VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ševčík: Snažím se dělat maximum už ve vinici

Podivín /VINAŘI POD LUPOU/ - Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.

19.2.2011
SDÍLEJ:

Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Marek Ševčík je technologem a vinohradníkem ve společnosti Víno Podivín, která vznikla v roce 1998. Je ženatý a má dvě děti. S otcem hospodaří na dvaadvaceti hektarech vinic. Ve vinohradě mají čtrnáct odrůd révy vinné. Asi dva kilometry od něj je provozovna, kde se hrozny zpracovávají. K výrobě vína Ševčíkovi využívají pouze hrozny z vlastní produkce, která je přibližně osmdesát tisíc kilogramů. Metodou řízeného kvašení vyrábí vína jakostní odrůdová i jakostní s přívlastkem – kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů a ledové víno.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Můj děda pracoval ve vinařském podniku. Doma měl sklep a vinohrad, takže jako kluk jsem se ve vinařském prostředí pohyboval. Pak už bylo jen otázkou času, kdy i mě vinařství natolik nadchne, abych se mu věnoval profesně. Vystudoval jsem střední vinařskou školu ve Valticích a pak ve studiu pokračoval na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě. Důležitou roli sehrál i můj otec, se kterým dnes pracuji ve vinařské firmě.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hrozny, z kterých se víno vyrábí, jsou přírodní produkt. Proto je velmi důležité k vinohradu přistupovat s náležitou úctou a šetrností. Ve víně se odráží celoroční práce vinaře. Jestli bude daný ročník výjimečný, nebo jen jeden z mnohých, záleží nejen na přírodě, ale i na dovednostech a schopnostech vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Říká se, že víno se dělá už ve vinohradě. Proto se snažím už při pracích ve vinohradě dělat maximum pro to, aby sklizeň byla co nejlepší. Totiž jenom z dobrých, kvalitních hroznů se dá udělat víno, které je na vysoké úrovni. Jedině k takovému vínu se zákazník vrátí a jedině takové víno si zapamatuje.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Vzhledem k mojí profesi je pochopitelné, že nějaký ten pohárek vína si dám. Určitě to nejsou žádné litry. Víno je lék, ale všeho, i vína, se musí užívat s mírou.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle s vínem je pro mě tehdy, když naše víno udělá konzumentovi radost. Nadchne jej natolik, že má důvod se o své příjemné dojmy dělit s přáteli a současně má i důvod se k našemu vínu vracet. Nejhorší chvíle, které jsem s vínem zažil, byl určitě vinařský rok 2010. Tento rok byl pro nás stejně jako pro většinu vinařů hrozně těžký. Katastrofálně malá úroda hroznů byla zatím to nejhorší, co jsem s vínem zažil.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíce?
Jedním z největších vinařských úspěchů pro mě bylo získání zlaté medaile na Valtických vinných trzích za víno Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Osobně považuji tuto soutěž za jednu z nejprestižnějších vinařských akcí u nás.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týká odrůd révy vinné jsem zastánce spíše tradičních odrůd, které jsou tady léty prověřené. Ve výsadbě máme čtrnáct odrůd, se kterými máme zkušenosti a víme, co od nich můžeme čekat. Víme, jaké mají pěstební nároky a jak jsou odolné vůči houbovým chorobám. Vinohrad pěstujeme v systému integrované produkce, což znamená ekologický způsob hospodaření. Veškeré zásahy a ošetřování vinohradu se provádějí co nejméně drasticky, v souladu s ekologickými postupy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?
Raději bych vyzvednul práci několika vinařských odborníků. A to profesora Viléma Krause a Roberta Steidla. Jsou to odborníci a pedagogové, kteří pro vinařství a jeho rozvoj udělali hodně práce a stále mají co předávat dalším generacím vinařů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost určitě myslím. A jak je to s nástupcem? Vzhledem k tomu, že máme doma dva kluky, tak možná některého z nich tato vinařská životní cesta osloví. Třeba se po ní vydá. Dnes jsou ještě malí, ale kdo ví.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Na dnešní večer bych doporučil Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Je to víno plné, rubínové barvy, s výraznou vůní hořké čokolády a hořícího dřeva. Je to víno vhodné jak k posezení s přáteli tak i ke čtení knížky u krbu. Marek Ševčík

Autor: Jiří Ševčík

19.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 86 Kč Pracovníci ostrahy, strážní STRÁŽNÝ , VRÁTNÝ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 86 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 9.10.2018/základní vzdělání, Požadujeme: certifikát strážný č. 68-008-E výhodou nikoli podmínkou.Čistý trestní rejstřík. Spolehlivost, flexibilita. Pozice vymezena pro osoby OZP, chráněné pracovní místo., Náplň práce: ostraha objektu, kontrola vstupů a vjezdů do objektů, pochůzková činnost, zápisy do evidenčních knih, směnný provoz. , Nabízíme: pracovní poměr na dobu určitou s možností prodlužování, možnost získání certifikátu strážný č. 68. Možnost i zkráceného úvazku.. Pracoviště: Oko 69, s.r.o. - provoz hustopeče, Nádražní, č.p. 563, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Vítězslav Herosch, +420 773 437 735. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: 12.9.2018/ ŘP sk. B výhodou. Výhody: Stravné, možnost ubytování PO-PÁ. Kontakt: Vymyslická Danuše, tel.: 777 746 185 nebo 777 107 404, e-mail: vymyslicka@vovym.cz. Pracoviště: Vojtěch vymyslický, Spálený kopec, č.p. č.e. 621, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Danuše Vymyslická, +420 777 746 185. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč Pomocní skladníci SKLADNÍK KONTROLOR. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 7.9.2018/ vyučen. Balení, kontrola, manipulace se zbožím a paletami, nakládky a vykládky kamionů. , Požadavky: samostatnost, spolehlivost, pečlivost. , Jednosměnný provoz: PO-ČT: 6.00-15.00, PÁ: 6.00-12.30 hod. , Možnost prodloužení prac. poměru. Po zapracování možnost navýšení mzdy.. Pracoviště: Kuwopa kastenhofer, spol. s r.o., 691 63 Velké Němčice. Informace: Lenka Homolová, +420 724 364 419,519 413 948. Výroba - Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků 27 000 Kč Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků LAKÝRNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 7.9.2018/vzdělání v oboru malíř-natěrač, praxe s vysokotlakým vstřikováním je výhodou. , Náplň práce: příprava a kontrola ocelových konstrukcí pro aplikaci nátěru, aplikace nátěrového systému dle technického listu pomocí bezvzduchého stříkání Airless, opravy vad finálního nátěru. , Dvousměnný provoz: ranní 5.45-13.45, odpolední 13.45-21.45 hod. Možnost přesčasů., Nástup možný ihned. Pracovní poměr na dobu určitou, po zapracování přechod na dobu neurčitou., Osobní návštěvu nutno dohodnout předem na tel. 606 684 624. Životopisy zasílejte na uvedený email.. Pracoviště: Signum spol. s r.o., Nádražní, č.p. 32, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Lukáš Kapitán, +420 519 811 110.

Ilustrační fotografie.

Výuka ruštiny? Ve Velkých Pavlovicích si ji volí skoro každý druhý

Prvňáčci. Ilustrační foto

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Drnholec

Rekordní valtický motosraz přilákal i Kornfeila

Valtice /FOTOGALERIE/ – Kvůli nepříznivému počasí se konal nadvakrát. Odložený motosraz ve Valticích podle pořadatelů přilákal největší počet návštěvníků v osmileté historii. „Sešlo se asi dvě stě motorkářů a příznivců,“ sdělila organizátorka Paulína Hažmuková.

Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Jižní Morava - Rozsáhlý areál známého podniku Fruta ve Znojmě, kde se až do roku 2002 vyráběly proslulé znojemské okurky, po létech pustnutí ožívá. Na prázdné pozemky, ze kterých již před lety zmizely veškeré výrobní objekty, vyjela těžká stavební technika. Mizí tak jeden z nejznámějších brownfieldů na Moravě.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Nohu z plynu. V okolí Mikulova brnká řidičům na nervy souběh dopravních omezení

Mikulov – Do obležení dopravních omezení se dostali řidiči na tahu mezi Pohořelicemi a rakouskou hranicí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT