VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stínal jsem lahve v královské družině, říká vinař Luboš Vintr

Velké Pavlovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Luboš Vintr je ředitelem velkopavlovické Šlechtitelské stanice vinařské. Nejlepší vinařský zážitek má spojený s Bolkem Polívkou.

1.4.2013
SDÍLEJ:

Luboš Vintr se k vinařství dostal přes burčák v Rakvicích. Původně pracoval jako učitel.Foto: archiv Luboše Vintra

Vinař Luboš Vintr vede Šlechtitelskou stanici vinařskou ve Velkých Pavlovicích od roku 2009, kdy ji koupil břeclavský podnikatel Vladimír Poliak. Vinařská společnost, která navazuje na stoletou tradici, dnes pěstuje na 42 hektarech vinic devatenáct odrůd révy vinné. A ročně vyprodukuje 450 tisíc litrů vína od jakostního až po slámové, přičemž devadesát procent produkce tvoří vína přívlastková. Dvaapadesátiletý Luboš Vintr je ženatý a má tři děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Díky náhodě. Když jsem ještě pracoval jako učitel, dostal jsem pozvání na vinobraní do Rakvic. Tam mě ze všeho nejvíc uchvátil burčák, s kterým jsem začal později obchodovat. Po počátečním úspěchu jsem si pod budovou školy, ve které jsem působil, pronajal sklepy a začal víno i lahvovat. Postupně jsem s vínem začal více a více obchodovat a učitelskou dráhu opustil.

Později jsem nastoupil do firmy Soare, kde jsem začínal jako obchodní zástupce a podařilo se mi to dotáhnout až na obchodního ředitele. Při rozšiřování aktivit tato firma zakoupila Vinařství Zaječí, kde jsem začal působit jako ředitel společnosti.

Když manželé Poliakovi, s nimiž jsem byl v kontaktu, začali uvažovat nad možným nákupem vinařství, dostala se k nim zajímavá nabídka na koupi Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích. Na základě jejich velkorysého přístupu pak došlo nejen k její koupi, ale také k pozdějšímu vybudování špičkového vinařství.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Nejdokonalejší výrobky vytváří příroda sama a my bychom jí v tom neměli bránit. Proto se domnívám, že pokud se vše nechá běžet přirozenou cestou a my jako vinaři dbáme pouze o dodržení základních pravidel, nemůžeme vytvořit špatný produkt.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

To záleží na momentální náladě a chuti.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnější byla rozhodně ta, kdy jsem se jako člen královské skupiny valašského krále Bolka Polívky zúčastnil zahraniční cesty na Slovensko. Měl jsem funkci stínače hrdel lahví. Kolona šestnácti doprovodných motocyklů, včetně vládních limuzín, projíždějících Bratislavou pro mne zůstane nezapomenutelná. Na této cestě jsme byli také přijati ministrem zahraničí Slovenska. Já jsem měl během vystoupení provádět sabráž. Nejhorší bylo v přeplněném sále před kamerami a fotografy najít vhodné místo, kam směřovat odseknutou zátku.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Tradiční odrůdy jsou sázkou na jistotu spojenou s nostalgií, ale podstatou člověka je zkoušet a poznávat nové věci, proto se tedy nebráním ani experimentům.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nejvíce si vážím Miloše Michlovského a Jožky Valihracha. Přestože jde o povahově velice rozdílné lidi, jsou a zůstanou pro mě vzory moravských vinařů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si už svého nástupce?

Na budoucnost myslím, ale zatím bez nástupce.

Autor: Lukáš Ivánek

1.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Po nehodě tří aut na dálnici D2 u Velkých Němčic odvezly sanitky čtyři zraněné

Blanenský tatér Jiří Musil.
5

Impulsy k tetování jsou různé. Je načase zbavit se předsudků, říká tatér Musil

Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Znojmo – Starou stíhačku, parní lokomotivu a především desítky historických motocyklů, aut a rozmanitých strojů. To vše sesbíral a před vystavením obnovil majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd. Návštěvníky do staré vodárny u znojemské přehrady láká už desátým rokem.

Nový polyfunkční dům nabídne zázemí pro lékaře. Opravy vyšly na 80 milionů

Miroslav – V minulosti do ní mířili dělníci a úředníci z bývalé Fruty, brzy ji začnou navštěvovat lidé se zdravotními problémy. Řeč je o zrekonstruované budově v centru Miroslavi na Znojemsku, kde za desítky milionů korun vznikl polyfunkční dům se soukromou stomatologickou klinikou.

Za nebývale drahá vejce může fipronilová aféra. Ceny klesnou až po Vánocích

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Na jedno vajíčko už pětikoruna nestačí. „Před třemi týdny jsme kupovali vajíčka za 2,90, nyní stojí 5,90 korun, což je strašné,“ srovnával Milan Budín z Miroslavi na Znojemsku. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je zdražování vajec důsledkem fipronilové aféry.

Cena? Přibližně 46 milionů. Výtěžek z aukce přiblíží stavbu nového Betléma

Klobouky u Brna /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Když jen trochu může, přijde Jarmila Hanáková skoro vždy. A nechybí ani dnes. Že se horlivě zapojí do aukční přetahované nečeká, ale… „Chci akci podpořit alespoň vstupným,“ říká ve chvíli, kdy se blíží sobotní šestá hodina podvečerní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT