Další díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Josef Valihrach je profesionálním vinařem od roku 1991. Je ženatý a má dvě děti.

Firmu Vinařství Josef Valihrach vede s bratrem. Hrozny sklízí z vlastních asi patnácti hektarů vinic.

Vyrábí většinou přívlastková vína, dále ledová, barikovaná a použitím vlastních kvasinek.

Valihrach posbíral spoustu ocenění na světových soutěžích. Letos si vysloužil titul Vinař roku 2009 České republiky.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařině jsem se dostal naprosto přirozeně jako dítě doma. Až po otcově úrazu jsem musel asi ve čtrnácti letech zvládnout sklizeň za pomoci hlavně strýce a rodiny sám. Od té doby mě to chytlo a hned po revoluci jsem svou zálibu převedl na podnikání.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V poctivé práci nejenom ve vinici, ve sklepě, ale taky v podpoře celé rodiny.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Pokora k práci a zdravý selský rozum.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Jak kdy. V tom je vinařina úžasná, máte to vlastně v popisu práce. Sedmička denně není problém. Není to ale pravidelně. A když sedím v komisi a hodnotím, tak neuznávám plivání vína zpět. Co znám špičkové vinaře, tak to nedělají.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
U vína zažijete obojí. Nemilé třeba bylo, když praskla letitá bečka a vytekl oblíbený sauvignon. Naštěstí ale těch hezkých zážitků je víc. Třeba když jsem byl poprvé na soutěži Vinex. Vystavovaly tam samé velké firmy. Když jsem tam dal naše vína a ochutnal ostatní, tak jsem si říkal, že to dopadne špatně. Pak jsem dloubl do manželky, protože naše vína šla nahoru. Trochu mi cukly koutky, řekl jsem si, že je to dobré. To mi posílilo sebevědomí a utvrdilo v tom, že má cenu věnovat se dál vinařině.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Rád zkouším nové odrůdy a postupy. Myslím ale, že klasika je klasika. Člověk musí kombinovat obojí. A to je možná ten rukopis každého vinaře.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Mezi vinaři mám opravdu hodně kamarádů. Z doby, kdy jsme začínali. Rádi se potkáváme dodnes. Nechci upřednostnit žádného z nich.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Máme dvě dnes už dospělé děti. Dcera Boženka byla královnou vína, syn Jožka je jedním z nejmladších hodnotitelů vína v republice. Takže to, že s námi od mala pracovali, jim patrně vlezlo pod kůži. Oba se na chodu firmy podílí dodnes. Navíc z mladých u nás pracuje i synovec Martin, absolvent vinařské školy.

Vinař radí: víno pro dnešní večer
Na večery, kdy je opravdu nevlídno, bych doporučil nějaké červené víno.

Například Cabernet Franc ročník 2006, který pěkně vyzrává a dává plná, hutná vína, vonící po černém rybízu a malinách.

K tomu si dovedu představit středně propečený hovězí stejk. Josef Valihrach