VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Novák: Snažím se vínu nechat přirozenou cestu

Bořetice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Dvaačtyřicetiletý Stanislav Novák je zastáncem spíše tradičních odrůd i výrobných postupů. Je pro co nejmenší technologické zásahy a říká:

13.6.2010
SDÍLEJ:

Stanislav Nován s manželkou.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Rodinné vinařství Jedlička & Novák funguje v Bořeticích od roku 2004. Navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti. Jeho ředitel a sklepmistr Stanislav Novák podniká s vínem už šestnáct let. Je ženatý, má dvě děti a kolem Bořetic obhospodařuje pětačtyřicet hektarů vinic. Vinařství Jedlička & Novák ročně vyprodukuje 150 tisíc litrů vína, zejména přívlastková, ale i speciální. Vinařství sídlí v kompletně zrekonstruovaném historickém areálu známého družstva Vinopa, který stojí v Bořeticích od roku 1932.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině jsme vinohrady vždycky měli. Otec v zemědělském družstvu Velké Pavlovice měl na starosti veškeré vinice. Doma jsme obhospodařovali asi dva tisíce hlav. To pro mě znamenalo, že odmalička jsem dost času strávil ve vinici a ve sklepě. Zpočátku jsem z toho nebyl moc nadšený, ale postupem času jsem zjistil, že to pro mě byla asi ta nejlepší škola. Takže díky komu? Hlavně díky rodičům.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to o přístupu k práci jak ve vinici, tak následně ve sklepě. Objíždění vinic, hlídání zdravotního stavu vinic, veškeré práce udělat v časných agrotechnických termínech. Ve sklepě je velmi důležité období vinobraní, kdy vinař musí počítat s tím, že pracovní dobu nemá jenom osm a půl hodiny. Musí si uvědomit, že ve sklepě stráví více času – odkalení moštu, hlídání průběhu kvašení se záměrem, jaké víno z daného moštu chceme vyrobit. Po vykvašení probíhá školení vína, v čem se také projevuje velký um vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snažit se nechat vínu takzvanou přirozenou cestu – co nejméně zasahovat do procesu kvašení a následného školení vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Denně vypiji v průměru dvě až sedm deci vína. Záleží na období, náladě a samozřejmě pohodě mojí ženy. Bílá vína spíše ochutnávám a piji více vína červená. U manželky je to naopak, takže se vzájemně vhodně doplňujeme.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Těch krásných chvilek je hodně, k nejkrásnějším asi patří, když vaše víno lidem opravdu chutná. Ty horší chvilky se také vyskytují, ale na světě jsme poměrně krátce. Takže je lepší vzpomínat na to hezké, než si připomínat, že z některých tak nádherných hroznů, které visely ve vinici, se mohlo vyrobit tak průměrné víno s nádechem sirky, kterou jsem objevil později, než bylo zapotřebí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Zlatá medaile v Paříži na Svátcích jara, zlatá medaile na Valtických vinných trzích, zlaté medaile na Vinum Juvenale, zlaté medaile na Forum Moravium, ale hlavně, že se naše vína dobře prodávají.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem tradičních odrůd i postupů, které mohou být mírně zkombinovány s moderními technologickými metodami. Opět podotýkám, ideální je ponechat pokud možno co nejvíce přirozený průběh s co nejmenšími technologickými zásahy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Dobrých vinařů je hodně, pokud mám jmenovat, tak z těch menších místních je to určitě: Josef Padalík z Bořetic a z těch větších Petr Bíza z Čejkovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím. Ve vinařství se nám podařil vytvořit výborný tým, kde postupem času jedním z mých nejlepších spolupracovníků se stává technolog Libor Budín. Doma se snažím podobně jako můj otec vést děti ke vztahu k vinohradům a práci ve sklepě. Můj syn Michal studuje střední vinařskou školu ve Valticích. Dcera Dáša je zatím v osmé třídě a není ještě rozhodnutá, na kterou školu se přihlásí – potěšilo by mne, kdyby také studovala stejnou školu jako můj syn.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Cuvée Kácary 2008, pozdní sběr. Toto víno bylo vytvořeno z odrůd Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Jedná se o víno tmavě červené barvy s příjemným jahodovým aromatem odrůdy Rulandské modré, jež je intenzivní, tělo je tvořeno kulatostí a povidlovým charakterem odrůdy Svatovavřinecké a to vše zakončuje svou plností a višňovým charakterem odrůda André. Jde o velmi příjemné ovocné víno ve vůni, kulaté, plné a mohutné se škálou jemných taninů v chuti s decentní kyselinkou. Víno ideálně doplní úpravy tmavého masa. Doporučuji toto víno protože charakterizuje moji práci a jednoduše mi chutná.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

13.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 20 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech PRACOVNÍK/PRACOVNICE VE VÝROBĚ ZÁCHRANNÝCH SYSTÉMŮ - ŠIČKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 28.11/24.10.2018 - šití a kompletace stanů, dekontaminační sprch a jiných výrobků pro záchranářské složky (Armádu ČR, hasiče apod.). I ZŠ, praxe v používání průmyslových šicích strojů, orientace v technologických výkresech, dobrý zrak. KONTAKT: Strakušová Jolana, tel.: 519 314 104, kariera@gumotex.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Gumotex, akciová společnost, Mládežnická, č.p. 3062, 690 02 Břeclav 2. Informace: Jolana Strakušová, +420 519 314 104,kariera@gumotex.cz. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 500 Kč Prodavači v prodejnách PRODAVAČ/KA - POKLADNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 1.12.2018/Místo výkonu práce: Dobré Pole 7., Zaměstnavatele kontaktujte emailem: kariera@jednota.cz, Zaměstnavatel akceptuje základní vzdělání. Směnnost různá, řídí se rozpisem směn. Práce na dobu určitou - 6 měsíců, na základě zhodnocení výsledků práce převod na dobu neurčitou. Zodpovědný přístup k plnění úkolů, ochota k fyzické práci, zájem pracovat v týmu. Stálý výdělek za dobře odvedenou práci, příspěvek na dovolenou, příspěvek na životní pojištění, příspěvek na stravování, příplatky za práci o víkendu nad rámec zákona. Datum nástupu dohodou nejpozději do 1.12.2018. Podrobnosti na www.jednota.cz, v sekci O nás - Kariéra. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v mikulově - prod. dobré pole, 691 81 Březí u Mikulova. Informace: Lucie Skácelová, +420 519 500 958. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 14 000 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov STAVEBNÍ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 15.11.2018 - stavební práce v okrese Břeclav. I základní vzdělání, i bez praxe, vhodné i pro cizince. KONTAKT: sjednat schůzku předem na tel.: 602 738 186, e-mail: info@fkb.cz, Místo výkonu práce: okres Břeclav. Pracoviště: F&k&b, a.s., Na Valtické, č.p. 756, 691 41 Břeclav 4. Informace: Jiří Klimovič, +420 602 738 186. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 22 000 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol UČITEL/KA ANGLICKÉHO JAZYKA. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 5.12.2018 - učitel/ka anglického jazyka, pracovní úvazek 0,86. Kontakt: Mgr. Ivana Hemalová, tel. 519 334 211 (v dopoledních hodinách), mail: reditel@zsvalticka.cz, Místo výkonu práce: CH. N. Ves. Pracoviště: Základní škola břeclav, na valtické 31a, příspěvková organizace, Na Valtické, č.p. 641, 691 41 Břeclav 4. Informace: Ivana Hemalová, +420 519 334 211.

Studenti z brněnské techniky navrhli mrakodrap, který za padesát let může být součástí cestování ve vysokorychlostních kapslích. Zájem o stanici projevili i brněnští radní.
7

Stanice hyperloopu v Brně? Dřevěný mrakodrap. Návrh se líbí i vedení města

Ilustrační foto.

Už chybí jen vybavení. Opravený bazén otevřou o pololetních prázdninách

Novorozená miminka Břeclavska 49. týdne 2018

Břeclavsko - Novorozená miminka 49. týdne roku 2018. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Máš profil? Důchodci objevují sítě. Čeká tam na ně sociální kontakt i nebezpečí

Jižní Morava - Stále více starších lidí z Jihomoravského kraje má svůj profil na sociálních sítích. Kromě přátel a známých tam na ně čekají i podvodníci.

Sídliště osvětlí úspornější LED diody. Mikulov si slibuje statisícové úspory

Mikulov - Zastaralá svítidla nahradí moderními LED diodami. Do výměny veřejného osvětlení se pustí v následujících dnech na osmi mikulovských sídlištích. Nových zařízení se dočkají lidé na ulicích Hraničářů, Nádražní, Pod Strání, Větrná, Kpt. Jaroše, Zdeňka Nejedlého, Stanislava Živného a Vinařská.

Pokřtí anglickou verzi knihy o Víchernicích

Šardice – Víchernice – mizející parádnice Moravy. Takový název nese publikace pojednávající o ženách, které stále běžně nosí lidové kroje. Momentálně vychází její anglická verze. „Začali jsme na ní pracovat prakticky okamžitě po dokončení verze české,“ říká ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlata Maděřičová, která za publikací stojí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT