Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Můj otec Cyril Kosík vysadil vinice již v roce 1995 a spolu s vinohrady provozoval zemědělskou činnost, přičemž výroba vína byla spíše zaměřena na segment sudových vín, v roce 2003 jsem začal budovat vinařství zaměřené na výrobu láhvových vín. Postupně jsem postavil a vybavil moderní vinařský provoz ve Tvrdonicích, přičemž otec se specializoval na vinohrady, které ve svých pětašedesáti letech ještě bravurně zvládá.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Dobrý vinař se musí naplno věnovat výrobě vína, od péče o vinohrad , který mu dá kvalitní hrozen, přes výrobu ve vinařství, kde se nesmí ošidit žádný technologický proces výroby.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Pokud chci víno dát na trh pro zákazníky, musí nejprve chutnat mně. Pokud tomu víno nevyhoví, nedovolím, aby se lahvovalo. Heslo vinařství je: Co nejvyšší kvalita za rozumnou cenu.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
Maximálně dva až tři decilitry.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější byla chvíle, kdy jsem dostal první velké ocenění za víno, které bylo od počátku mým v uvozovkách dítětem. A nejhorší? Naštěstí si nevzpomínám.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Určitě jsou to opakovaná ocenění za Chardonnay posledních tří ročníků.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Při výrobě vína využíváme moderní postupy, ale aplikované na tradiční odrůdy, protože i vinici máme z devadesáti procent klasické odrůdy.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech dobrých vinařů, kteří mají lásku k vínu a dělají dobrá vína pro své zákazníky. Vzhledem k mému povolání si dovolím tvrdit, že dobré víno v malých dávkách je lékem pro všechny generace bez rozdílu pohlaví, a proto patří mé uznání takovým výrobcům.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Starší syn, podle kterého je pojmenováno Chardonnay, se mnou pravidelně chodí do sklepa a rád voní k vínům a pomáhá. Ale bude mít teprve tři roky, tak uvidíme.

Určitě bych doporučil Chardonnay výběr z hroznů tadeas 2009. Je to krásně aromatické bílé víno s medovými tóny ve vůni, které je plné v chuti doplněné příjemným zbytkovým cukrem a jemnou kyselinkou. Pavel Kosík