Hrávali stejně dobrou muziku jako je víno z viniční tratě Staré hory ve Velkých Pavlovicích. Věhlas velkopavlovické dechové kapely Starohorka překročil i hranice břeclavského okresu. Těšili svou hudbou jak po celé Moravě a v Čechách, tak i v Německu. V současné době mají hudebníci přestávku, která však trvá už dvacet let.„Hrajeme už jen příležitostně," říká jeden ze členů, barytonista Jan Herzán z Velkých Pavlovic.

Historie kapely se začala psát na jaře roku 1972, kdy se pod vedením velkopavlovického učitele Františka Jaroše scházela parta muzikantů. „Byli jsme nadšenci, kteří hráli na nástroje, jenž jsme našli doma," vzpomíná Herzán.

Parta samouků

Ke Starohorce patřili bratři Petr, Cyril, Tomáš a Václav Veverkovi, Miloslav Paštika, Josef Dostoupil, bratři Jakub a Martin Dostoupilovi, Jan Herzán, Josef Pilař, Jaroslav Šalášek a Miroslav Pláteník. „Převážná většina muzikantů byla z Velkých Pavlovic. Jeden z nás byl z Břeclavi a druhý z Němčiček," podotýká hudebník.

Několik let zůstala členská základna velkopavlovické dechovky stejná. „Někteří pak odešli kvůli práci nebo partnerskému vztahu," vypráví devětapadesátiletý hudebník.

Žádný z nich přitom neměl hudební vzdělání a v hraní na dechové nástroje byli samouci. Dne dvanáctého prosince přesně před čtyřiceti lety absolvovali muzikanti ze Starohorky takzvané kvalifikační přehrávky před odbornou okresní komisí. „Podle udělených bodů jsme si mohli začít za hraní účtovat peníze," přibližuje Herzán.

Na Silvestra téhož roku se již pod názvem Starohorka poprvé předvedli také obecenstvu. „Od té doby jsme vystupovali pravidelně. A pak s několika obměnami členů dalších dvacet let," vypočítává Velkopavlovičan.

Umělecká činnost Starohorky vešla brzy ve známost široké veřejnosti. „Tenkrát moc dechovek nehrávalo. Existovala jen Mistříňanka, která působí dodnes, a začínala hrávat i Moravanka," podotýká muž.

S jihomoravským repertoárem, ve kterém převažoval břeclavský a hodonínský folklor – od valčíku, polky, tanga, až po verbuňk a vrtěnou, vyjížděli i do zahraničí. „Několikrát jsme zavítali do bývalé Německé demokratické republice. Jinam jsme stejně nemohli a v Rusku se přehlídky pro dechovky nepořádali," krčí rameny barytonista.

MDŽ i dožínky

Většinou však hudebníci hrávali na nejrůznějších akcích po celé republice. „V Čechách vždycky očekávali skupinu staříků a pak byli překvapení, že pod názvem Starohorka vystupujeme my," usmívá se.

Velkopavlovická dechovka nechyběla na plesech, hodech, dožínkách, vinobraní nebo na slavnostech k mezinárodnímu dni žen. „K MD6 jsme hrávali i dva měsíce v kuse. Než jsme objeli všechny podniky, tak to trvalo," tvrdí.

Zašlou slávu Starohorky by u příležitosti čtyřicátého výročí od založení rádi její členové oprášili. Příští středu, na den kvalifikační přehrávky, která odstartovala jejich kariéru, pořádají vzpomínkový večer. „Chceme zahrát repertoár, který ještě zvládneme," pozval člen Starohorky.

Na středeční vzpomínkový koncert s hosty mohou zájemci přijít od sedmi hodin večer do sálu sokolovny ve Velkých Pavlovicích.