VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polívka: Při práci si zpívám, vinohrad to pozná

Velké Němčice /VINAŘI POD LUPOU/ - Teprve šestadvacetiletý Lukáš Polívka z velkoněmčického Polivka Winery je ve vinařství zastáncem moderních postupů a trendů.

13.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

Lukáš Polívka podniká s vínem od roku 2008. Vinařství, za kterým stojí, nese stylový název Polivka Winery. Na trh každoročně dodá kolem deseti tisíc lahví vína. Vlastních vinic obhospodařuje vinařství zatím jen hektar a půl, ale další plochy vysazuje. Zbývající hrozny nakupuje od smluvních dodavatelů. „Svá vína nezatřiďuji, na trh je uvádím jako moravské zemské víno. Hrozny však bývají sklízené v přívlastkové kvalitě,” říká šestadvacetiletý majitel vinařství, který je svobodný a bezdětný. Z úspěchů si nejvíce cení zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
S vinařením jsem začal v roce 2001 ve svých šestnácti letech, kdy jsem převzal malý rodinný vinohrad a začal se o něj starat. Byl jsem takový hobby vinař a víno dělal klasicky selsky. V dalších letech jsem si vzal do nájmu další a další vinice, něco jsem i přisadil a začal jsem experimentovat s pěstováním a i ve sklepě s enologickými přípravky, způsoby kvašení a tak dále. Snažil jsem se najít tu správnou cestu.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Již skoro všichni víme, že kvalita vzniká ve vinici. Jenom z dobrých hroznů mohu vyrobit dobré víno, z nekvalitní suroviny se to nedá. Myslím si, že vinohrad pozná, jestli k němu vinohradník přistupuje s láskou. Já osobně ve vinici při práci zpívám, a ona mě za to odměňuje kvalitními hrozny.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Všechno si pečlivě promyslet a zvolit tu nejvhodnější variantu. Sklizeň je jenom jednou ročně, a když to pokazíte, tak opravit svoji chybu můžete až za rok.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Když posedíme s přáteli nebo kolegy v dobré atmosféře, tak láhev, někdy i víc. Ale není to zas tak často, tak se to dá. Každý den se jinak snažím ochutnávat vína ve sklepě, ale je to jenom takové pracovní ,,koštování”.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejhorší chvíle pro mě byly v loňském roce, kdy bylo špatné počasí a odnesly to naše vinice. Nejlepší chvíle jsou snad jakou u každého vinaře, když vidí spokojeného zákazníka. To je pro mě zpětná vazba, proč víno vyrábím.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si cením zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj. A ze stejné soutěže bronzu za Cabernet Moravia 2009. Jsou to moje nejoblíbenější odrůdy a vlajkové lodě vinařství.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem moderních postupů a trendů. Bílá a rosé vína děláme lehká, s nižším obsahem alkoholu, aromatická se zbytkovým cukrem. Červená naproti tomu nečiříme ani nefiltrujeme a lahvujeme se všemi přírodními látkami, jak tomu bylo dříve. Z nově vyšlechtěných odrůd mě nejvíce oslovil Hibernal, který budeme vysazovat.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Moravské vinaře neberu jako konkurenci, ale jako kolegy a kamarády. Ono to vinařské řemeslo u nás není zase tak velké a ve větší míře se dobře známe. Vážím si každého vinaře, který nevidí jenom svoje vína a dokáže ocenit i vína druhých.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Byl bych rád, kdyby někdo pokračoval v započatém díle, ale je mi šestadvacet let, tak toho mám ještě hodně před sebou. A než zestárnu, tak se snad někdo najde.


Doporučení Lukáše Polívky: víno pro dnešní večer

"Blíží se čas Svatomartinských vín, proto bych doporučil naše Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2011. Charakterizuje ho růžová barva s lososovými okraji. A také příjemná, svěží a ovocná vůně s tóny jahod. V chuti je víno čisté, přímé a ovocné. Příjemný závěr je podpořený živou kyselinou smetany a jahod."

Autor: Michal Šupálek

13.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 14 500 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pečovatelka v sociálních službách. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kurz pracovníka v soc. službách není podmínkou, možno dodělat při zaměstnání, čistý trestní rejstřík, obědy zdarma, základní vzdělání. Pracoviště: Seniorprojekt s.r.o. - 02, Náměstíčko, č.p. 53, 691 25 Vranovice. Informace: Kateřina Řezníčková, +420 733 743 196. Výroba - Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících 13 500 Kč Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor ÚDRŽBÁŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 26.11.2018 - údržba zeleně, sekání trávy, plení záhonků, čištění keřů a stromů, provádění postřiků. Pomocné údržbářské práce, úklid v areálu, čištění odpadů a závlah. I ZŠ, i bez praxe. Prac. doba 6.30 - 15.00 hod. KONTAKT: Dřímal Zdeněk Ing., tel.: 734 311 484, Místo výkonu práce: Valtice. Pracoviště: Addo plus, s.r.o., Polní, č.p. 1123, 691 42 Valtice. Informace: Zdeněk Dřímal, +420 734 311 484. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 13 500 Kč Pracovníci ostrahy, strážní BEZPEČNOSTNÍ PRACOVNÍK - STRÁŽNÝ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 29.11.2018 - práce na vrátnici, kontrola osob, vozidel při vjezdu a výjezdu z areálu, obchůzková činnost, kódování. I ZŠ, vhodné i pro OZP, OZP+TZP, i bez praxe, certifikát "Strážný", čistý trestní rejstřík. Nepřetržitý provoz 12-hod směny. KONTAKT: dohodnout nejprve schůzku na tel.: 730 595 772, e-mail: pivoda.indus@seznam.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Indus praha, spol. s r.o. - pracoviště 5 břeclav, Břetislavova, č.p. 1945, 690 02 Břeclav 2. Informace: Pavel Pivoda, +420 730 595 772. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 19 500 Kč Mechanici a opraváři průmyslových strojů a zařízení STROJAŘ PRO ÚDRŽBU NÁSTROJŮ A STROJOVÉHO PARKU V GUMÁRENSKÉ VÝROBĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 4.12.2018/ Sjednejte si telefonicky schůzku na čísle 775 708 639 (v pracovní době od 9 do 15 hodin) nebo zasílejte své životopisy emailem: vaclavn@primasil.com, Znalost angličtiny výhodou. Požadavek na zkušenosti z organizované strojírenské nebo gumárensko-plastikářské výroby. Vítána zkušenost s řízením spolupracovníků v pracovním týmu. Možnost profesního růstu a rámci kariérního řádu firmy. Stravenky 100 Kč denně, max. 2200 Kč/měs.. Pracoviště: Primasil s.r.o., Gagarinova, č.p. 1239, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Václav Novotný, +420 518 324 228,775 708 639.

Dolní vlakové nádraží v Brně při výluce.
23

První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Ilustrační foto.

Pohořeličtí školáci usednou do lavic na zámku

Miliony pomohou obcím. Opraví za ně silnice, kanalizace nebo ordinace lékařů

Jižní Morava - Ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo dotace pro obce do deseti tisíc obyvatel. Mohou opravit silnice, kanalizace nebo dětská hřiště a tělocvičny.

Lvice doma přehrály Uničov 4:2. Těžký zápas, komentoval trenér

Břeclav – Prvoligové hokejistky Břeclavi porazily na domácím ledě Uničov 4:2 a minimálně dočasně se posunuly na druhou příčku tabulky.

Adventní jarmark v Lednici nadchla taneční country skupina

Lednice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Country tance byly hlavním tahákem v bohatém programu nedělního adventního jarmarku v Lednici. Začalo přesně v pravé poledne na tamním Zámeckém náměstí.

Zachránili rekordní počet lidských životů. Letos už transplantovali 150 orgánů

Brno /ANKETA/ - Brněnští chirurgové letos transplantovali 150 orgánů. Víc lidí zachránili díky vyššímu počtu dárců, který se oproti loňsku zdvojnásobil.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT