VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Beneš: Vítězství na valtických trzích si cením

Hrušky /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Roman Beneš z Hrušek nevidí ve výrobě vína žádné tajemství. Řídí se pravidlem poctivé a důsledné práce ve vinici i ve sklepě.

25.4.2010
SDÍLEJ:

Vinař Roman Beneš.Foto: archiv Romana Beneše

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinařství Jaroslav Beneš z Hrušek je čerstvým držitelem šampiona červených vín letošních Valtických vinných trhů. Tvůrci vítězného Merlotu z roku 2009 jsou dva – pětatřicetiletý otec dvou dětí Roman Beneš a jeho otec Jaroslav Beneš, který se stará o vinice. S vínem podnikají od roku 1996, obhospodařují šest hektarů vinic s roční produkcí čtyřicet tisíc lahví vína. Na svém kontě mají řadu úspěchů, například v Salonu vín 2009, letos i před dvěma lety získali šampiona Podluží a dvakrát po sobě se také probojovali do finále soutěže Vinař roku. Mladšího z Benešů to těší.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství mě přivedl děda a hlavně otec. Jako děcka jsme musely pracovat ve vinohradě. V té době to bylo jen asi dvacet arů vinice. Po revoluci jsme z družstva získali v restituci část staršího vinohradu. Zbytek jsme s otcem vysadili. Ze začátku jsme vinařili jen při zaměstnání. V současné době se vinařství věnuji naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Myslím si, že ve výrobě vína není žádné tajemství. Znali ji přece už naši předci. Základem pro výrobu vína je zdravá, ideálně vyzrálá surovina a její šetrné a rychlé zpracování. Potom už se to nesmí pokazit ve sklepě. Určitě hodně záleží i na schopnostech a umu každého vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základním pravidlem, jako u všeho, je určitě poctivá a důsledná práce jak ve vinohradě, tak i ve sklepě.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Při každodenní práci víno chutnám a vyplivávám. Ono to moc ani nejde denně všechno přechutnat. Ale při zvláštních příležitostech s přáteli vypiji určitě víc než je lékařsky doporučené množství. Preferuji suchá harmonická vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle při skleničce vína bych zařadil přípitek při narození mých dětí. Jakou jsem zažil nejhorší chvíli s vínem, mě momentálně vůbec nenapadá. Asi proto, že rychle předčí ty pozitivní, kterých je při každodenní práci s vínem mnohem víc.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Určitě je to čerstvé vítězství Valtických vinných trhů za náš Merlot 2009. O to víc mě to těší, že je to mladé víno, které má ještě velký potenciál. Velkým úspěchem našeho vinařství je hlavně to, že se lidé za naším vínem rádi vracejí. To mnohdy předčí i velké úspěchy na výstavách.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Určitě mám rád tradiční odrůdy, jako jsou Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a také tradiční postupy výroby vína v kombinacemi s použitím moderní technologie. Třeba červená vína zpracováváme pomocí moderní technologie, ale necháváme víno zrát v tradičních dřevěných sudech. Mám radši řízná čistá odrůdová vína, udělaná středně reduktivní technologií. Co se týká nově šlechtěných odrůd, osobně proti nim nic nemám, ale naše vinařství se jimi nezabývá.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých velkých i drobných vinařů, kteří dokáží vyrobit dobré víno , a rád se s nimi můžu podělit o radu.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Plánujeme dostavět vinařství s kompletním zázemím pro naše zákazníky. Mám dvě děti – dceru a syna. Synovi jsou necelé tři roky a nejvíc mu chutná vinný mošt ze skleničky na víno. Tak jen doufám, že mu ten vztah vydrží.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr – staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr - staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám. Roman Beneš

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

25.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 23 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) OPERÁTOR/OPERÁTORKA CNC HYDRAULICKÝCH TABULOVÝCH NŮŽEK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.7/4.7.2018 - zaslat životopis přes web. stránky www.alcaplast.cz/kariera. Dělení materiálu na hydraulických nůžkách, skládání hotových výrobků a jejich kontrola, jednoduchá údržba stroje a výměna řezných nožů. Min. vyučen, výhodou je obor zámečník, strojní mechanik, i absolventi, praxe výhodou, dobrá orientace v technických výkresech, manuální zručnost, samostatnost a spolehlivost., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Alca plast, s.r.o - provoz břeclav,, Bratislavská, č.p. 2846, 690 02 Břeclav 2. Informace: Zdenka Hladká, +420 778 492 331,z.hladka@alcaplast.cz.

Potravinářství - Potravinářství Pekař 16 000 Kč

Pekaři PEKAŘ/PEKAŘKA. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 16.7.2018 - pečení různých druhů pečiva v menším provozu firemní pekárny. Vzdělání nižší střední odborné, vhodné i pro absolventy, práce v malém kolektivu. Odpolední a noční směny v době 13.00 - 20.00 a 19.00 - 02.00 hod. KONTAKT: Dvořák Josef Mgr., tel.: 519 407 593, e-mail: personalni@pramos.cz nebo osobně v Šitbořicích mezi 7.00 - 14.00 hod., Místo výkonu práce: Šitbořice. Pracoviště: Pramos, a.s., Brněnská, č.p. 577, 691 76 Šitbořice. Informace: Josef Dvořák, +420 519 407 593.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 15 000 Kč

Zámečníci strojů OPERÁTOR/OPERÁTORKA VÝROBY - ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: 18.6.2018 - kompletace výrobků na montážních strojích. I ZŠ, vhodné i pro absolventy, zkušenosti v oboru výhodou. Dvousměnný provoz 6.00 - 14.00 - 22.00 hod. KONTAKT: Schejbalová Jana Ing., tel.: 734 254 707, schejbalova@transroll.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Transroll-cz , a.s., pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Jana Schejbalová, +420 734 254 707,schejbalova@transroll.cz.

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 22 000 Kč

Úředníci ve skladech OPERÁTOR/KA LOGISTIKY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 13.7.2018/ NÁBOROVÝ PŘÍSPĚVEK VE VÝŠI 30 000 KČ. Strukturovaný životopis zašlete na email: andrea.kudlackova@cz.bosch.com, nejvhodnější kandidáti budou kontaktováni ke sjednání osobního pohovoru. Vždy uvést pozici, na kterou reagujete. , Příjem/expedice náhradních dílů a přístrojů elektrického ručního nářadí, manipulace s náhradními díly v centrálním skladu, zadávání údajů o zakázkách do informačního systému a jejich další zpracování, manipulace s přístroji a náhradními díly v rámci servisního procesu, manipulace s obalovým, přepravním a pomocným materiálem. Požadujeme základní znalost práce na PC, zkušenosti ve skladovém hospodářství výhodou, flexibilita a schopnost samostatného řešení problémů. Jedná se o práci v prostředí rostoucí mezinárodní společnosti, poskytujeme zaměstnanecké výhody (týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, příspěvek na dopravu do zaměstnání a další benefity). Místo výkonu práce Mikulov.. Pracoviště: Bosch service center pt - provozovna mikulov, K Vápence, č.p. 1621, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Andrea Kudláčková, +420 725 879 532,519 305 775.


Ilustrační foto.

Kde vzít vodu na zalévání? Zahrady na jihu Moravy trpí bez vláhy

Ilustrační foto.

Rekonstrukce ulice Na Zahradách: dělníci položí asfalt, od pondělí platí omezení

Nové chráněné bydlení v Lednici pomůže handicapovaným

Lednice - Dočkali se. Zřízení nového chráněného bydlení pro dvanáct osob v Lednici odhlasovala Rada Jihomoravského kraje. Náklady na stavbu nového centra mají být téměř devětatřicet milionů korun. „Jsem rád, že se podařilo překonat všechny překážky se stavebním povolením,“ uvedl v úterý náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Za jednu ruku visí ze střechy. Socha Freuda nad náměstím láká na umění

Mikulov – Dívat se vzhůru k nebi dostává pro kolemjdoucí v Mikulově na Náměstí nový význam. Až do konce srpna tam totiž mohou vidět sochu s názvem Viselec, kterou vytvořil kontroverzní český výtvarník David Černý. Toto dílo je součástí minivýstav pětadvacátého ročníku Mikulovského výtvarného sympozia.

Lákají na slevy, naúčtují plnou cenu. Často jde o triky prodejců, tvrdí sdružení

Jižní Morava /ANKETA/ – Rozdíly mezi cenami zboží na regálech a částkou na účtence zkoumala Česká obchodní inspekce. Neseděla téměř polovina případů.

Muž strhl z plotu plakát Tomia Okamury. Sám na to veřejně upozornil

Břeclav – Ne islámu. Ne teroristům. Bezpečná země pro každého. Tento slogan pohoršil Jana Neugebauera natolik, že venkovní banner strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury v Břeclavi sundal z cizího soukromého plotu. „Jde o agresivní populismus,“ zdůvodnil devětadvacetiletý muž, který nesouhlasí s automatickým spojováním islámu a terorismu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT