VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Glos: Průšvihy? Úkol vyrobit rajčatové víno

Moravská Nová Ves /VINAŘI POD LUPOU/ – Novoveský vinař Lubomír Glos si díky nové odrůdě Cabernet Moravia zajistil nesmrtelnost. Na některé chvíle s vínem by ale raději zapomněl.

23.5.2010
SDÍLEJ:

Novoveský vinař Lubomír Glos.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinař a šlechtitel Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi proslul jako autor ceněné odrůdy Cabernet Moravia. Vyšlechtil ale také například modrou Fratavu. Začínal v zemědělském družstvu v Moravské Nové Vsi, kde se vínu věnoval dvacet let. Deset let působil v břeclavském družstvu. Od roku 1992 hospodaří samostatně, společně se synem.

Vinařství Glosovi obhospodařuje v součtu šest hektarů vinic. Největší plochu tvoří Cabernet Moravia. Rodinné vinařství vyprodukuje ročně pětadvacet až třicet tisíc lahví vína a nevyhýbá se ani specialitám v podobě ledových vín. Už šestasedmdesátiletý vinař slaví úspěchy i na výstavách, například na prestižní mezinárodní akci AWC Vienna získal loni dvě zlaté medaile, a to za Muškát moravský a Chardonnay, výběry z cibéb. Lubomír Glos je ženatý, vychoval tři děti a dnes se těší ze šesti vnuků.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Pocházím z vinařské rodiny, všichni strýci se zabývali vinařinou. Jaroslav Sečkář byl dokonce v Moravské Nové Vsi školkař, už za první republiky dělal sazenice. Jako kluci jsme ve vinohradě, který měl na starosti, běhali. K vinařství jsem měl proto odmala velmi blízko.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V první řadě je důležitá kvalitní surovina, dobré hrozny. Nezbytností je redukce sklizní, u nás jsou výnosy stále moc vysoké. Všude v zahraničí jsou podstatně nižší, čímž stoupá kvalita vína. Velmi důležitá je ale také čistota při výrobě vína a uplatnění nejnovějších technologických poznatků.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Těžko říci jediné. Hlavně je potřeba sledovat směr, který se vinařství ubírá, zkoušet nové technologie a podle toho reagovat. Dobré je prostě udržovat si přehled, co se kolem vinařství děje, navštěvovat špičkové vinařské podniky v zahraničí a podobně.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Nevypiji nic, já jen koštuji. Na pití by mně játra nestačila. Z mé profese vyplývá, že je nutné vína pravidelně kontrolovat, ochutnávat. Když jsem třeba na Valtických vinných trzích a podobných akcích, tak někdy překoštuji padesát i více vzorků. Ale ne že bych je vypil. Naopak při práci ve vinici obvykle nekoštuji nic. Organismus si musí od vína i odpočinout.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Největší uspokojení jsem zažil, když mi prošla odrůdovými zkouškami odrůda Cabernet Moravia. To byl rok 2001, kdy byla oficiálně povolena. A my jsme mohli na lahve konečně lepit etikety. A průšvihy? Za totality byly různé. Například v roce 1985, když ve vinohradech všechno pomrzlo, jsem dostal jako stranický úkol výrobu rajčatového vína.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Jednoznačně vyšlechtění odrůdy Cabernet Moravia. Různých medailí, diplomů i šampionů jsem posbíral za celý život tolik, že by z toho mohlo být někde muzeum. Člověka ale ještě více potěší, když se podaří vytvořit něco nového, ujme se to a konzumentům se to víno líbí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týče pěstování a výroby vína, jako šlechtitele mě zajímají i jiné odrůdy. Zkouším různý sortiment, třeba z Francie, Španělska i dalších zemí. Mnohé odrůdy se ukazují velmi zajímavé, mohly by obohatit moravský sortiment. Co se týče technologie, můžeme jít s moderními trendy, ale neměli bychom zapomínat, že bychom měli vyrábět vína s charakterem našich půd a klimatických podmínek. A nedělat z vína uniformní nápoj.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nejvíc pana profesora Krause. Když jsem přišel do Lednice, kde jsem působil dva roky ve škole, začali jsme spolupracovat a tato spolupráce trvá dodnes. Jak po stránce šlechtění a výzkumů, tak i agrotechniky nebo zkoušení různých novinek. Navíc si rozumíme i v osobní rovině.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Syn v mé práci pokračuje a vnuk, pokud ho to bude bavit, může převzít štafetu po něm. S nůžkami už běhá a ve vinohradě také pomáhá, tak doufejme, že to zůstane v rodině.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučil bych Cabernet Moravia, ročník 2009, pozdní sběr. Jedná se o vynikající ročník. Je to plné, mohutné víno, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Má vysoké barvivo a dostatek tříslovin. Troufnu si říci, že tento loňský Cabernet Moravia je možné považovat za ročník století. Navíc má předpoklady, že uchovatelnost bude velmi dlouhá. Lubomír Glos
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Michal Šupálek

23.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 100 Kč

Všeobecné sestry s osvědčením VŠEOBECNÁ SESTRA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 18100 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.7.2018 - samostatná práce na plný nebo zkrácený pracovní úvazek v ordinaci zubního lékaře. ÚSO s maturitou bez vyučení, aktivní znalost práce na PC, německý jazyk výhodou, nikoliv podmínkou. Pozice je vhodná i pro absolventa nebo cizince. Zajištěno odborné vedení. Nástup je možný dle dohody nejpozději 1.10.2018. KONTAKT: Renata Benešová, tel. 539 094 321 (od 8.00 do 15.00), mail: ekonom@maxidental.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Maxi dental s.r.o., Žerotínova, č.p. 895, 690 02 Břeclav 2. Informace: Renata Benešová, +420 539 094 321.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní technik 25 000 Kč

Zubní technici ZUBNÍ TECHNIK - PROVOZNÍ MANAŽER. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.7.2018 - pracovní pozice zubního technika - provozní manažer v laboratoři. Požadujeme vzdělání nebo znalost v oboru zubní technik, příp. příbuzném, ŘP sk. B, německý jazyk výhodou, nikoliv podmínkou. Jedná se o samostatnou práci na plný nebo zkrácený pracovní úvazek, vedení zubní laboratoře vč. zajištění vzdělávání zubních techniků, kontrola práce zubních techniků, management a marketing laboratoře.Pozice vhodná i pro absolventa nebo cizince. Nástup možný nejpozději 1.10.2018. KONTAKT: Renata Benešová, tel. 539 094 321 (od 8.00 do 15.00), mail: ekonom@maxidental.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Maxi dental s.r.o., Žerotínova, č.p. 895, 690 02 Břeclav 2. Informace: Renata Benešová, +420 539 094 321.

Výroba - Třídiči odpadů. Požadované vzdělání: základní + 12 200 Kč

Třídiči odpadů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: První kontakt telefonicky (St 9-11 hod.), Krátkodobé zaměstnání, dobrý zdravotní stav - bez různých omezení. Pracoviště: Stralnet s.r.o. - 01, Vídeňská, č.p. 999, 691 23 Pohořelice. Informace: Aleš Schnirch, +420 775 645 358.

Výroba - Výroba Seřizovači 23 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) OPERÁTOR/OPERÁTORKA CNC HYDRAULICKÝCH TABULOVÝCH NŮŽEK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.7/4.7.2018 - zaslat životopis přes web. stránky www.alcaplast.cz/kariera. Dělení materiálu na hydraulických nůžkách, skládání hotových výrobků a jejich kontrola, jednoduchá údržba stroje a výměna řezných nožů. Min. vyučen, výhodou je obor zámečník, strojní mechanik, i absolventi, praxe výhodou, dobrá orientace v technických výkresech, manuální zručnost, samostatnost a spolehlivost., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Alca plast, s.r.o - provoz břeclav,, Bratislavská, č.p. 2846, 690 02 Břeclav 2. Informace: Zdenka Hladká, +420 778 492 331,z.hladka@alcaplast.cz.


Trenér Roman Pivarník.

Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Kriminální seriál se ve třetí řadě tématem týká souboje člověka s Bohem.
4

Na jižní Moravě vznikne několik filmů. Filmaři rádi točí na zámcích a v přírodě

MSK Břeclav na rozcestí: roli hrají peníze, zvažuje se rozdělení

Břeclav – Budoucnost zapsaného spolku MSK Břeclav? Po nedávném odvolání jeho předsedy Dyma Piškuly z mlhy prosvítají alespoň návrhy změn. Jak zjistil Deník Rovnost, tou zásadní je možné rozdělení částí fotbalové a stolně-tenisové na dvě samostatné organizace s vlastní strukturou. „Je to zatím v rovině úvahy. V následujících dnech o možnosti bude jednat valná hromada,“ sdělila manažerka klubu stolních tenistů Linda Ivanová.

Vymyslel supersystém. Pozná lidi podle chůze

Brno - Počítače rád nemá, protože jsou podle jeho slov pomalé a snadno se porouchají. Učarovala mu ale informatika ve formě řešení výpočetních problémů. V tomto oboru se propracoval až k prestižnímu ocenění Josepha Fouriera pro mladé české vědce za projekty v oblasti počítačových věd. Michal Balážia z Masarykovy univerzity v Brně zazářil se svým systémem, který rozpozná lidi podle chůze.

Vzácné šperky střeží dvoje dveře. Klenotnici otevřeli na den Mendelova narození

Brno - Dvoje masivní dveře otevřeli v pátek dvěma starodávnými klíči. Klenotnice Augustiniánského opatství je nově přístupná veřejnosti. Patří mezi nejstarší dochované prostory tehdejšího cisterciáckého kláštera.

Mušlov s mušlí. Zasloužíme si vlastní znak, tvrdí lidé z odlehlé ulice Mikulova

Mikulov – Nový znak si podle osadního výboru zaslouží Mušlov, odlehlá část Mikulova, která je oficiálně ulicí města. „Mušlov je natolik specifickou lokalitou, že by se dal považovat spíše za městskou část,“ sdělil na facebooku předseda výboru Adam Gálik.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT