VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Beneš: Vítězství na valtických trzích si cením

Hrušky /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Roman Beneš z Hrušek nevidí ve výrobě vína žádné tajemství. Řídí se pravidlem poctivé a důsledné práce ve vinici i ve sklepě.

25.4.2010
SDÍLEJ:

Vinař Roman Beneš.Foto: archiv Romana Beneše

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Vinařství Jaroslav Beneš z Hrušek je čerstvým držitelem šampiona červených vín letošních Valtických vinných trhů. Tvůrci vítězného Merlotu z roku 2009 jsou dva – pětatřicetiletý otec dvou dětí Roman Beneš a jeho otec Jaroslav Beneš, který se stará o vinice. S vínem podnikají od roku 1996, obhospodařují šest hektarů vinic s roční produkcí čtyřicet tisíc lahví vína. Na svém kontě mají řadu úspěchů, například v Salonu vín 2009, letos i před dvěma lety získali šampiona Podluží a dvakrát po sobě se také probojovali do finále soutěže Vinař roku. Mladšího z Benešů to těší.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství mě přivedl děda a hlavně otec. Jako děcka jsme musely pracovat ve vinohradě. V té době to bylo jen asi dvacet arů vinice. Po revoluci jsme z družstva získali v restituci část staršího vinohradu. Zbytek jsme s otcem vysadili. Ze začátku jsme vinařili jen při zaměstnání. V současné době se vinařství věnuji naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Myslím si, že ve výrobě vína není žádné tajemství. Znali ji přece už naši předci. Základem pro výrobu vína je zdravá, ideálně vyzrálá surovina a její šetrné a rychlé zpracování. Potom už se to nesmí pokazit ve sklepě. Určitě hodně záleží i na schopnostech a umu každého vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základním pravidlem, jako u všeho, je určitě poctivá a důsledná práce jak ve vinohradě, tak i ve sklepě.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Při každodenní práci víno chutnám a vyplivávám. Ono to moc ani nejde denně všechno přechutnat. Ale při zvláštních příležitostech s přáteli vypiji určitě víc než je lékařsky doporučené množství. Preferuji suchá harmonická vína.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle při skleničce vína bych zařadil přípitek při narození mých dětí. Jakou jsem zažil nejhorší chvíli s vínem, mě momentálně vůbec nenapadá. Asi proto, že rychle předčí ty pozitivní, kterých je při každodenní práci s vínem mnohem víc.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Určitě je to čerstvé vítězství Valtických vinných trhů za náš Merlot 2009. O to víc mě to těší, že je to mladé víno, které má ještě velký potenciál. Velkým úspěchem našeho vinařství je hlavně to, že se lidé za naším vínem rádi vracejí. To mnohdy předčí i velké úspěchy na výstavách.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Určitě mám rád tradiční odrůdy, jako jsou Chardonnay, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe a také tradiční postupy výroby vína v kombinacemi s použitím moderní technologie. Třeba červená vína zpracováváme pomocí moderní technologie, ale necháváme víno zrát v tradičních dřevěných sudech. Mám radši řízná čistá odrůdová vína, udělaná středně reduktivní technologií. Co se týká nově šlechtěných odrůd, osobně proti nim nic nemám, ale naše vinařství se jimi nezabývá.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech poctivých velkých i drobných vinařů, kteří dokáží vyrobit dobré víno , a rád se s nimi můžu podělit o radu.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Plánujeme dostavět vinařství s kompletním zázemím pro naše zákazníky. Mám dvě děti – dceru a syna. Synovi jsou necelé tři roky a nejvíc mu chutná vinný mošt ze skleničky na víno. Tak jen doufám, že mu ten vztah vydrží.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr – staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Chardonnay, pozdní sběr - staré keře 2009. Toto víno pochází z téměř padesátileté vinice, z viniční tratě Podsedky. Má žlutozelenou barvu se zlatavou jiskrou, ve vůni má nasládlé citrusové tóny, dominuje aroma vyzrálého tropického ovoce. Jde o plné harmonické víno s dlouhou perzistencí. Je vhodné podávat ke sladkovodním rybám nebo ke kuřecím specialitám. Roman Beneš

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

25.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Ostatní úředníci 17 360 Kč Ostatní úředníci jinde neuvedení PORADCE SPECIALISTA. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 17360 kč, mzda max. 26110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 9.11.2018 - více informací o výběrovém řízení naleznete na portálu MPSV - http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/kariera_na_krp. Poradce specialista, poradenská práce s klienty v oblasti zaměstnanosti (individuální i skupinová). Vzdělání VoŠ, VŠ - v oborech vzdělání zaměřených na sociální práci, sociální pedagogiku či podobně zaměřené obory humanitního vzdělání výhodou, znalost PC (MS Word, MS Excel, MS Power Point, Internet, Outlook), orientace v sociální problematice, předchozí praxe v pomáhající profesi výhodou. Zástup za výkon veřejné funkce., Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Úřad práce české republiky - kop břeclav, Fintajslova, č.p. 1976, 690 02 Břeclav 2. Informace: Iveta Líbalová, . Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 32 000 Kč Účetní všeobecní ÚČETNÍ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 2.11.2018/ Telefonicky sjednat schůzku na čísle: 602 169 191 p. Kovacs, nebo zaslat životopis mailem: pavel.kovacs@tiscali.cz., Jedná se o zpracování kompletního účetnictví. Požadujeme ekonomické vzdělání. Pracovní doba od 8:00 - 15:00, Výhody: dotovaná strava.. Pracoviště: Víno kovacs, s.r.o., 691 82 Novosedly na Moravě. Informace: Pavel Kovacs, +420 602 169 191. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 19 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě POMOCNÝ DĚLNÍK/DĚLNICE VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 23500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 5.11.2018 - kompletace kabelů a drátů pro automobilový průmysl. I základní vzdělání, i bez praxe, manuální zručnost, základy práce s PC. KONTAKT: Višňák Daniel, tel.: 737 804 904, e-mail: visnak@azbe.cz, Místo výkonu práce: Mikulov. Pracoviště: Azbe s.r.o. - pracoviště, Nádražní, č.p. č.e. 677, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Daniel Višňák, +420 737 804 904. Informační technologie - Informační technologie Správce informačního 50 000 Kč Systémoví administrátoři, správci počítačových sítí SENIOR SPECIALISTA ROZVOJE SAP. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 80000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 19.9/18.11.2016 - minimálně 3 roky praxe v oblasti rozvoje systému SAP nebo podobného ERP systému na pozici analytik nebo vývojář, znalost IT změnových procesů, praktické zkušenosti z procesního řízení, prokazatelná zkušenost s vedením IT projektů, iniciativa a samostatnost. , V případě zájmu prosím vložte Váš životopis přes následující webový formulář: http://web.fosfa.cz/cs/lide/kariera/vlozit-zivotopis, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Fosfa a.s., Hraniční, č.p. 268, 691 41 Břeclav 4. Informace: Fosfa a.s, .

Fotografie Jana Haladyho na výstavě Historie a krásy lužních lesů jižní Moravy.
23

Rezervace? Lidé se bojí omezení

Kristýna Znamenáčková.

Politička i klavíristka? K výročí republiky hrála na Tajwanu

Vraždě v Olešnici předcházela hádka manželů. Žena se k činu přiznala

Blanensko – Hádka. Ta s největší pravděpodobností předcházela vraždě, která se v pondělí dopoledne stala v Olešnici. Starší žena tam zabila svého manžela. Ten na místě podlehl bodnému poranění. „Obviněná se přiznala a v nejbližších dnech se rozhodne, zda bude stíhání z vraždy čelit na svobodě nebo ve vazbě,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Starovičky

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku startuje druhý ročník úspěšného a oblíbeného projektu Deníku - Naši prvňáčci. První společná tabla letočních prvňáků z vašeho regionu najdete vždy ve středečním tištěném vydání Břeclavského deníku Rovnost. Tentokrát 14. listopadu, představíme prvňáky ze ZŠ Starovičky.

Festival dětem nabídne animované snímky. Vyhrát mohou i dort

Velké Němčice – Školákům z Velkých Němčic, ale i z okolí tento týden patří tamní kino Jiskra. V úterý na Dětském filmovém festivalu promítnou dobrodružnou animovanou komedii Sherlock Koumes.

Asfaltovou cestu ke kopečku v Mikulově nechtějí. Kameny ano

Mikulov - Asfaltku nechceme. Tak zněly první reakce některých obyvatel Mikulova na Břeclavsku na záměr rekonstrukce dvou přístupových cest na Svatý kopeček. Vrchol nad městem je cílem stále většího počtu turistů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT