VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polívka: Při práci si zpívám, vinohrad to pozná

Velké Němčice /VINAŘI POD LUPOU/ - Teprve šestadvacetiletý Lukáš Polívka z velkoněmčického Polivka Winery je ve vinařství zastáncem moderních postupů a trendů.

13.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

Lukáš Polívka podniká s vínem od roku 2008. Vinařství, za kterým stojí, nese stylový název Polivka Winery. Na trh každoročně dodá kolem deseti tisíc lahví vína. Vlastních vinic obhospodařuje vinařství zatím jen hektar a půl, ale další plochy vysazuje. Zbývající hrozny nakupuje od smluvních dodavatelů. „Svá vína nezatřiďuji, na trh je uvádím jako moravské zemské víno. Hrozny však bývají sklízené v přívlastkové kvalitě,” říká šestadvacetiletý majitel vinařství, který je svobodný a bezdětný. Z úspěchů si nejvíce cení zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
S vinařením jsem začal v roce 2001 ve svých šestnácti letech, kdy jsem převzal malý rodinný vinohrad a začal se o něj starat. Byl jsem takový hobby vinař a víno dělal klasicky selsky. V dalších letech jsem si vzal do nájmu další a další vinice, něco jsem i přisadil a začal jsem experimentovat s pěstováním a i ve sklepě s enologickými přípravky, způsoby kvašení a tak dále. Snažil jsem se najít tu správnou cestu.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Již skoro všichni víme, že kvalita vzniká ve vinici. Jenom z dobrých hroznů mohu vyrobit dobré víno, z nekvalitní suroviny se to nedá. Myslím si, že vinohrad pozná, jestli k němu vinohradník přistupuje s láskou. Já osobně ve vinici při práci zpívám, a ona mě za to odměňuje kvalitními hrozny.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Všechno si pečlivě promyslet a zvolit tu nejvhodnější variantu. Sklizeň je jenom jednou ročně, a když to pokazíte, tak opravit svoji chybu můžete až za rok.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Když posedíme s přáteli nebo kolegy v dobré atmosféře, tak láhev, někdy i víc. Ale není to zas tak často, tak se to dá. Každý den se jinak snažím ochutnávat vína ve sklepě, ale je to jenom takové pracovní ,,koštování”.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejhorší chvíle pro mě byly v loňském roce, kdy bylo špatné počasí a odnesly to naše vinice. Nejlepší chvíle jsou snad jakou u každého vinaře, když vidí spokojeného zákazníka. To je pro mě zpětná vazba, proč víno vyrábím.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si cením zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj. A ze stejné soutěže bronzu za Cabernet Moravia 2009. Jsou to moje nejoblíbenější odrůdy a vlajkové lodě vinařství.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem moderních postupů a trendů. Bílá a rosé vína děláme lehká, s nižším obsahem alkoholu, aromatická se zbytkovým cukrem. Červená naproti tomu nečiříme ani nefiltrujeme a lahvujeme se všemi přírodními látkami, jak tomu bylo dříve. Z nově vyšlechtěných odrůd mě nejvíce oslovil Hibernal, který budeme vysazovat.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Moravské vinaře neberu jako konkurenci, ale jako kolegy a kamarády. Ono to vinařské řemeslo u nás není zase tak velké a ve větší míře se dobře známe. Vážím si každého vinaře, který nevidí jenom svoje vína a dokáže ocenit i vína druhých.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Byl bych rád, kdyby někdo pokračoval v započatém díle, ale je mi šestadvacet let, tak toho mám ještě hodně před sebou. A než zestárnu, tak se snad někdo najde.


Doporučení Lukáše Polívky: víno pro dnešní večer

"Blíží se čas Svatomartinských vín, proto bych doporučil naše Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2011. Charakterizuje ho růžová barva s lososovými okraji. A také příjemná, svěží a ovocná vůně s tóny jahod. V chuti je víno čisté, přímé a ovocné. Příjemný závěr je podpořený živou kyselinou smetany a jahod."

Autor: Michal Šupálek

13.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků OPERÁTOR/OPERÁTORKA VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 23500 kč. Volných pracovních míst: 50. Poznámka: 13.4.2018 - výroba a kompletace kabelových svazků pro automobilový průmysl. I základní vzdělání, i bez praxe (kompletní zaškolení). KONTAKT: Polláková Jana, tel.: 519 406 385, e-mail: j.pollakova@griller.at, Místo výkonu práce: Mikulov. Pracoviště: Gebauer a griller kabeltechnik, spol. s r.o., Nádražní, č.p. č.e. 677, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Jana Polláková, +420 519 406 385.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 110 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: úsv. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.4/29.1.2018 - práce na recepci, ubytování hostů. SŠ obor nerozhoduje, vhodné i pro absolventy, znalost AJ a NJ, vlastní doprava do práce nutná, flexibilita. Nepřetržitý provoz. KONTAKT: Nešpor A., e-mail: uctarna@hotelcelnice.cz, Místo výkonu práce Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Anna nešporová, Celnice-středisko služeb, č.p. 1214, 691 41 Břeclav 4. Informace: A. Nešpor, .

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 500 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě POMOCNÝ DĚLNÍK/DĚLNICE VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: 18.4.2018 - pomocné práce ve výrobě. I základní vzdělání, i bez praxe. Dvousměnný provoz 6.00 - 14.00, 14.00 - 22.00 hod. KONTAKT: Bolboceany Stelian, tel.: 774 426 200, e-mail: sbl-design@seznam.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Expotype s.r.o. - provozovna /arens/, Lidická, č.p. 2658, 690 03 Břeclav 3. Informace: Stelian Bolboceany, +420 774 426 200.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 14 960 Kč

Zahradníci pro pěstování zahradních rostlin ZAHRADNÍK/ZAHRADNICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14960 kč, mzda max. 15900 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 10.4.2018 - sázení rostlin, množení, řez, expedice rostlin, prodej v maloobchodě. Min. vyučen v oboru, vhodné i pro absolventy. Jednosměnný provoz s pružnou prac. dobou. Možnost sjednat i zkrácený úvazek nebo DPP. KONTAKT: Důbravová Lada, tel.: 724 135 858, e-mail: zahradnictvi.malinkovic@iol.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Lada důbravová - zahradnictví malinkovič, Bratislavská, č.p. 2251, 690 02 Břeclav 2. Informace: Lada Důbravová, +420 724 135 858.


Ilustrační foto

Léto v dubnu. Na jižní Moravě padly v pátek čtyři teplotní rekordy

Šampiony Valtických vinných trhů se stal Ryzlink vlašský 2016 od mikulovského vinařství Volařík a Svatovavřinecké 2015 ze Chateau Valtice.

Vinařský Wimbledon zná vítěze. Šampiony jsou Volařík a Chateau Valtice

Nadšenci se vydají za vínem. I v noci

Břeclavsko – Nejlepší vzorky odrůd typických pro Hustopečsko, nezaměnitelná atmosféra. Přes dvě stě padesát vzorků osmi odrůd mohou ochutnat v sobotu milovníci vín na soutěžní přehlídce vín O hustopečskou pečeť v hustopečském Amande Hotelu. „Zakladatelé soutěže určili Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Tramín, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovku a André jako místní nejrozšířenější odrůdy vín, které jsou i historicky úzce spjaté s vinařstvím v Hustopečích,“ sdělila Nina Veselá z marketingu a kultury města.

U místo L. Film mapuje nářečí z Prušánek

Prušánky - Nářečí z oblastí Slovácka se rychle vytrácí. A právě to byl důvod k natočení dokumentu Prušánky v nářečí. Cílem bylo zachytit osobitou řeč v Podluží, kam právě obec na Hodonínsku spadá. „Náš podlužácký dialekt je založený hlavně na hlásce U, která ve slovech nahrazuje L, takže například místo slovesa stalo se, řekneme stauo se,“ uvedl příklad starosta obce Lubomír Zahradník, který na dokumentu spolupracoval.

Pohladí zvířata, zasadí strom. Lidé na jižní Moravě oslaví Den Země

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Dotknout se lesa, poznávat zvířata či vysadit strom. Podobně v neděli oslaví letošní ročník Dne Země lidé po celé jižní Moravě.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT