Šedesátiletý Miroslav Mikulica z Velkých Pavlovic podniká s vínem od roku 2001. Je ženatý a má tři děti – dvě dcery a syna, který je do vinaření plně zapojený. Vinařství Mikulica má vinice o rozloze čtyř hektarů a ročně vyprodukuje patnáct tisíc lahví vína.

Zaměřuje se na výrobu přívlastkových vín, převážná většina jsou vína bílých odrůd. Červená vína firma vyrábí ze třech odrůd. Velkopavlovické vinařství se zaměřuje i na výrobu rosé a klaret vína.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Začátky vinaření mám již od mládí. Rád jsem pracoval s otcem v rodném Kobylí a postupně jsem v této zálibě pokračoval při zaměstnání. Absolvoval jsem různá vinařská školení, kurzy a samostudiem jsem se zdokonalil jak v pěstování révy vinné, tak i ve vinařství.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Základem výroby dobrého vína je vypěstování kvalitních hroznů, dodržování maximální pečlivosti, hygieny při výrobě, skladování vína a pohotovost při technologických postupech školení vín.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Tato odpověď by se měla shodovat s druhou vaší otázkou a snažím se podle toho řídit. Jen podotýkám, že do konečného výrobku by měl vinař dodat i „kus svého já“.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Vína ochutnávám pravidelně – pracovně. Nejvíc se „napracuji“ v období vinobraní, kdy na víno mám asi největší vliv a je třeba ho neustále chutnat. Samozřejmě víno patří do mého života, setkávám se s ním velice rád u různých příležitostí, kde porovnáváme s přáteli vína od tuzemských vinařů, ale rád ochutnám i vína ze zahraničí. Množství se dá těžko vyčíslit, často záleží na chuti a náladě daného okamžiku.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Na nejkrásnější chvíli s vínem určitě teprve čekám a ta nejhorší se mi snad vyhne.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Pro vinaře je motivací každý úspěch, ale měl jsem radost z loňského ocenění ve Znojmě na soutěži Galerie Veltlínů, kde jsme v konkurenci renomovaných velkých vinařských firem získali první místo. Co je potěšující, že toto ocenění vybrali přímo návštěvníci – konzumenti vína, kteří se k vínu slovně vyjadřovali. Těší mě také i některé další úspěchy na mezinárodních soutěžích, například na AWC Vienna nebo IWC London či jiných prestižních soutěžích.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Při výrobě vín jsem zastáncem moderních metod. Odkalení moštu, zakvašení kulturními kvasinkami, řízení teploty kvašení a podobně. V horizontu pár let bychom chtěli vysadit některou z interspecifických odrůd révy vinné a lahvovat část vín pod šroubovací uzávěr.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Mám hodně přátel mezi vinaři, se kterými si spíš vyměňuji zkušenosti, než že bych je bral jako konkurenci.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Předpokládám a vše tomu nasvědčuje, že bude pokračovat syn Petr, který o vinaření má od dětství zájem. Proto také je do vinařství plně zapojený a studuje i obor vinohradnictví a vinařství na vysoké škole v Lednici. Snažím se mu předat co nejvíce zkušeností.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučuji nejen pro dnešní večer Veltlínské zelené 2010, pozdní sběr. Jedná se o víno z mimořádné viniční trati Nadzahrady, ležící přímo pod rozhlednou Slunečná ve Velkých Pavlovicích. Víno vyniká buketem mandlí, mateřídoušky a jemných muškátových tonů. Má příjemný zbytkový cukr a harmonicky sladěnou kyselinu. Prozatím získalo víno dvě stříbrné medaile na mezinárodních soutěžích. Přeji, ať vám chutná.

Miroslav Mikulica