Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinařství Jaroslav Beneš z Hrušek je čerstvým držitelem šampiona červených vín letošních Valtických vinných trhů. Tvůrci vítězného Merlotu z roku 2009 jsou dva – pětatřicetiletý otec dvou dětí Roman Beneš a jeho otec Jaroslav Beneš, který se stará o vinice. S vínem podnikají od roku 1996, obhospodařují šest hektarů vinic s roční produkcí čtyřicet tisíc lahví vína. Na svém kontě mají řadu úspěchů, například v Salonu vín 2009, letos i před dvěma lety získali šampiona Podluží a dvakrát po sobě se také probojovali do finále soutěže Vinař roku. Mladšího z Benešů to těší.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství mě přivedl děda a hlavně otec. Jako děcka jsme musely pracovat ve vinohradě. V té době to bylo jen asi dvacet arů vinice. Po revoluci jsme z družstva získali v restituci část staršího vinohradu. Zbytek jsme s otcem vysadili. Ze začátku jsme vinařili jen při zaměstnání. V současné době se vinařství věnuji naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Myslím si, že ve výrobě vína není žádné tajemství. Znali ji přece už naši předci. Základem pro výrobu vína je zdravá, ideálně vyzrálá surovina a její šetrné a rychlé zpracování. Potom už se to nesmí pokazit ve sklepě. Určitě hodně záleží i na schopnostech a umu každého vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základním pravidlem, jako u všeho, je určitě poctivá a důsledná práce jak ve vinohradě, tak i ve sklepě.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Při každodenní práci víno chutnám a vyplivávám. Ono to moc ani nejde denně všechno přechutnat. Ale při zvláštních příležitostech s přáteli vypiji určitě víc než je lékařsky doporučené množství. Preferuji suchá harmonická vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle při skleničce vína bych zařadil přípitek při narození mých dětí. Jakou jsem zažil nejhorší chvíli s vínem, mě momentálně vůbec nenapadá. Asi proto, že rychle předčí ty pozitivní, kterých je při každodenní práci s vínem mnohem víc.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Určitě je to čerstvé vítězství Valtických vinných trhů za náš Merlot 2009. O to víc mě to těší, že je to mladé víno, které má ještě velký potenciál. Velkým úspěchem našeho vinařství je hlavně to, že se lidé za naším vínem rádi vracejí. To mnohdy předčí i velké úspěchy na výstavách.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Určitě mám rád tradiční odrůdy, jako jsou Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a také tradiční postupy výroby vína v kombinacemi s použitím moderní technologie. Třeba červená vína zpracováváme pomocí moderní technologie, ale necháváme víno zrát v tradičních dřevěných sudech. Mám radši řízná čistá odrůdová vína, udělaná středně reduktivní technologií. Co se týká nově šlechtěných odrůd, osobně proti nim nic nemám, ale naše vinařství se jimi nezabývá.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých velkých i drobných vinařů, kteří dokáží vyrobit dobré víno , a rád se s nimi můžu podělit o radu.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Plánujeme dostavět vinařství s kompletním zázemím pro naše zákazníky. Mám dvě děti – dceru a syna. Synovi jsou necelé tři roky a nejvíc mu chutná vinný mošt ze skleničky na víno. Tak jen doufám, že mu ten vztah vydrží.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr – staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr - staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám. Roman Beneš

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.