Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Málek: Každý zákazník si svého vinaře najde

Popice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Třiatřicetiletý Stanislav Málek je profesionálním vinařem od roku 2001. To nastoupil jako technolog na Šlechtitelskou stanici vinařskou ve Velkých Pavlovicích. Od loňského roku pak působí jako technolog v nově vybudovaném vinařstvi Gotberg v Popicích.

19.6.2010 1
SDÍLEJ:

Stanislav Málek z vinařství Gotberg.Foto: DENÍK

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Nové vinařství obhospodařuje dvaačtyřicet hektarů biovinic ve třech viničních tratích v katastru Popic. „Jsme novou firmou na již konkurencí obsazeném trhu, tudíž prosadit se nebude vůbec jednoduché,“ tuší Málek, který je ženatý a má dcery Vendulu a Michaelu.

Gotberg, jenž první víno vyrobil teprve v roce 2009, a to zhruba osmdesát tisíc lahví, se snaží profilovat jako výrobce kvalitních přívlastkových vín pro gastronomii, vinotéky a privátní klientelu. Nabídku tvoří vína v kategoriích pozdní sběr, výběry z hroznů, bobulí, cibéb, ale i slámová vína. Na úspěchy mladé vinařství ještě čeká, vinařské soutěže začne obsazovat teprve v nadcházejících měsících. Byť na jeden již vlastně dosáhlo. Sídlo vinařství totiž získalo letos v dubnu prestižní titul Stavba roku Jihomoravského kraje.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařině mě přivedl, tak asi jako každého kluka na jižní Moravě, otec. Měli jsme desetiarovou záhumenkovou vinici, kde celá rodina pomáhala. Část hroznů jsme prodávali do výkupu. No a z části jsme samozřejmě dělali i víno. Po revoluci začal otec ve vinařině podnikat. Tehdy mi navrhl, jestli bych nechtěl vinařství studovat. Souhlasil jsem a v pětadevadesátém roce jsem odmaturoval na Střední vinařské škole ve Valticích. Pak následovalo studium na Vysoké škole zemědělské v Brně. V době mého studia otec postupně vysadil čtyři a půl hektaru vinic a zbudoval malou rodinnou vinařskou firmu, ve které mu občas vypomáhám.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Tajemství výroby dobrého vína spočívá dle mého názoru v kvalitním zdravém hroznu. To znamená v perfektně zvládnutém managementu prací ve vinici. V samotné vinifikaci je to potom dodržování čistoty veškerého zařízení a vůbec celého provozu. Dále v šetrném zpracování hroznů a v citlivému přístupu k jednotlivým vínům. A samozřejmě v obrovské trpělivosti, kterou vinohradník i vinař musí mít.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Hlavním pravidlem, kterým se snažím řídit, je zachovat si pokud možno chladnou hlavu a zdravý selský rozum.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
V zaměstnání, ve kterém denně kontroluji zdravotní stav vín, je to zhruba třicet vzorků, jež z pochopitelných důvodů vyplivávám. Pravidelným konzumentem však nejsem. Ale pokud se kolem vína sejdou kamarádi a dobří lidé, nějaká lahev jistě padne. Svoji spotřebu vína bych odhadl tak na jednu lahev týdně. Samozřejmě se také účastním různých výstav a koštů, kde vína ochutnám a vypiji daleko více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější chvíle s vínem, které jsem zažil, patří bezpochyby oslavy narození mých dětí. A nejhorší chvíle? Ta s dobrým vínem snad ani nemůže být.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Vážím si každého ocenění, které mnou vyrobené víno dosáhne. Ať na místním koštu, nebo na mezinárodní výstavě. Nejvíce si ale vážím ocenění a pochvaly od spokojených zákazníků, kterým mé víno chutná a kteří se k němu opět vrátí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Co se týká odrůd, tak jsem určitě zastáncem těch tradičních. V technologii výroby vína nejsem ortodoxním zastáncem ani tradičního, ani moderního přístupu. Spíše volím zlatou střední cestu. To znamená z každého stylu si vybrat to nejlepší, přirozeně s ohledem na danou surovinu, potažmo víno a zákazníka, pro kterého jej dělám.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si každého vinaře i vinohradníka, který svou práci dělá s nadšením a poctivě. A pokud vinař dělá víno s láskou a citem, tak se konkurence bát nemusí. Bohužel ale takovýchto vinařů zatím moc není, i když se situace začíná zlepšovat. Myslím si, že si zákazník toho „svého vinaře“ vždycky najde.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na svou budoucnost všeobecně samozřejmě myslím. O svém nástupci zatím nějak nepřemýšlím. Děti jsou ještě příliš malé a jestli je vinařina chytne, to se uvidí. Určitě by mi udělalo velkou radost, tak asi jako každému tátovi, kdyby některé z mých dvou dětí ve vinařině pokračovalo.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Víno, které bych doporučil na dnešní večer, by byl Tramín červený, výběr z hroznů 2009 z vinařství Gotberg. Odrůda Tramín červený v Popicích vždy dosahovala mimořádných kvalit a skvěle hodí se do našeho terroir.
Je to víno s krásnou, velice čistou odrůdovou aromatikou připomínající rozkvetlou růži, velice extraktivní a plné, s jemnou kyselinkou a kořenitostí. „Požitek pro dámu, která miluje růže, a pro muže, kteří jejich krásu dokáží ocenit.“ Na zdraví.
Stanislav Málek
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Iva Valentová

19.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Řidič nadýchal tři promile. V autě vezl další dva lidi

Sedlec – Na pořádný problém si zadělal jedenapadesátiletý řidič, který sedl za volant Škody Felicia v silné opilosti. Když ho zastavili policisté v Sedleci, nadýchal tři promile.

Rocková skupina Emplane pokřtí nové skladby. V břeclavské Piksle

Břeclav – Svoji první EP desku s názvem 5,5 představí břeclavská skupina Emplane. Křest bude v sobotu od půl osmé večer v klubu Piksla v Břeclavi.

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Prohlédnout si naleziště i historické předměty mohou v sobotu lidé na jižní Moravě. Instituce v celém kraji oslaví Mezinárodní den archeologie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení