VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Adamec: Je třeba mít velkou praxi a trpělivost

Strachotín /VINAŘI POD LUPOU/ - Petr Adamec podniká s vínem ve Strachotíně. Je ženatý, má dvě děti a víno prodává pod ochrannou známkou Vinařství Palávius.

23.4.2011
SDÍLEJ:

Majitel vinařství Palávius Petr Adamec s manželkou Lenkou.Foto: Archiv Petra Adamce

Hospodaří na vinicích o rozloze přes třináct hektarů, kde pěstuje osmnáct odrůd vinné révy. Jeho vinařství ročně vyprodukuje kolem třiceti tisíc litrů vína. Snaží se totiž dodržet tři čtvrtě až jeden kilogram hroznů na keř. Jak Adamec říká, jeho cílem není dělat vína pro soutěže, ale snaží se dělat vína pro své zákazníky.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Jako mladý kluk jsem musel pomáhat doma s vinicemi i na polích. Chápal jsem, že je to nutné, ale nijak zvlášť jsem z toho nadšený nebyl. Zatímco jiní hráli fotbal, já jsem chodil s motykou po vinici. Vždycky jsem chtěl ale rozumět věcem, na kterých se podílím, takže jsem se od svého dědečka postupně naučil všechny základy vinařství. Když jsem se v roce 1998 rozhodl založit první vinice a podnikat ve vinařství, všechny tyto informace podpořily můj start v podnikání. Jak se říká: Odpíraného chleba největší krajíc.

V čem spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Vznik každého vynikajícího vína je složen z mnoha malých drobných krůčků, které musíte poctivě ušlapat, a přitom pečlivě sledujete, co se po každém kroku děje, a musíte být schopen rozpoznat, jestli je váš směr správný nebo ne. Stačí trochu uhnout ze směru a už se ke zvolenému cíli nikdy nedostanete. Je zapotřebí mít velkou praxi, trpělivost a cílevědomost. I přesto vás vždycky něco překvapí. Děláte každý rok totéž, ale pokaždé je to úplně jiné.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Ve vinařství je plno pravidel. Jednak legislativa ve výrobě vína, dále pak agrotechnické lhůty, základní pravidla pro výrobu dobrého vína apod. To jsou pravidla, kterými se musíme řídit. Co se týká vlastních pravidel, každodenně usiluji o to, abych v té náročné práci kolem vína našel vždycky něco pěkného, pozitivního. To mi hodně pomáhá udržet si energii a vitalitu pro to, co přijde nového a s čím se budu muset zase poprat.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Nemám v tom žádnou pravidelnost. V práci je mou povinností ochutnávat vína, takže víno si doma otevřu, když je na to příležitost nebo pokud v rodinném kruhu hodnotíme vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Pro mě je pokaždé nejkrásnějším okamžikem, když vidím spokojený úsměv na tváři zákazníka. To je hlavní cíl a výsledek mé práce s vínem. Každá taková chvíle mě posiluje a motivuje.

A moje nejhorší chvíle s vínem? Někdy se vyskytnou chvíle naprostého zmaru – například když vám před očima znenadání praskne nádrž s 1500 litry výběru z hroznů a vaše práce doslova teče do kanálu, nebo pokud vám příroda hmatatelně dokáže, co umí, jak tomu bylo v loňském roce. Ale tohle všechno patří i k životu i k práci.

Zabojovat, poučit se a pokračovat, jinak to nejde.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si nejvíc ceníte?
Každý rok pravidelně hodnotím, jak se vydařil. Pro mě je nejdůležitějším úspěchem spokojenost zákazníků. Všechno ostatní jsou jen třešničky na dortu, které velmi potěší, ale stejně musíte každý rok v lednu obrazně pokleknout a začít nanovo.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Ve vinicích mám jak staré klasické odrůdy, tak i nově vyšlechtěné. I když si myslím, že André, Aurelius a Cabernet Moravia už ani nepatří mezi nově vyšlechtěné odrůdy a řadí se u nás na Moravě mezi dobře zavedené nové odrůdy. Ve zpracování vína používám kombinaci tradičních i nových postupů. Záleží na cíli, ke kterému se chcete dostat, jaké víno chcete vytvořit.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech dobrých vinařů. Malých i velkých. Oceňuji jejich odhodlání a vytrvalost, protože sám dobře vím, jak náročná je to práce. Myslím, že tu máme hodně dobrých vinařů a přeji jim hodně úspěchů v jejich práci.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Ano, samozřejmě přemýšlím, co bude. Dobře si pamatuji na své pocity, když jsem musel pracovat na vinici. Proto nechávám věcem volný průběh. Syn i dcera mi pomáhají, ale uvidíme.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučím vám hned dvě naše vína vyrobená ze stejné odrůdy z ročníku 2009. Jedná se o Cabernet Morávia Rosé 2009 p.s. a klasický Cabernet Morávia 2009 p.s. Obě vína jsou svěží, lehká s krásnou typickou vůní i chutí. Při ochutnání těchto vín naplno pocítíte krásu rozdílnosti vlastností obou vín vyrobených z jedné partie hroznů. Petr Adamec

Autor: Jiří Ševčík

23.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 18 100 Kč

Všeobecné sestry s osvědčením VŠEOBECNÁ SESTRA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 18100 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.7.2018 - samostatná práce na plný nebo zkrácený pracovní úvazek v ordinaci zubního lékaře. ÚSO s maturitou bez vyučení, aktivní znalost práce na PC, německý jazyk výhodou, nikoliv podmínkou. Pozice je vhodná i pro absolventa nebo cizince. Zajištěno odborné vedení. Nástup je možný dle dohody nejpozději 1.10.2018. KONTAKT: Renata Benešová, tel. 539 094 321 (od 8.00 do 15.00), mail: ekonom@maxidental.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Maxi dental s.r.o., Žerotínova, č.p. 895, 690 02 Břeclav 2. Informace: Renata Benešová, +420 539 094 321.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní technik 25 000 Kč

Zubní technici ZUBNÍ TECHNIK - PROVOZNÍ MANAŽER. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.7.2018 - pracovní pozice zubního technika - provozní manažer v laboratoři. Požadujeme vzdělání nebo znalost v oboru zubní technik, příp. příbuzném, ŘP sk. B, německý jazyk výhodou, nikoliv podmínkou. Jedná se o samostatnou práci na plný nebo zkrácený pracovní úvazek, vedení zubní laboratoře vč. zajištění vzdělávání zubních techniků, kontrola práce zubních techniků, management a marketing laboratoře.Pozice vhodná i pro absolventa nebo cizince. Nástup možný nejpozději 1.10.2018. KONTAKT: Renata Benešová, tel. 539 094 321 (od 8.00 do 15.00), mail: ekonom@maxidental.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Maxi dental s.r.o., Žerotínova, č.p. 895, 690 02 Břeclav 2. Informace: Renata Benešová, +420 539 094 321.

Výroba - Třídiči odpadů. Požadované vzdělání: základní + 12 200 Kč

Třídiči odpadů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: První kontakt telefonicky (St 9-11 hod.), Krátkodobé zaměstnání, dobrý zdravotní stav - bez různých omezení. Pracoviště: Stralnet s.r.o. - 01, Vídeňská, č.p. 999, 691 23 Pohořelice. Informace: Aleš Schnirch, +420 775 645 358.

Výroba - Výroba Seřizovači 23 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) OPERÁTOR/OPERÁTORKA CNC HYDRAULICKÝCH TABULOVÝCH NŮŽEK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.7/4.7.2018 - zaslat životopis přes web. stránky www.alcaplast.cz/kariera. Dělení materiálu na hydraulických nůžkách, skládání hotových výrobků a jejich kontrola, jednoduchá údržba stroje a výměna řezných nožů. Min. vyučen, výhodou je obor zámečník, strojní mechanik, i absolventi, praxe výhodou, dobrá orientace v technických výkresech, manuální zručnost, samostatnost a spolehlivost., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Alca plast, s.r.o - provoz břeclav,, Bratislavská, č.p. 2846, 690 02 Břeclav 2. Informace: Zdenka Hladká, +420 778 492 331,z.hladka@alcaplast.cz.


Trenér Roman Pivarník.

Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Kriminální seriál se ve třetí řadě tématem týká souboje člověka s Bohem.
4

Na jižní Moravě vznikne několik filmů. Filmaři rádi točí na zámcích a v přírodě

MSK Břeclav na rozcestí: roli hrají peníze, zvažuje se rozdělení

Břeclav – Budoucnost zapsaného spolku MSK Břeclav? Po nedávném odvolání jeho předsedy Dyma Piškuly z mlhy prosvítají alespoň návrhy změn. Jak zjistil Deník Rovnost, tou zásadní je možné rozdělení částí fotbalové a stolně-tenisové na dvě samostatné organizace s vlastní strukturou. „Je to zatím v rovině úvahy. V následujících dnech o možnosti bude jednat valná hromada,“ sdělila manažerka klubu stolních tenistů Linda Ivanová.

Vymyslel supersystém. Pozná lidi podle chůze

Brno - Počítače rád nemá, protože jsou podle jeho slov pomalé a snadno se porouchají. Učarovala mu ale informatika ve formě řešení výpočetních problémů. V tomto oboru se propracoval až k prestižnímu ocenění Josepha Fouriera pro mladé české vědce za projekty v oblasti počítačových věd. Michal Balážia z Masarykovy univerzity v Brně zazářil se svým systémem, který rozpozná lidi podle chůze.

Vzácné šperky střeží dvoje dveře. Klenotnici otevřeli na den Mendelova narození

Brno - Dvoje masivní dveře otevřeli v pátek dvěma starodávnými klíči. Klenotnice Augustiniánského opatství je nově přístupná veřejnosti. Patří mezi nejstarší dochované prostory tehdejšího cisterciáckého kláštera.

Mušlov s mušlí. Zasloužíme si vlastní znak, tvrdí lidé z odlehlé ulice Mikulova

Mikulov – Nový znak si podle osadního výboru zaslouží Mušlov, odlehlá část Mikulova, která je oficiálně ulicí města. „Mušlov je natolik specifickou lokalitou, že by se dal považovat spíše za městskou část,“ sdělil na facebooku předseda výboru Adam Gálik.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT