Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Jednapadesátiletý Ludvík Budín podniká v oblasti vinařství už patnáct let. Je ženatý a má tři děti. Jeho jméno je neodmyslitelně spjaté s valtickou společností Moravíno. Firma s roční produkcí zhruba tři sta tisíc lahví patří mezi středně velké výrobce vína. Jak zkušený vinař říká, genius loci Valtic zavazuje k odpovědnému přístupu ke kvalitě. Svědčí o tom ocenění řady vín Moravína titulem champion na prestižních celostátních i mezinárodních výstavách.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Přes svého otce a bratra, kteří pracovali ve vinařských závodech v Mikulově. Doma jsme měli malý sklípek, kde jsme vyráběli víno z vlastní vinice.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je nutné mít odborné znalosti, dobré technologické vybavení a v neposlední řadě i štěstí.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základem je práce ve vinohradě, dále rychlé zpracování hroznů a školení vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Záleží na dané situaci, zda se jedná o degustaci nebo společenskou akci. Domnívám se, že vylepšuji český průměr ve spotřebě vín za rok.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle patří, když vína, která vyrábíme, mají úspěch a odběratelé si je pochvalují. S dobrým vínem nemůžete zažít nejhorší chvíli.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Bez výjimky všech, kterých jsem dosáhl.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Tradiční odrůdy a postupy tvoří základ. Nové technologické postupy vyžadují trpělivost a teoretické znalosti. V současné době zkoušíme novou progresivní metodu při výrobě červeného vína se speciálně upraveným vinifikátorem. Analytické rozbory provádíme v Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty se sídlem v Lednici pod vedením docenta Pavla Pavlouška.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Všech, kteří vyrábějí kvalitní a dobré víno.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Zatím tuto situaci neřeším.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Grand cuvée bílé, ročník 2008, výběr z hroznů, polosuché (Rulandské šedé, Sauvignon)
Vinařská oblast Morava
Vinařská podoblast mikulovská
Vinařská obec Mikulov
Charakteristika:
Jiskrná barva bílého zlata. Svěží ovocná vůně s projevem květinových tónů. Chuť vyvážená, šťavnatá s jemnou mineralitou. V dochuti lze najít medové tóny a přezrálé dužnaté ovoce.
Vhodné pokrmy:
grilované drůbeží maso, těstovinové saláty se sýrovou omáčkou. Ludvík Bu­dín