VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve sbírce má i Rettigovou. Kuchařky si Plesz vozí také z cest

Mikulov /CO SOUSED, TO SBĚRATEL/– Proč ve středověku kuchaři rádi vařili pudingy a jaké suroviny nakupovala na trhu legendární Magdalena Dobromila Rettigová? Odpovědi na tyto otázky dobře zná Jitka Plesz z Mikulova na Břeclavsku. Její zálibě věnuje Deník Rovnost další díl seriálu Co soused, to sběratel.

5.5.2018
SDÍLEJ:

Mikulovanka Jitka Plesz sbírá už od mládí různé recepty a kuchařky. Má doma i tu od Magdaleny Dobromily Rettigové.Foto: Deník / Michal Hrabal

Nadšená milovnice vaření i umění shromáždila tisícovku knih a desetitisíce receptů. „Začala jsem je sbírat asi od čtrnácti let, některé mi dala ještě maminka. Cíleně je sháním asi od dvaceti, v té době začaly vycházet různé časopisy. Mám několik svazků s vystříhanými recepty,“ říká.

POMOC KAMARÁDŮ

Záliba Plesz je už hodně známá, a tak jí přibývají přírůstky do sbírky. „Hodně receptů a knih jsem získala od kamarádů a známých,“ přiznává žena, která střídavě žije také ve Vídni.

Zaměřuje se především na českou kuchyni, mezi její nejoblíbenější pokrmy patří pudingy. „Pochází už ze třináctého století a jsou vlastně zpracované ze zbytků. Když tehdy kuchaři připravovali pečínku, druhý den ji panstvu nemohli nabídnout ohřátou, a tak ji zpracovali do pudingů. Několik je sladkých, ale převážně jde o zeleninu s masem či rybou. Existují na ně různé formy,“ upřesňuje žena, která letos oslaví sedmdesáté narozeniny. Některé formy na pudingy získala ve starožitnictvích.

Její zálibu oceňuje třeba Zlata Maděřičová z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. „Vařila nám například studené pudingy a byly to opravdu delikatesy. Stravování je součást tradic a naší kultury. Co bylo v daném místě v minulosti na jídelníčku, mělo význam i pro zdraví člověka. Naši předci věděli, proč jedí přes zimu kysané zelí s množstvím vitamínů nebo křen,“ myslí si Maděřičová.

Podle starých receptů vznikly ještě nedávno pokrmy, které Plesz nabízela návštěvníkům mikulovské Eat Art Gallery, kde spojovala výstavy s jídlem. Na podzim ji po devíti letech provozu prodala. „Jsem budovatel, ne udržovatel. Své zálibě se chci věnovat bez stresu,“ vysvětluje malířka, restaurátorka i kunsthistorička.

Přestože má i přetištěné recepty z různých barokních kuchařek, nejvíc si Plesz cení vlastnictví kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Její vídeňské vydání je psané v češtině. „Asi byla podobného ražení jako já. Úsporná kuchařka a ráda kombinovala ingredience. Kuchařka je obsáhlá. Zabývá se i tím, jak čistit hrnce,“ poodhaluje Plesz.

Starší recepty většinou nejsou konkrétní. „Jsou tam suroviny i popis, jak jídlo komu chutnalo. Důležité jsou účtenky z tehdejší doby, které prozrazují, co všechno nakoupili,“ popisuje dobové dokumenty Plesz.

Kromě českých kuchařek a receptů se zajímá také o zahraniční gastronomii. Má doma recepty egyptské, marocké, turecké, španělské, italské či skandinávské kuchyně. „Z cest se takřka vždycky vracím s kuchařkou a nějakou formou,“ prozrazuje sběratelka. A mírně haní britskou kuchyni. „Protože měli kolonie, hodně receptů přebrali odtamtud,“ připomíná.

CIZÍ SPECIALITY

Na zahraniční kuchyni je zaměřený také každoroční Festival národů Podyjí, který Plesz spolupořádá vždy v červenci. Návštěvníci ochutnávají třeba jídla z Nizozemska i Řecka. Zavítala tam třeba Jitka Sobotková z Mikulova. „Jitka Plesz dokázala vždy uvařit nějakou výbornou specialitu, jako například vídeňský telecí řízek,“ vzpomíná Sobotková.

Nyní Plesz pracuje na memoárové kuchařce. „Budou tam příběhy z mého života. Například, co jsme jedli u dědečka na Vánoce. Část knihy budou recepty,“ uvádí sběratelka.

Kdo je Jitka Plesz?
Věk: 69 let
Bydliště: Mikulov, Vídeň
Čím je zajímavá: Sbírá české i zahraniční recepty a kuchařky. Celkem má ve své sbírce asi tisícovku knih a desetitisíce receptů. Má doma i Domácí kuchařku od Magdaleny Dobromily Rettigové i kuchařky z ciziny.
Nová výzva: Nyní pracuje na memoárové kuchařce. Budou v ní příběhy z jejího života. Druhou část publikace budou tvořit recepty.

Autor: Michal Hrabal

5.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 14 900 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ MEZINÁRODNÍ KAMIONOVÉ DOPRAVY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: 21.5.2018 - řidič mezinárodní kamionové dopravy. I základní vzdělání, ŘP sk. C, CE, kartu do digitálního tachografu, trestní bezúhonnost, profesní průkaz výhodou, pojistka za škodu způsobenou při výkonu povolání výhodou, doklad o absolvování dopravně-psychologického vyšetření výhodou. KONTAKT: Hyklová Saskia Ing., tel. 731 606 205, hyklova@bors.cz. Pracoviště: Bors logistics s.r.o., Bratislavská, č.p. 2284, 690 02 Břeclav 2. Informace: Saskia Hyklová, +420 731 606 205.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 500 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov POMOCNÝ STAVEBNÍ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: 15.5.2018 - pomocný stavební dělník. I základní vzdělání, praxe výhodou. KONTAKT: Sadovniková Oleksandra, tel.: 775 093 358, e-mail: bsproduct@bsproduct.cz, Místo výkonu práce: Nový Přerov a okolí. Pracoviště: Bsproduct s.r.o., 691 81 Březí u Mikulova. Informace: Oleksandra Sadovnikova, +420 775 093 358.

Kultura a sport - Kultura a sport Maséři (kromě odborných masérů ve 22 000 Kč

Maséři (kromě odborných masérů ve zdravotnictví) MASÉR VE WELNES CENTRU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 21.5.hledáme do svého týmu kolegy kolegyně s masérským kurzem pro práci ve vinném welnes., Kontaktujte nás telefonicky v pracovní době, mailem kdykoliv.Přispíváme na stravu.. Pracoviště: Centro hustopeče a.s., Husova, č.p. 8, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Martina Bartalová, +420 720 971 044.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 21.5/. pozice pro vyučené v oboru v restauraci Amande. Uvítáme kolegu nebo kolegyni se zájmem o tuto práci a ochotou učit se novým věcem. Nabízíme příspěvky na stravování, posilovnu, welnes služby i ubytování.. Pracoviště: Centro hustopeče a.s., Husova, č.p. 8, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Martina Bartalová, +420 720 971 044.


Návštěva Euro Bike Festu v Pasohlávkách nabízí pohled na nevšední motorky i doplňky jezdců. Příchozí si mimo jiné vychutnávají koncerty nebo souboje bijců ve středověké zbroji.
17

Tisíce motorek, letní kino. Motorkáři se sjedou na Euro Bike Fest do Pasohlávek

Ilustrační foto.

Tanec i zpěv. Malí umělci předvedou svůj talent

Dívka z Moravské Nové Vsi je mistryní republiky. Její dres připomínal kroj

Moravská Nová Ves – Mistryní České republiky ve fitness dětí se stala Kristýna Dubcová z Moravské Nové Vsi.

Jahody dozrály o dva týdny dřív. Plantáže vzali lidé útokem

Jižní Morava – Prohlížel si utržené červené plody a usmíval se. Josef Riedl byl v úterý jedním ze stovek lidí, kteří se vystřídali na jahodovém poli v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Zahájili tam samosběr. „Doma sice mám jahody na zahrádce, ale není jich moc. Stačí tak pro vnučky. Přijel jsem si nasbírat pár košíků, už se těším na kynuté knedlíky,“ řekl Riedl, který neváhal za sběrem jet přes dvacet kilometrů, ze Šardic na Hodonínsku.

Vyčerpání, úrazy i první mrtvý. Nepijte u vody moc alkoholu, varují záchranáři

Jižní Morava – Teplé počasí může svádět lidi na jihu Moravy ke svlažení v přírodě. Záchranáři ale varují, aby před koupáním na slunci nepili větší množství alkoholu. Začínající sezona si už dokonce vyžádala prvního mrtvého.

AKTUALIZOVÁNO

Seriál Naše školka představí předškoláky. Fotky dětí najdete v tištěné Rovnosti

Břeclavsko - První setkání s vrstevníky? Pro většinu lidí v mateřince. Na čas strávený ve školce s kamarády by se nemělo zapomenout. Tuto chvíli dětem i jejich rodičům připomene Břeclavský deník Rovnost v novém seriálu Naše školka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT