VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Adamec: Je třeba mít velkou praxi a trpělivost

Strachotín /VINAŘI POD LUPOU/ - Petr Adamec podniká s vínem ve Strachotíně. Je ženatý, má dvě děti a víno prodává pod ochrannou známkou Vinařství Palávius.

23.4.2011
SDÍLEJ:

Majitel vinařství Palávius Petr Adamec s manželkou Lenkou.Foto: Archiv Petra Adamce

Hospodaří na vinicích o rozloze přes třináct hektarů, kde pěstuje osmnáct odrůd vinné révy. Jeho vinařství ročně vyprodukuje kolem třiceti tisíc litrů vína. Snaží se totiž dodržet tři čtvrtě až jeden kilogram hroznů na keř. Jak Adamec říká, jeho cílem není dělat vína pro soutěže, ale snaží se dělat vína pro své zákazníky.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Jako mladý kluk jsem musel pomáhat doma s vinicemi i na polích. Chápal jsem, že je to nutné, ale nijak zvlášť jsem z toho nadšený nebyl. Zatímco jiní hráli fotbal, já jsem chodil s motykou po vinici. Vždycky jsem chtěl ale rozumět věcem, na kterých se podílím, takže jsem se od svého dědečka postupně naučil všechny základy vinařství. Když jsem se v roce 1998 rozhodl založit první vinice a podnikat ve vinařství, všechny tyto informace podpořily můj start v podnikání. Jak se říká: Odpíraného chleba největší krajíc.

V čem spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Vznik každého vynikajícího vína je složen z mnoha malých drobných krůčků, které musíte poctivě ušlapat, a přitom pečlivě sledujete, co se po každém kroku děje, a musíte být schopen rozpoznat, jestli je váš směr správný nebo ne. Stačí trochu uhnout ze směru a už se ke zvolenému cíli nikdy nedostanete. Je zapotřebí mít velkou praxi, trpělivost a cílevědomost. I přesto vás vždycky něco překvapí. Děláte každý rok totéž, ale pokaždé je to úplně jiné.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Ve vinařství je plno pravidel. Jednak legislativa ve výrobě vína, dále pak agrotechnické lhůty, základní pravidla pro výrobu dobrého vína apod. To jsou pravidla, kterými se musíme řídit. Co se týká vlastních pravidel, každodenně usiluji o to, abych v té náročné práci kolem vína našel vždycky něco pěkného, pozitivního. To mi hodně pomáhá udržet si energii a vitalitu pro to, co přijde nového a s čím se budu muset zase poprat.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Nemám v tom žádnou pravidelnost. V práci je mou povinností ochutnávat vína, takže víno si doma otevřu, když je na to příležitost nebo pokud v rodinném kruhu hodnotíme vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Pro mě je pokaždé nejkrásnějším okamžikem, když vidím spokojený úsměv na tváři zákazníka. To je hlavní cíl a výsledek mé práce s vínem. Každá taková chvíle mě posiluje a motivuje.

A moje nejhorší chvíle s vínem? Někdy se vyskytnou chvíle naprostého zmaru – například když vám před očima znenadání praskne nádrž s 1500 litry výběru z hroznů a vaše práce doslova teče do kanálu, nebo pokud vám příroda hmatatelně dokáže, co umí, jak tomu bylo v loňském roce. Ale tohle všechno patří i k životu i k práci.

Zabojovat, poučit se a pokračovat, jinak to nejde.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si nejvíc ceníte?
Každý rok pravidelně hodnotím, jak se vydařil. Pro mě je nejdůležitějším úspěchem spokojenost zákazníků. Všechno ostatní jsou jen třešničky na dortu, které velmi potěší, ale stejně musíte každý rok v lednu obrazně pokleknout a začít nanovo.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Ve vinicích mám jak staré klasické odrůdy, tak i nově vyšlechtěné. I když si myslím, že André, Aurelius a Cabernet Moravia už ani nepatří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a řadí se u nás na Moravě mezi dobře zavedené nové odrůdy. Ve zpracování vína používám kombinaci tradičních i nových postupů. Záleží na cíli, ke kterému se chcete dostat, jaké víno chcete vytvořit.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech dobrých vinařů. Malých i velkých. Oceňuji jejich odhodlání a vytrvalost, protože sám dobře vím, jak náročná je to práce. Myslím, že tu máme hodně dobrých vinařů a přeji jim hodně úspěchů v jejich práci.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Ano, samozřejmě přemýšlím, co bude. Dobře si pamatuji na své pocity, když jsem musel pracovat na vinici. Proto nechávám věcem volný průběh. Syn i dcera mi pomáhají, ale uvidíme.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučím vám hned dvě naše vína vyrobená ze stejné odrůdy z ročníku 2009. Jedná se o Cabernet Morávia Rosé 2009 p.s. a klasický Cabernet Morávia 2009 p.s. Obě vína jsou svěží, lehká s krásnou typickou vůní i chutí. Při ochutnání těchto vín naplno pocítíte krásu rozdílnosti vlastností obou vín vyrobených z jedné partie hroznů. Petr Adamec

Autor: Jiří Ševčík

23.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 19 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: 8.11/5.10.2018 - stavební práce. Min. vyučen v oboru, i absolvent, bez vyučení praxe v oboru. Prac. doba 7.00 - 15.30 hod. KONTAKT: Kosmáková Jitka, tel.: 519 343 461, Místo výkonu práce: Hrušky a okolí. Pracoviště: Hrušecká stavební spol. s r.o., 691 56 Hrušky. Informace: Jitka Kosmáková, +420 519 343 461. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 13 000 Kč Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních UKLÍZEČ(KA). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 14600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 5.11.2018 - úklid vysokoškolských kolejí a hotelových pokojů, převlékání postelí, úklid společných prostor. I základní vzdělání, vhodné i pro absolventy. Prac. doba Po-Pá 6.00 - 14.30 hod. KONTAKT: Žemlová, tel.: 541 421 519, zemlova@mendelu.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Mendelova univerzita v brně, správa kolejí a menz - koleje lednice, Valtická, č.p. 538, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Žemlová, +420 541 421 519,zemlova@mendelu.cz. Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) OPERÁTOR/OPERÁTORKA VÝROBY - OBSLUHA LASERU. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 6.11/29.5.2018 - operátor ve výrobě - obsluha laseru. Min. vyučen, vhodné i pro absolventy. Dvousměnný provoz 6.00 - 14.00 - 22.00 hod. KONTAKT: Schejbalová Jana Ing., tel.: 734 254 707, schejbalova@transroll.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Transroll-cz , a.s., pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Jana Schejbalová, +420 734 254 707,schejbalova@transroll.cz. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč Pěstitelé zemědělských plodin PĚSTITEL/PĚSTITELKA ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 16. Poznámka: 26.10.2017 - práce ve sklenících. I základní vzdělání, i absolventi. Pracovní doba od 7.00 do 15.30 hodin, vlastní doprava do práce nutná. KONTAKT: nejdříve dohodnou telefonicky schůzku s p. Jůvovou na tel.: 724 146 639, 519 363 914, mail: juvova@asjmorava.cz, Místo výkonu práce: Tvrdonice. Pracoviště: Jižní morava, a.s., 691 53 Tvrdonice. Informace: Marie Jůvová, +420 724 146 639,519 363 914.

Ilustrační foto.

V Olešnici zemřel muž. Zřejmě ho zabila manželka

Zakladatel cestovatelského festivalu Rajbas Milan Daněk.

Rajbas dobrodruhy láká už dvacet let. Letos představí dvě světové premiéry

Býk utekl z jatek, naháněl ho i vrtulník. Mohl ohrožovat lidi, tak ho zastřelili

Hodonín /VIDEO/ – Nezvaná návštěva. Téměř půl tuny živé váhy v pondělí před polednem nahánělo strach u hodonínského jezu. „Právě jsme si chtěli dát kávu, když pod okny prošlo něco černého,“ přiblížil Jan Mecl.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda dvou aut uzavřela dálnici D52. Jednu zraněnou osobu hasiči vyprošťovali

Brno – Nehoda dvou osobních aut u Pohořelic v pondělí zablokovala dopravu na dálnici D52. Krátce po půl osmé ráno na 22. kilometru kvůli ní řidiči nemohli projíždět ve směru na Brno. Na místě zasahovali záchranáři i hasiči, kteří museli jednu osobu vyprostit.

Socha Svobody na Moravě a taneční rekord v Brně: prohlédněte si videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 11. listopadu 2018.

Pachatelé na útěku, za mříže nechtějí

Jižní Morava – Vánoční svátky chtějí strávit doma s bližními nebo se musí postarat o nemocného člena rodiny. A některým se zkrátka nechce. Důvodů, kvůli kterým pravomocně odsouzení lidé nenastoupí do vězení, je nespočet. Soudy v Jihomoravském kraji, vězeňská služba i policisté jich evidují stovky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT