Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Osmapadesátiletý Jan Čech podniká ve vinařství od roku 1996. Nejdříve působil jako spolumajitel a sklepmistr ve vinařské firmě Čebav Tvrdonice, od letoška pak ve vlastním vinařství. Tvrdonické vinařství Čech obhospodařuje asi šestnáct hektarů vinic, roční produkce vína představuje osmdesát tisíc litrů. Vinařství vyrábí vína sudová, přívlastková i ledová.

Největších úspěchů dosáhl Čech v roce 2007 ještě s firmou Čebav, a to díky titulům Šampion Valtických vinných trhů a Vinař roku. S vlastní firmou už letos stačil získat zlaté medaile na Vinařských Litoměřicích, Nominační výstavě slovácké podoblasti, Vinaři roku a výstavě Muvina Prešov, kde bral i titul šampion přírodních sladkých vín.

Jan Čech je ženatý, s manželkou Vladimírou má tři děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
S vinařením začal už můj otec, ale nijak zvlášť mě k tomu nevedl. Tak jsem se o výrobu vína začal zajímat více méně sám. To mi bylo zhruba dvaadvacet let. Můj zájem postupně přerostl v zálibu a později i profesi.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Výroba vína je docela složitý proces. Každý rok je jiný, neexistuje žádná kuchařka, podle které budete vyrábět dobré víno. Ke každému vínu musíte přistupovat individuálně. Výroba vína začíná ve vinici, musíte vypěstovat co nejkvalitnější hrozny, protože ze špatných hroznů neuděláte špičkové víno. V zásadě platí, že to, jak se postaráte o vinohrad, tak se pak vinohrad postará o vás. Jen to nesmíte pokazit ve sklepě.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Při výrobě vína dodržuju určité zásady a řídím se hlavně svými dlouholetými zkušenostmi a citem pro danou odrůdu.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Ochutnávání vína k mé profesi patří. Denně vypiji asi dvě až tři deci, při degustaci samozřejmě více. Mám rád vína bílá, červená i růžová, neupřednostňuju žádnou odrůdu, ale víno musí být dobré.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle prožívám při procházce ve vinici, když hrozny krásně dozrávají, a následně u pohárku dobrého vína. Pokud toto víno ještě někdo náležitě ocení, tak to také není špatný pocit. A nejhorší chvíle? To snad jenom když se snažíte pracovat co nejlépe a práce se prostě nedaří.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Ze svých dosavadních úspěchů si samozřejmě cením nejvíce titul Vinař roku a Šampion Valtických vinných trhů.To je asi nejvyšší meta, jakou může u nás vinař získat. Ale zároveň se těším i z ocenění, které jsem získal letos už sám za sebe jako Vinařství Čech.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Pěstujeme převážně tradiční odrůdy, ale zároveň vycházíme vstříc chuti svých zákazníků a nabízíme i nově vyšlechtěné odrůdy. Jako třeba Neronet nebo Dornfelder, které jsou velmi žádané.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět. Já osobně si vážím každého dobrého vinaře, který svou profesi dělá poctivě a s láskou, protože jenom tak se dá udělat dobré víno. A vím, že práce je to těžká a zodpovědná.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Ve firmě pracuje můj mladší syn Petr, jinak vystudovaný stavební inženýr, který má velmi kladný vztah k vínu a ke gastronomii. Je také velice schopný obchodník, manažer a také už začíná pronikat do tajů výroby vína. Vede si zatím velmi dobře, tak doufám, že z něho vychovám schopného nástupce. Starší syn Vladimír je náš „ajťák“ – stará se nám o veškerý software i hardware a vytváří webové stránky. Do budoucna počítám i s dcerou Janou, která se zatím stará o naše sluníčko – vnučku Adélku. Její praxe v oboru obchod, export a marketing se nám bude určitě hodit. Takže si myslím, že o naše vinařství se nemusím vůbec bát, je totiž v dobrých rukou.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Světle růžová barva. Delikátní vůně kompotovaných jahod se smetanou. Plná svěží chuť s decentní kyselinkou a příjemným zbytkovým cukrem je završena středně dlouhou dochutí lesního ovoce.Toto je charakteristika doporučeného vína na dnešní večer. Jedná se Cabernet Sauvignon rosé, ročník 2009, které už získalo nejedno ocenění. Ideální pití na letní večer.

Jan Čech
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.