Vinař Marek Šoman podniká s vínem v rodinné firmě v Dolních Dunajovicích už od roku 1999. Je mu třicet let, je ženatý a má dvě děti. Vinařství Šoman hospodaří na devíti hektarech vinic s roční produkcí přibližně padesát tisíc litrů vína. Kromě sudových vín lahvuje vína od kabinetních až po výběry z cibéb či slámová vína. Výsledkem jsou pravidelné úspěchy na celostátních výstavách.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Od malička jsem vyrůstal ve vinařské rodině, kde jsme společně s bratrem získávali vztah k révě vinné. Proto jsem se po ukončení základní školy přihlásil ke studiu na Vinařské škole ve Valticích. Tu jsem úspěšně ukončil v roce 1999, z čehož měl radost i můj dědeček František Šoman, který položil základy vinaření v naší rodině.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V prvé řadě je potřeba na výrobu dobrého vína kvalitní hrozen. A ten vyprodukujete pouze tehdy, rozumíte-li dobře vinici a všem celoročním pracím v ní. Pokud takový hrozen pak dovezete do sklepa, je to všechno o hodně snazší. Ale všechno je to o tom, že vás ta práce baví a děláte ji s láskou a radostí. Jen tak lze dosáhnout úspěchu, ostatně to platí pro jakoukoliv jinou profesi.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Jako vinař rozhodně musíte ctít zásadu o čistotě a hygieně ve sklepě. Otec vždycky říká: Čistý sklep – polovina úspěchu.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Víno chutnám téměř denně, obzvláště v tomto období, kdy bývá nejnáchylnější k různým chorobám, ale zároveň je to období, ve kterém mi vína chutnají nejvíce. Mám slabost pro mladá, bílá vína, a to je také filosofií našeho vinařství – nabízet zákazníkům bílá vína jako mladá a svěží. Červená vína pak alespoň s ročním odstupem.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Krásných chvil u dobrého vína s dobrými přáteli je každoročně mnoho. Mezi ty špatné chvíle patří to, když nám někdo úmyslně škodí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si ceníme toho, že se k nám zákazníci stále vrací a že jich každý rok přibývá.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týče odrůd, jsem zastáncem spíše těch tradičních, čímž ale nezavrhuji nově vyšlechtěné. Ve sklepě se ale naopak snažíme pracovat novými postupy s moderní technologií.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých a dobrých vinařů, kterých je dost i mezi mými kamarády.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost určitě myslím. Mám dvě děti, stejně jako můj bratr. Doufám, že aspoň některé z nich bude pokračovat v rodinné tradici jako já s bratrem po svém otci a dědovi, protože vinaření je rozhodně obor pro více generací.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Čtenářům mohu doporučit naše Rulandské šedé, pozdní sběr 2010. Má svěží a atraktivní aroma, které doplňuje pěkná ovocnost s nádechem banánu. Pro víno je typická vyvážená chuť, která nabízí jak sladkou ovocnou složku, tak i příjemnou a neagresivní kyselinu se středně dlouhou dochutí. Je to tedy ideální společník pro současné chladné podzimní dny.

Marek Šoman