VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Beneš: Vítězství na valtických trzích si cením

Hrušky /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Roman Beneš z Hrušek nevidí ve výrobě vína žádné tajemství. Řídí se pravidlem poctivé a důsledné práce ve vinici i ve sklepě.

25.4.2010
SDÍLEJ:

Vinař Roman Beneš.Foto: archiv Romana Beneše

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinařství Jaroslav Beneš z Hrušek je čerstvým držitelem šampiona červených vín letošních Valtických vinných trhů. Tvůrci vítězného Merlotu z roku 2009 jsou dva – pětatřicetiletý otec dvou dětí Roman Beneš a jeho otec Jaroslav Beneš, který se stará o vinice. S vínem podnikají od roku 1996, obhospodařují šest hektarů vinic s roční produkcí čtyřicet tisíc lahví vína. Na svém kontě mají řadu úspěchů, například v Salonu vín 2009, letos i před dvěma lety získali šampiona Podluží a dvakrát po sobě se také probojovali do finále soutěže Vinař roku. Mladšího z Benešů to těší.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství mě přivedl děda a hlavně otec. Jako děcka jsme musely pracovat ve vinohradě. V té době to bylo jen asi dvacet arů vinice. Po revoluci jsme z družstva získali v restituci část staršího vinohradu. Zbytek jsme s otcem vysadili. Ze začátku jsme vinařili jen při zaměstnání. V současné době se vinařství věnuji naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Myslím si, že ve výrobě vína není žádné tajemství. Znali ji přece už naši předci. Základem pro výrobu vína je zdravá, ideálně vyzrálá surovina a její šetrné a rychlé zpracování. Potom už se to nesmí pokazit ve sklepě. Určitě hodně záleží i na schopnostech a umu každého vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základním pravidlem, jako u všeho, je určitě poctivá a důsledná práce jak ve vinohradě, tak i ve sklepě.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Při každodenní práci víno chutnám a vyplivávám. Ono to moc ani nejde denně všechno přechutnat. Ale při zvláštních příležitostech s přáteli vypiji určitě víc než je lékařsky doporučené množství. Preferuji suchá harmonická vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle při skleničce vína bych zařadil přípitek při narození mých dětí. Jakou jsem zažil nejhorší chvíli s vínem, mě momentálně vůbec nenapadá. Asi proto, že rychle předčí ty pozitivní, kterých je při každodenní práci s vínem mnohem víc.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Určitě je to čerstvé vítězství Valtických vinných trhů za náš Merlot 2009. O to víc mě to těší, že je to mladé víno, které má ještě velký potenciál. Velkým úspěchem našeho vinařství je hlavně to, že se lidé za naším vínem rádi vracejí. To mnohdy předčí i velké úspěchy na výstavách.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Určitě mám rád tradiční odrůdy, jako jsou Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a také tradiční postupy výroby vína v kombinacemi s použitím moderní technologie. Třeba červená vína zpracováváme pomocí moderní technologie, ale necháváme víno zrát v tradičních dřevěných sudech. Mám radši řízná čistá odrůdová vína, udělaná středně reduktivní technologií. Co se týká nově šlechtěných odrůd, osobně proti nim nic nemám, ale naše vinařství se jimi nezabývá.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých velkých i drobných vinařů, kteří dokáží vyrobit dobré víno , a rád se s nimi můžu podělit o radu.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Plánujeme dostavět vinařství s kompletním zázemím pro naše zákazníky. Mám dvě děti – dceru a syna. Synovi jsou necelé tři roky a nejvíc mu chutná vinný mošt ze skleničky na víno. Tak jen doufám, že mu ten vztah vydrží.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr – staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr - staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám. Roman Beneš

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

25.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 160 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 160 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 18.9.2018/ Požadujeme praxi v oboru min. 2 roky, výborné komunikační schopnosti, znalost AJ a NJ vítána, příjemné vystupování, flexibilita a spolehlivost, schopnost práce v týmu. Výhody: personální strava, personální pokoj, příjemné prostředí. Životopis zasílejte na email: hana@marcincak.cz. Pracoviště: Travel wine, spol. s r.o. - provozovna hotel marcinčák, K Vápence, č.p. 69, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Hana Marcinčáková, +420 736 489 350. Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 18 000 Kč Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech Pracovník/-ce kontroly kvality a metrologie. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: e-mailem., , Vhodné pro OZP., , -vzdělání v oboru strojírenství, -profesní vzdělávání zajištěno, -zájemci s praxí dostanou ohodnocení vyšší, -životopis zaslat na uvedený email, -vhodné místo pro ženu, , Místo výkonu práce: Za Mostem 342, 691 64 Nosislav. Pracoviště: Elakov production s.r.o., Za Mostem, č.p. 342, 691 64 Nosislav. Informace: Jan Žák, jan.zak@elakov.cz. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 22 320 Kč Pracovníci ostrahy, strážní DOZORCE/STRÁŽNÝ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22320 kč, mzda max. 35540 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: 12.9/9.7.2018 - práce strážného, dozorce. Min. SŠ - maturita, obor nerozhoduje, vhodné i pro absolventy, bezúhonnost, osobnostní a fyzickou způsobilost, svéprávnost, občanství ČR. Výkon služby v jedno, dvousměnném nebo nepřetržitém režimu. Kontakt: Bc. Ivana Olivová, tel. 519 368 121, mail: iolivova@vez.brv.justice.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Vězeňská služba české republiky - věznice břeclav, Za Bankou, č.p. 3087, 690 02 Břeclav 2. Informace: Ivana Olivová, +420 519 368 121. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 12 200 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÝ/Á KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15540 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.9.2018/ Zaměstnavatele kontaktujte na telefonním čísle: 733 642 355 Mgr. Miroslav Pokorný nebo e-mailem: pokorny@zsmikulov.cz. Pracoviště: Základní škola mikulov, hraničářů 617 e, příspěvková organizace, Hraničářů, č.p. č.e. 617, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Miroslav Pokorný, +420 733 642 355.

Ilustrační foto.

Řidička srazila u Mikulova chodce. Policii zajímá jeho pohyb, hledá proto svědky

Ilustrační foto

Houbaři se radují, nosí plné koše. Žně přitom ještě ani nezačaly, říká odborník

Kvůli mikrospánku řidiče bouralo u Pasohlávek auto. Tři cestující jsou zranění

Pasohlávky – Nehodou skončila jízda třiačtyřicetiletého řidiče v noci na pondělí v Pasohlávkách na Brněnsku. Záchranáři ošetřovali tři zraněné, škoda je sedm set tisíc korun.

AKTUALIZOVÁNO

Silný noční vítr zvedal plechy na střechách, spadený strom zablokoval vlak

Jižní Morava – Silný podzimní vítr v noci na pondělí komplikoval řidičům cestu po silnicích a zaměstnal také jihomoravské hasiče. K odstraňování jeho následků vyjížděli od nedělní osmé hodiny večer do pondělích čtvrt na devět ráno celkem k 59 případům.

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 22. až 23. září 2018.

Petr Štěrba: Na dračích lodích jezdí Kleopatra i dědeček Hříbeček z Mrazíka

Jižní Morava – Pojedenácté odstartuje ve středu čtyřdenní Festival dračích lodí. Z malé akce, která měla veřejnost nalákat a seznámit s dračími loďmi, vyrostl do takových rozměrů, že ho Česká unie sportu zařadila mezi projekty Sportuj s námi.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT