VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Novák: Snažím se vínu nechat přirozenou cestu

Bořetice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Dvaačtyřicetiletý Stanislav Novák je zastáncem spíše tradičních odrůd i výrobných postupů. Je pro co nejmenší technologické zásahy a říká:

13.6.2010
SDÍLEJ:

Stanislav Nován s manželkou.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Rodinné vinařství Jedlička & Novák funguje v Bořeticích od roku 2004. Navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti. Jeho ředitel a sklepmistr Stanislav Novák podniká s vínem už šestnáct let. Je ženatý, má dvě děti a kolem Bořetic obhospodařuje pětačtyřicet hektarů vinic. Vinařství Jedlička & Novák ročně vyprodukuje 150 tisíc litrů vína, zejména přívlastková, ale i speciální. Vinařství sídlí v kompletně zrekonstruovaném historickém areálu známého družstva Vinopa, který stojí v Bořeticích od roku 1932.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině jsme vinohrady vždycky měli. Otec v zemědělském družstvu Velké Pavlovice měl na starosti veškeré vinice. Doma jsme obhospodařovali asi dva tisíce hlav. To pro mě znamenalo, že odmalička jsem dost času strávil ve vinici a ve sklepě. Zpočátku jsem z toho nebyl moc nadšený, ale postupem času jsem zjistil, že to pro mě byla asi ta nejlepší škola. Takže díky komu? Hlavně díky rodičům.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to o přístupu k práci jak ve vinici, tak následně ve sklepě. Objíždění vinic, hlídání zdravotního stavu vinic, veškeré práce udělat v časných agrotechnických termínech. Ve sklepě je velmi důležité období vinobraní, kdy vinař musí počítat s tím, že pracovní dobu nemá jenom osm a půl hodiny. Musí si uvědomit, že ve sklepě stráví více času – odkalení moštu, hlídání průběhu kvašení se záměrem, jaké víno z daného moštu chceme vyrobit. Po vykvašení probíhá školení vína, v čem se také projevuje velký um vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snažit se nechat vínu takzvanou přirozenou cestu – co nejméně zasahovat do procesu kvašení a následného školení vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Denně vypiji v průměru dvě až sedm deci vína. Záleží na období, náladě a samozřejmě pohodě mojí ženy. Bílá vína spíše ochutnávám a piji více vína červená. U manželky je to naopak, takže se vzájemně vhodně doplňujeme.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Těch krásných chvilek je hodně, k nejkrásnějším asi patří, když vaše víno lidem opravdu chutná. Ty horší chvilky se také vyskytují, ale na světě jsme poměrně krátce. Takže je lepší vzpomínat na to hezké, než si připomínat, že z některých tak nádherných hroznů, které visely ve vinici, se mohlo vyrobit tak průměrné víno s nádechem sirky, kterou jsem objevil později, než bylo zapotřebí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Zlatá medaile v Paříži na Svátcích jara, zlatá medaile na Valtických vinných trzích, zlaté medaile na Vinum Juvenale, zlaté medaile na Forum Moravium, ale hlavně, že se naše vína dobře prodávají.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem tradičních odrůd i postupů, které mohou být mírně zkombinovány s moderními technologickými metodami. Opět podotýkám, ideální je ponechat pokud možno co nejvíce přirozený průběh s co nejmenšími technologickými zásahy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Dobrých vinařů je hodně, pokud mám jmenovat, tak z těch menších místních je to určitě: Josef Padalík z Bořetic a z těch větších Petr Bíza z Čejkovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím. Ve vinařství se nám podařil vytvořit výborný tým, kde postupem času jedním z mých nejlepších spolupracovníků se stává technolog Libor Budín. Doma se snažím podobně jako můj otec vést děti ke vztahu k vinohradům a práci ve sklepě. Můj syn Michal studuje střední vinařskou školu ve Valticích. Dcera Dáša je zatím v osmé třídě a není ještě rozhodnutá, na kterou školu se přihlásí – potěšilo by mne, kdyby také studovala stejnou školu jako můj syn.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Cuvée Kácary 2008, pozdní sběr. Toto víno bylo vytvořeno z odrůd Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Jedná se o víno tmavě červené barvy s příjemným jahodovým aromatem odrůdy Rulandské modré, jež je intenzivní, tělo je tvořeno kulatostí a povidlovým charakterem odrůdy Svatovavřinecké a to vše zakončuje svou plností a višňovým charakterem odrůda André. Jde o velmi příjemné ovocné víno ve vůni, kulaté, plné a mohutné se škálou jemných taninů v chuti s decentní kyselinkou. Víno ideálně doplní úpravy tmavého masa. Doporučuji toto víno protože charakterizuje moji práci a jednoduše mi chutná.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

13.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka20 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci BACK OFFICE - OBCHOD. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 21.2.2018 - vyřizování objednávek v informačním systému SAP, příprava dokumentace, vedení agendy zákazníků. SŠ, i absolvent, aktivní znalost AJ (C1). KONTAKT: zaslat životopis přes web. stránky http://web.fosfa.cz/cs/lide/kariera/vlozit-zivotopis, Místo výkonu práce: Břeclav - Poštorná. Pracoviště: Fosfa a.s., Hraniční, č.p. 268, 691 41 Břeclav 4. Informace: Alžbeta Speváková, +420 737 200 310.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Pokojská13 000 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních PRACOVNÍK-PRACOVNICE PENZIONU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 20.2.2018/ Náplní práce je zejména úklid moderně vybavených pokojů, venkovních teras a částečně i drobná údržba zahrady a víceúčelového sportovního hřiště, dále příprava snídaňového menu pro hosty penzionu. Pracovní doba je od 7:00 - 15:00 hod. Možnost ubytování, stravenky. Zaměstnavatele kontaktujte telefonicky na č. 602 619 000, ing. Dvořáková nebo e-mailemem: penzion@proneco.cz. Pracoviště: Proneco, s.r.o., 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Vladimíra Dvořáková, +420 602 619 000.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství17 000 Kč

Traktoristé a obsluha zemědělských strojů ŘIDIČ SAMOJÍZDNÉHO PORTÁLOVÉHO NOSIČE DO VINICE, TRAKTORISTA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 21.2.2018/ Řidič samojízdného portálového nosiče do vinice, traktorista. Požadujeme vyučení v oborech strojní nebo zemědělský, ŘP sk. T,B, i bez praxe, výhody: stravné. Zaměstnavatele kontaktujte telefonicky na čísle: 721 875 461, Ing. Jaroslav Střítecký.. Pracoviště: Reisten, s.r.o., Zahradní, č.p. 288, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Střítecký, +420 721 875 461.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč25 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČ - OPERÁTOR SVAŘOVACÍCH AUTOMATŮ.. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: 4.1.2018 - obsluha svařovacích automatů, ruční svařování kovových výrobků, manipulace s výrobky. Min. vyučen, technický/strojírenský obor vzdělání, zkušenosti se svařováním, základní kurz svařování dle ČSN 050705, vhodné i pro absolventy se studiem zaměřeným na svařování a se základní praxí, samostatnost, spolehlivost, alespoň základní praxe nutná. Třísměnný provoz (6-14h, 14-22h, 22-6h). KONTAKT: v případě zájmu pošlete životopis na d.idesova@frauenthal-automotive.com nebo volejte na tel. číslo 519 301 897. Více informací poskytujeme také osobně na adrese Bratislavská 130/2, Hustopeče., Místo výkonu práce: Hustopeče. Pracoviště: Frauenthal automotive hustopeče s.r.o., Bratislavská, č.p. 130, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Denisa Idesová, +420 519 301 897.

Ilustrační foto.

Salima: jídlo od kuchaře amerických prezidentů i malá obdoba Oktoberfestu

Ilustrační foto.

Jízdenky zaplatí lidé kartou. V autobusech vymění tisíce starých pokladen

Prověřte své znalosti z matematiky v dnešním testu Deníku

Dostali byste se na střední školu? Zkuste si, jak těžké to mají žáci při přijímacích zkouškách. V dnešním tištěném Deníku najdete druhý z testů, které jsme pro vás připravili. Prověří vaše znalosti matematiky. Příští týden vás pak čeká další test. Kupte si Deník a ověřte znalosti své i znalosti svých dětí. 

Vinařská škola je rodinné stříbro, říká Machovcová. Jako ředitelka nejspíš končí

Valtice /ROZHOVOR/ – Že kraj vypíše výběrové řízení na mé místo ředitelky? No tak dobrá, nemám důvod mít o vinařskou školu obavy. V tomto duchu okomentovala Ivana Machovcová nedávné rozhodnutí zřizovatele. Žena šéfuje valtické střední vinařské škole už patnáct let. V tomto školním roce se možná s vedoucí funkcí rozloučí.

Bronzová Samková v Brně a 88letý násilník s paličkou na maso: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 21. února 2018.

Výměna pár tašek? Nakonec oprava střechy a boj o titul nejlépe opravené památky

Jižní Morava - Šest památek ze Znojemska a Břeclavska je letos v tradiční krajské soutěži o nejlépe opravenou památku. Nominace je uzavřená, hlasování začne v březnu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT