Vinařství Michna hospodaří na dvouapůlhektarové ploše vinic a ročně vyprodukuje patnáct tisíc litrů vína. Polovina vyrobeného vína končí v lahvích, v jeho sortimentu převládají vína s přívlastkem. Největším úspěchem Michnova vinařství je ocenění Veltlínského zeleného na přehlídce mladých vín Vinum Juvenale.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Rodiče už od prvopočátku byli soukromí zemědělci a na části pozemků měli také vinohrady, kde jsem jako děcko musel pomáhat. Po kolektivizaci zemědělství jsem byl donucen jít se učit zemědělskému oboru a padlo rozhodnutí jít do vinařské školy do Valtic. Pak jsem byl vybraný a šel studovat vinařskou technickou školu v Modre. Po vystudování této školy jsem dvaadvacet let pracoval ve vinařských závodech Velké Pavlovice a prošel všechny úseky výroby vína jako dělník až po technologa.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Tajemství výroby dobrého vína zůstane i nadále tajemstvím. Kdybych tu byl třeba i do sta let, tak se stále musím učit a nebudu nikdy vědět, jak docílit toho, aby víno bylo každý rok stejně dobré. Na kvalitu vína má v první řadě vliv výtečná kvalita hroznů a na dobrou kvalitu hroznů musí zapůsobit počasí, ale to je jiná záležitost. Další věcí je zpracování hroznů a je jedno, zda se hrozny lisují na velkokapacitních moderních lisech, nebo na lisu klinkozápadkovém. Což ostatně dokazují různé soutěže vín.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Základním pravidlem při výrobě vína musí být hygiena a dále to záleží na zkušenostech vinaře.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
V mládí jsem chutnal vína denně, s přibývajícím věkem je to méně anebo vůbec.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Víno je jak žena, každý den nás překvapí něčím novým. Nejhorší chvíle zažijete, když se vám rozbije padesátilitrový demižón s vynikajícím vínem Chardonnay.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Vážím si každého ocenění, jak na různých soutěžích, tak i od lidí, kteří se u mě zastaví ve sklepě na skleničku. Naše Frankovka, pozdní sběr 2003 byla nominovaná do Salonu vín České republiky. Dále jsme uspěli na nejrůznějších soutěžích, například na vinných trzích ve Velkém Březnu. Naše Neuburgské a Ryzlink rýnský pak uspěly v soutěži TOP 77 vín České republiky.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Jsem zastáncem tradičních odrůd a tradičních postupů. Vzhledem k mému věku už nehodlám pořizovat nákladné vybavení. Nově vyšlechtěné odrůdy ve svém vinohradu nemám.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Konkurentem je každý vinař, který vyrobí kvalitní víno a dokáže toto víno prodat za dobrou cenu. Jsou i takzvaní vinaři, kteří vyrobí nekvalitní víno a také ho prodávají.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Mým přáním by bylo, kdyby ve vinařství někdo z mé rodiny pokračoval.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučuji čtenářům ochutnat moje Veltlínské zelené, kabinet, ročník 2004. Jan Michna