VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polívka: Při práci si zpívám, vinohrad to pozná

Velké Němčice /VINAŘI POD LUPOU/ - Teprve šestadvacetiletý Lukáš Polívka z velkoněmčického Polivka Winery je ve vinařství zastáncem moderních postupů a trendů.

13.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

Lukáš Polívka podniká s vínem od roku 2008. Vinařství, za kterým stojí, nese stylový název Polivka Winery. Na trh každoročně dodá kolem deseti tisíc lahví vína. Vlastních vinic obhospodařuje vinařství zatím jen hektar a půl, ale další plochy vysazuje. Zbývající hrozny nakupuje od smluvních dodavatelů. „Svá vína nezatřiďuji, na trh je uvádím jako moravské zemské víno. Hrozny však bývají sklízené v přívlastkové kvalitě,” říká šestadvacetiletý majitel vinařství, který je svobodný a bezdětný. Z úspěchů si nejvíce cení zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
S vinařením jsem začal v roce 2001 ve svých šestnácti letech, kdy jsem převzal malý rodinný vinohrad a začal se o něj starat. Byl jsem takový hobby vinař a víno dělal klasicky selsky. V dalších letech jsem si vzal do nájmu další a další vinice, něco jsem i přisadil a začal jsem experimentovat s pěstováním a i ve sklepě s enologickými přípravky, způsoby kvašení a tak dále. Snažil jsem se najít tu správnou cestu.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Již skoro všichni víme, že kvalita vzniká ve vinici. Jenom z dobrých hroznů mohu vyrobit dobré víno, z nekvalitní suroviny se to nedá. Myslím si, že vinohrad pozná, jestli k němu vinohradník přistupuje s láskou. Já osobně ve vinici při práci zpívám, a ona mě za to odměňuje kvalitními hrozny.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Všechno si pečlivě promyslet a zvolit tu nejvhodnější variantu. Sklizeň je jenom jednou ročně, a když to pokazíte, tak opravit svoji chybu můžete až za rok.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Když posedíme s přáteli nebo kolegy v dobré atmosféře, tak láhev, někdy i víc. Ale není to zas tak často, tak se to dá. Každý den se jinak snažím ochutnávat vína ve sklepě, ale je to jenom takové pracovní ,,koštování”.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejhorší chvíle pro mě byly v loňském roce, kdy bylo špatné počasí a odnesly to naše vinice. Nejlepší chvíle jsou snad jakou u každého vinaře, když vidí spokojeného zákazníka. To je pro mě zpětná vazba, proč víno vyrábím.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si cením zlaté medaile za Ryzlink rýnský 2009 z mezinárodní soutěže vín Tokaj. A ze stejné soutěže bronzu za Cabernet Moravia 2009. Jsou to moje nejoblíbenější odrůdy a vlajkové lodě vinařství.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem moderních postupů a trendů. Bílá a rosé vína děláme lehká, s nižším obsahem alkoholu, aromatická se zbytkovým cukrem. Červená naproti tomu nečiříme ani nefiltrujeme a lahvujeme se všemi přírodními látkami, jak tomu bylo dříve. Z nově vyšlechtěných odrůd mě nejvíce oslovil Hibernal, který budeme vysazovat.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Moravské vinaře neberu jako konkurenci, ale jako kolegy a kamarády. Ono to vinařské řemeslo u nás není zase tak velké a ve větší míře se dobře známe. Vážím si každého vinaře, který nevidí jenom svoje vína a dokáže ocenit i vína druhých.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Byl bych rád, kdyby někdo pokračoval v započatém díle, ale je mi šestadvacet let, tak toho mám ještě hodně před sebou. A než zestárnu, tak se snad někdo najde.


Doporučení Lukáše Polívky: víno pro dnešní večer

"Blíží se čas Svatomartinských vín, proto bych doporučil naše Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2011. Charakterizuje ho růžová barva s lososovými okraji. A také příjemná, svěží a ovocná vůně s tóny jahod. V chuti je víno čisté, přímé a ovocné. Příjemný závěr je podpořený živou kyselinou smetany a jahod."

Autor: Michal Šupálek

13.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 23 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 7.8.2018 - recepční do kongresového a wellness hotelu Galant**** v Mikulově. SŠ, i absolvent, AJ aktivně, komunikativnost, příjemné vystupování. Denní směna, pracovní doba 7-15 hod. nebo 11-19 hod.- dle dohody. KONTAKT: životopis zaslat na email: hr@galant.cz nebo kontaktujte zaměstnavatele na tel. č. 720 978 837, Místo výkonu práce: Mikulov. Pracoviště: Hotel galant s.r.o. - provozovna /hotel galant****/, Mlýnská, č.p. 739, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Alexandra Kosová, +420 720 978 837,hr@galant.cz.

Obchod - Obchod Obchodní zástupce 25 000 Kč

Obchodní zástupci OBCHODNÍ ZÁSTUPCE. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10.8.2018 - komunikace se zákazníky, návštěvy zákazníků, rozvíjení obchodních vztahů, prezentace výrobků, školení obchodních partnerů, obchodní administrativa, účast na veletrzích, rozvoj přiděleného trhu, vyhledávání, hledání a oslovování, analýza a klasifikace potencionálních zákazníků, apod. SŠ, praxe výhodou, ŘP sk. B, ochota cestovat, silné komunikační, argumentační a prezentační schopnosti, samostatnost. KONTAKT: Schejbalová Jana Ing., tel.: 734 254 707, schejbalova@transroll.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Transroll-cz , a.s., pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Jana Schejbalová, +420 734 254 707,schejbalova@transroll.cz.

Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 30 000 Kč

Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) PROVOZNÍ RESTAURACE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 13.8.2018 - vedení restaurace a personálu. Vyučen/SŠ v oboru, i absolventi, znalost práce s PC. Pružná pracovní doba - dle potřeby. KONTAKT: Melicharová Kateřina, tel.: 776 250 099 (volat 9-14 hod.), e-mail: m.revarakvice@seznam.cz, Místo výkonu práce: Rakvice. Pracoviště: Réva rakvice s.r.o., Družstevní, č.p. 854, 691 03 Rakvice. Informace: Kateřina Melicharová, +420 776 250 099.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství Vinaři 20 000 Kč

Vinaři VINAŘ TECHNOLOG, SKLEPNÍK - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 7.8.2018 - práce ve sklepě, občasný záskok při rozvozu vína. Min. vyučen, ŘP sk. B, přehled v oboru, i absolvent, manuální zručnost, zodpovědnost. Jednosměnný provoz s pružnou prac. dobou. KONTAKT: Herůfek Svatopluk, tel.: 602 731 090, e-mail: info@vinarstviherufek.cz, Místo výkonu práce: Zaječí. Pracoviště: Svatopluk herůfek - provozovna zaječí, Dolní, č.p. 149, 691 05 Zaječí. Informace: Statopluk Herůfek, +420 602 731 090.


Hráz Nových Mlýnů. Ilustrační foto.

Vyšší hladina Nových Mlýnů? Ochránci jsou proti

 Matěj a Mato. Dva chlapečci, kterým ve středu pomohli na svět jihomoravští záchranáři na Hodonínsku.
7

Záchranáři odrodili dvě miminka v jeden den. Nádherná služba, rozplývali se

Utekl z výchovného ústavu. S kamarády vykrádal skříňky na hodonínském koupališti

Hodonín – O své věci, elektroniku i cennosti přišli začátkem srpna někteří návštěvníci hodonínského koupaliště. Policisté z Hodonína zjistili, že za krádežemi stojí skupina tří chlapců. „Jeden z nich je chovanec výchovného ústavu a v té době byl na útěku,“ upřesnil policejní mluvčí Petr Zámečník.

Od září pojedou vlakem i autobusem za čtvrtinu ceny. Díky novým slevám

Jižní Morava /ANKETA/ - Děti, studenti a důchodci na jihu Moravy od září ušetří při jízdě hromadnou dopravou. Díky zavedení nových slev.

Krumlov? Koncentrační tábor pro Němce, vzpomínají pamětníci poválečného odsunu

Znojmo - Jihomoravští Němci vydali své vzpomínky na poválečné vyhnání z let 1945 – 1946. Publikaci v úterý vpodvečer představili zaplněnému sálu Znojemské Besedy. Přišli politici, členové spolků i běžní lidé, kteří se zajímají o historii.

Dlouhověcí Jihomoravané? Nejdéle se žije v Brně a Hodoníně

Jižní Morava – Důchodu se nedožijeme, stěžují si mnohdy dnešní třicátníci. Mohou být přitom teprve v první třetině svého života. Pravděpodobná délka života se totiž za posledních sedmadvacet let v Jihomoravském kraji zvýšila v průměru téměř o osm let u mužů a o sedm let u žen. Nejvyšší naději na dožití mají muži žijící v Brně a ženy žijící v Hodoníně. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT