VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Glos: Průšvihy? Úkol vyrobit rajčatové víno

Moravská Nová Ves /VINAŘI POD LUPOU/ – Novoveský vinař Lubomír Glos si díky nové odrůdě Cabernet Moravia zajistil nesmrtelnost. Na některé chvíle s vínem by ale raději zapomněl.

23.5.2010
SDÍLEJ:

Novoveský vinař Lubomír Glos.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinař a šlechtitel Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi proslul jako autor ceněné odrůdy Cabernet Moravia. Vyšlechtil ale také například modrou Fratavu. Začínal v zemědělském družstvu v Moravské Nové Vsi, kde se vínu věnoval dvacet let. Deset let působil v břeclavském družstvu. Od roku 1992 hospodaří samostatně, společně se synem.

Vinařství Glosovi obhospodařuje v součtu šest hektarů vinic. Největší plochu tvoří Cabernet Moravia. Rodinné vinařství vyprodukuje ročně pětadvacet až třicet tisíc lahví vína a nevyhýbá se ani specialitám v podobě ledových vín. Už šestasedmdesátiletý vinař slaví úspěchy i na výstavách, například na prestižní mezinárodní akci AWC Vienna získal loni dvě zlaté medaile, a to za Muškát moravský a Chardonnay, výběry z cibéb. Lubomír Glos je ženatý, vychoval tři děti a dnes se těší ze šesti vnuků.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Pocházím z vinařské rodiny, všichni strýci se zabývali vinařinou. Jaroslav Sečkář byl dokonce v Moravské Nové Vsi školkař, už za první republiky dělal sazenice. Jako kluci jsme ve vinohradě, který měl na starosti, běhali. K vinařství jsem měl proto odmala velmi blízko.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V první řadě je důležitá kvalitní surovina, dobré hrozny. Nezbytností je redukce sklizní, u nás jsou výnosy stále moc vysoké. Všude v zahraničí jsou podstatně nižší, čímž stoupá kvalita vína. Velmi důležitá je ale také čistota při výrobě vína a uplatnění nejnovějších technologických poznatků.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Těžko říci jediné. Hlavně je potřeba sledovat směr, který se vinařství ubírá, zkoušet nové technologie a podle toho reagovat. Dobré je prostě udržovat si přehled, co se kolem vinařství děje, navštěvovat špičkové vinařské podniky v zahraničí a podobně.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Nevypiji nic, já jen koštuji. Na pití by mně játra nestačila. Z mé profese vyplývá, že je nutné vína pravidelně kontrolovat, ochutnávat. Když jsem třeba na Valtických vinných trzích a podobných akcích, tak někdy překoštuji padesát i více vzorků. Ale ne že bych je vypil. Naopak při práci ve vinici obvykle nekoštuji nic. Organismus si musí od vína i odpočinout.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Největší uspokojení jsem zažil, když mi prošla odrůdovými zkouškami odrůda Cabernet Moravia. To byl rok 2001, kdy byla oficiálně povolena. A my jsme mohli na lahve konečně lepit etikety. A průšvihy? Za totality byly různé. Například v roce 1985, když ve vinohradech všechno pomrzlo, jsem dostal jako stranický úkol výrobu rajčatového vína.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Jednoznačně vyšlechtění odrůdy Cabernet Moravia. Různých medailí, diplomů i šampionů jsem posbíral za celý život tolik, že by z toho mohlo být někde muzeum. Člověka ale ještě více potěší, když se podaří vytvořit něco nového, ujme se to a konzumentům se to víno líbí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týče pěstování a výroby vína, jako šlechtitele mě zajímají i jiné odrůdy. Zkouším různý sortiment, třeba z Francie, Španělska i dalších zemí. Mnohé odrůdy se ukazují velmi zajímavé, mohly by obohatit moravský sortiment. Co se týče technologie, můžeme jít s moderními trendy, ale neměli bychom zapomínat, že bychom měli vyrábět vína s charakterem našich půd a klimatických podmínek. A nedělat z vína uniformní nápoj.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nejvíc pana profesora Krause. Když jsem přišel do Lednice, kde jsem působil dva roky ve škole, začali jsme spolupracovat a tato spolupráce trvá dodnes. Jak po stránce šlechtění a výzkumů, tak i agrotechniky nebo zkoušení různých novinek. Navíc si rozumíme i v osobní rovině.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Syn v mé práci pokračuje a vnuk, pokud ho to bude bavit, může převzít štafetu po něm. S nůžkami už běhá a ve vinohradě také pomáhá, tak doufejme, že to zůstane v rodině.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučil bych Cabernet Moravia, ročník 2009, pozdní sběr. Jedná se o vynikající ročník. Je to plné, mohutné víno, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Má vysoké barvivo a dostatek tříslovin. Troufnu si říci, že tento loňský Cabernet Moravia je možné považovat za ročník století. Navíc má předpoklady, že uchovatelnost bude velmi dlouhá. Lubomír Glos
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Michal Šupálek

23.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 100 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.4.2018 - pomoc při vaření, mytí nádobí, příprava zeleniny, úklid kuchyně. I základní vzdělání, vhodné i pro absolventy, vlastní doprava do práce nutná, dvousměnný provoz (ranní/odpolední směny). KONTAKT: Nešpor Antonín ml., e-mail: info@hotelcelnice.cz, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Anna nešporová, Celnice-středisko služeb, č.p. 1214, 691 41 Břeclav 4. Informace: Antonín ml. Nešpor, .

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 17 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.4/15.3.2018 - obsluha hostů cukrárny Eiscafé Delikana, prodej zákusků, zmrzliny, chlebíčků a žitných placek. I základní vzdělání, vhodné i pro absolventy. Prac. doba v turnusech 7.30 - 20.00 hod. KONTAKT: Skrývalová Šárka, tel.: 702 181 771, e-mail: prace@delikana.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Delikana, s.r.o., Stromořadní, č.p. 3541, 690 02 Břeclav 2. Informace: Šárka Skrývalová, +420 702 181 771,prace@delikana.cz.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební údržbáři budov 17 400 Kč

Stavební údržbáři budov DOMOVNÍK - ŘIDIČ ODDĚLENÍ HOSPODAŘENÍ SPRÁVY ODBORU - ODLOUČENÉ PRACOVIŠTĚ BŘECLAV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 17400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 19.4.2018 - strukturovaný životopis s podrobným popisem praxe a motivačním dopisem zaslat do 30. 4 2018 na e-mail: radomira.ondraskova@uzsvm.cz nebo písemně na adresu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Územní pracoviště Brno, více o podmínkách výběrovém řízení na https://www.uzsvm.cz/up-brno-2497-0-85/. Domovnické práce včetně odborných řemeslných prací při údržbě objektu, zejména údržbářské práce, zahradnické, sklenářské, zednické a zámečnické práce, řízení vozidel do 3,5 tuny, zodpovědnost za technický stav svěřeného vozidla. Min. vyučen, technický obor výhodou, praxe v řízení motorových vozidel podmínkou, ŘP sk. B - aktivní řidič, znalost MS Office, občan ČR, EU, trestní bezúhonnost. PP na dobu určitou s možností změny na dobu neurčitou., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - odloučené pracoviště břeclav, náměstí T. G. Masaryka, č.p. 43, 690 02 Břeclav 2. Informace: Radomíra Ondrášková, .

Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 12 500 Kč

Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci PRACOVNÍK/PRACOVNICE PRO ZPRACOVÁNÍ MASA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: 18.4.2018 - zpracování masa, řezání, rozdělování. I základní vzdělání, i bez praxe. Dvousměnný provoz s pružnou prac. dobou. KONTAKT: Honcharov Pavlo, tel.: 775 341 111, e-mail: saltinostav1@gmail.com, Místo výkonu práce: Mikulov. Pracoviště: Dirga company spol. s r.o. - pracoviště, Nádražní, č.p. č.e. 607, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Pavlo Honcharov, +420 775 341 111.


Mistři, mistři! Ozývalo se z brněnského Zelného trhu. Fanoušci tam neúnavně fandili vítězné Kometě.
AKTUALIZOVÁNO
55

Mistři. Zase! Kometa přepsala historii. Do Brna veze historický třináctý titul

Brněnská Kometa obhájila titul mistra, zvítězila nad Oceláři 4:1.
AKTUALIZOVÁNO
36

Mistři. Zase! Kometa získala historický třináctý titul a veze jej do Brna

V Borkovanech hořela střecha domu. Mladý muž skončil v nemocnici

Borkovany - Pět jednotek hasičů vyráželo v neděli odpoledne do Borkovan k požáru rodinného domu. Hořet začalo kolem čtvrté hodiny a za padesát minut měli hasiči požár pod kontrolou. „Na místě našli roztržený kanystr na benzín, z rodinného domu vynesli propanbutanovou láhev a ochlazovali ji. Z půdy také vyklízeli slámu," popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

OBRAZEM: Premiérové setkání harmonikářů. Lidé si zazpívali lidovky

Starovičky /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Studentská halenka, ta je tuze tenká… Lidové písně v neděli odpoledne zněly kulturním domem ve Starovičkách. Konala se tam premiérová přehlídka harmonikářů. „Je jich tady asi dvacet. Muzikanti z Břeclavska, ale třeba i harmonikář z Vídně,“ uvedl za pořadatele Stanislav Novák, starosta místních dobrovolných hasičů.

Novorozená miminka Břeclavska 16. týdne 2018

Břeclavsko - Novorozená miminka 16. týdne roku 2018. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Hledá se hlídání. Na náhradní babičky čekají rodiny v Brně v pořadníku

Jižní Morava /ANKETA/ - Ludmilu Pilátovou z Vážan na Vyškovsku oslovuje babi osm dětí. Dvě z nich jsou její vnoučata. O dalších šest dětí se starala, nebo se stará jako náhradní babička ze služby Trojlístek brněnského Centra pro rodinu a sociální péči. Služba zprostředkovává náhradní babičky pro rodiny s malými dětmi. Zájem je velký, v pořadníku na ně čekají desítky rodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT