vín. Když jsem pak v Pardubicích končil vysokou školu chemickou, měl jsem jasnou představu, v jakém oboru budu dál pokračovat. Chtěl jsem zpátky na Moravu, k vínu.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Jedno z hlavních kritérií je vyzrání a zdravotní stav hroznů. Když máte kvalitní hrozen, můžete to pak jenom zkazit. Velmi důležité je proto také moderní technologické vybavení, ještě více však vzdělanost a znalost lidí, jejich kreativita a cit pro víno. Podstatná je rovněž správná filozofie, představa, jak by mělo to víno vypadat.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Víno je darem přírody člověku a moje hlavní zásada je pokora k přírodě. Nikdy se nedá předem odhadnout, jaký ten který ročník bude. Na révu v průběhu vegetace čekají různé nemoci, škůdci, rozmary počasí. Proto se říká, že ovce se vždycky počítají až na podzim. Obecně si víno žádá maximální péči a pozornost. A také čisté a perfektní prostředí. Ve vinobraní není pro dobrého vinaře ani den odpočinku, nezbytná je okamžitá reakce na všechny podněty.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Já vína pouze degustuji, a to velmi rád. U tak velké nadnárodní firmy je to týmová práce. Ročně totiž vyrobíme kolem třiceti milionů lahví sektů, vína a lihovin, z čehož téměř polovinu představují tichá vína. To vyžaduje hodně degustací. Povinností je tedy v tomto směru hodně.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Při pohledu zpátky se ukazuje, že velkým přínosem pro Víno Mikulov bylo, že mělo štěstí na vlastníky a že postupně došlo k revitalizaci firmy. V jednom období se o naší firmě mluvilo hodně skepticky, ale díky nové strategii se ji podařilo dostat skoro až na výsluní. Máme Vinařství Pavlov s špičkovou řadou vín, vždyť pět odrůd ze šesti je v národním Salonu vín, a to člověka těší. Stejně jako když jsem mohl s houslemi (umí i na saxofon a kytaru – pozn. autora) hrát na řadě pěkných vinařských akcí. Ne nadarmo se říká, že po pivu se usíná, po kořalce blbne a po vínu zpívá. Na nic negativního ve spojitosti s vínem si nevzpomínám.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Mezi největší pocty posledních let řadím zisk šampiona na Valtických vinných trzích s naším Chardonnay, ročník 2007. Loni náš Sauvignon vyhrál Vinařské Litoměřice. Velmi úspěšné je také Rulandské bílé, výběr z hroznů, ročník 2007. Je v národním Salonu vín, zlaté medaile získalo na Mundus Vini, Vinitali i Provine. A dokonce se dostalo mezi tisíc nejlepších vín světa ročníku 2007.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
My jsme firma, která velké množství hroznů nakupuje, přestože máme 242 hektarů našich vinic, o které se starají sesterské firmy Chateau Bzenec a Habánské sklepy. Prim proto hrají tradiční odrůdy. S těmi, které dosud nejsou k dispozici v odpovídajícím objemu, se prakticky nepotkáváme. Tedy ani s novošlechtěním. Společnosti se podařilo vytvořit optimální surovinové zázemí tím, že poskytla půjčky na výsadbu nových vinic za více než sto milionů korun.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Myslím si, že vztahy mezi vinaři jsou korektní jako v málokteré profesi. I když jsme konkurence, víme, že každý máme své místo na slunci. Dobrých vinařů, které bych musel jmenovat, je hodně.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Když se podíváte kolem mne na technology, výrobáky a sklepmistry, uvidíte samé mladé tváře. Ty jsou nejlepší zárukou toho, že filozofie, která se ve Vínu Mikulov nastartovala někdy v roce 1997, bude pokračovat i v dalších letech. Už dnes jsou mnozí uznávanými odborníky.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Dovolím si doporučit Rulandské bílé, výběr z hroznů, ročník 2007, od našeho Vinařství Pavlov. Toto vína se dostalo mezi tisíc nejlepších vín daného ročníku. Splňuje všechny požadavky na vína burgundského typu.
Charakterizuje ho krásná chlebovinka, chuť angreštového kompotu až medové tóny. Je to plné víno s dlouhotrvající dochutí. Jaroslav Hlaváč