VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Novák: Snažím se vínu nechat přirozenou cestu

Bořetice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Dvaačtyřicetiletý Stanislav Novák je zastáncem spíše tradičních odrůd i výrobných postupů. Je pro co nejmenší technologické zásahy a říká:

13.6.2010
SDÍLEJ:

Stanislav Nován s manželkou.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Rodinné vinařství Jedlička & Novák funguje v Bořeticích od roku 2004. Navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti. Jeho ředitel a sklepmistr Stanislav Novák podniká s vínem už šestnáct let. Je ženatý, má dvě děti a kolem Bořetic obhospodařuje pětačtyřicet hektarů vinic. Vinařství Jedlička & Novák ročně vyprodukuje 150 tisíc litrů vína, zejména přívlastková, ale i speciální. Vinařství sídlí v kompletně zrekonstruovaném historickém areálu známého družstva Vinopa, který stojí v Bořeticích od roku 1932.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině jsme vinohrady vždycky měli. Otec v zemědělském družstvu Velké Pavlovice měl na starosti veškeré vinice. Doma jsme obhospodařovali asi dva tisíce hlav. To pro mě znamenalo, že odmalička jsem dost času strávil ve vinici a ve sklepě. Zpočátku jsem z toho nebyl moc nadšený, ale postupem času jsem zjistil, že to pro mě byla asi ta nejlepší škola. Takže díky komu? Hlavně díky rodičům.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to o přístupu k práci jak ve vinici, tak následně ve sklepě. Objíždění vinic, hlídání zdravotního stavu vinic, veškeré práce udělat v časných agrotechnických termínech. Ve sklepě je velmi důležité období vinobraní, kdy vinař musí počítat s tím, že pracovní dobu nemá jenom osm a půl hodiny. Musí si uvědomit, že ve sklepě stráví více času – odkalení moštu, hlídání průběhu kvašení se záměrem, jaké víno z daného moštu chceme vyrobit. Po vykvašení probíhá školení vína, v čem se také projevuje velký um vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snažit se nechat vínu takzvanou přirozenou cestu – co nejméně zasahovat do procesu kvašení a následného školení vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Denně vypiji v průměru dvě až sedm deci vína. Záleží na období, náladě a samozřejmě pohodě mojí ženy. Bílá vína spíše ochutnávám a piji více vína červená. U manželky je to naopak, takže se vzájemně vhodně doplňujeme.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Těch krásných chvilek je hodně, k nejkrásnějším asi patří, když vaše víno lidem opravdu chutná. Ty horší chvilky se také vyskytují, ale na světě jsme poměrně krátce. Takže je lepší vzpomínat na to hezké, než si připomínat, že z některých tak nádherných hroznů, které visely ve vinici, se mohlo vyrobit tak průměrné víno s nádechem sirky, kterou jsem objevil později, než bylo zapotřebí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Zlatá medaile v Paříži na Svátcích jara, zlatá medaile na Valtických vinných trzích, zlaté medaile na Vinum Juvenale, zlaté medaile na Forum Moravium, ale hlavně, že se naše vína dobře prodávají.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem tradičních odrůd i postupů, které mohou být mírně zkombinovány s moderními technologickými metodami. Opět podotýkám, ideální je ponechat pokud možno co nejvíce přirozený průběh s co nejmenšími technologickými zásahy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Dobrých vinařů je hodně, pokud mám jmenovat, tak z těch menších místních je to určitě: Josef Padalík z Bořetic a z těch větších Petr Bíza z Čejkovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím. Ve vinařství se nám podařil vytvořit výborný tým, kde postupem času jedním z mých nejlepších spolupracovníků se stává technolog Libor Budín. Doma se snažím podobně jako můj otec vést děti ke vztahu k vinohradům a práci ve sklepě. Můj syn Michal studuje střední vinařskou školu ve Valticích. Dcera Dáša je zatím v osmé třídě a není ještě rozhodnutá, na kterou školu se přihlásí – potěšilo by mne, kdyby také studovala stejnou školu jako můj syn.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Cuvée Kácary 2008, pozdní sběr. Toto víno bylo vytvořeno z odrůd Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Jedná se o víno tmavě červené barvy s příjemným jahodovým aromatem odrůdy Rulandské modré, jež je intenzivní, tělo je tvořeno kulatostí a povidlovým charakterem odrůdy Svatovavřinecké a to vše zakončuje svou plností a višňovým charakterem odrůda André. Jde o velmi příjemné ovocné víno ve vůni, kulaté, plné a mohutné se škálou jemných taninů v chuti s decentní kyselinkou. Víno ideálně doplní úpravy tmavého masa. Doporučuji toto víno protože charakterizuje moji práci a jednoduše mi chutná.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

13.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 21 000 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 13.6. trvá/18.4.2018/ základní, Požadujeme zručnost, pečlivost., Krátký/dlouhý týden. Pracovní doba 10:00-23:00 hod.. Pracoviště: Rustikal, s.r.o, Na Hradbách, č.p. 23, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Pavla Janošková, +420 608 757 403.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků PEKAŘ - STROJNÍ VÝROBA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 12.6.2018 - kontrola, nastavování a seřizování strojního zařízení, kontrola a regulace navážky, tvaru a osazení těstových kusů, provádění úklidu a sanitace. Min. vyučen, potravinářský směr, vhodné i pro absolventy, samostatnost, pečlivost, zodpovědnost. Dvousměnný provoz, ranní 6.00 - 14.00 hod., noční 18.00 - 6.00 hod. PP na dobu určitou s možností doby neurčité. KONTAKT: zaslat životopis na e-mail: slamovam@penam.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Penam, a.s. - břeclavská pekárna, třída 1. máje, č.p. 3072, 690 02 Břeclav 2. Informace: M. Slámová, +420 721 968 952,slamovam@penam.cz.

Výroba - Výroba Vedoucí provozu v ostatních zařízeních 16 000 Kč

Vedoucí provozu v ostatních zařízeních VEDOUCÍ OČNÍ OPTIKY. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 14.6.2018 - vedoucí pobočky oční optiky, prodej, objednávky zboží. SŠ s maturitou, vhodné i pro absolventy. Prac. doba 8.00 - 17.00 hod. KONTAKT: zaslat profesní životopis na e-mail: dvorsky@droptik.cz, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Dr. optik moravia s.r.o. - provozovna /břeclove/, J. Palacha, č.p. 3197, 690 02 Břeclav 2. Informace: Petr Dvorský, .

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 20 000 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ/KUCHAŘKA - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 12.6.2018 - pomocné kuchařské práce, rozvoz jídel. Min. vyučen (obor nerozhoduje), praxe v oboru výhodou, ŘP sk. B. Prac. doba 5.30 - 14.00 hod. Možnost sjednat i zkrácený úvazek na 30 hod./týden. KONTAKT: Erbanová Lucie Mgr. Ph.D., tel.: 605 900 097 nebo osobně na adrese U Tržiště 17, Břeclav, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Terrenis s.r.o. - provozovna /jídelna čtyřlístek/, U Tržiště, č.p. 1029, 690 02 Břeclav 2. Informace: Lucie Erbanová, +420 605 900 097.


Bouřka. Ilustrační foto.

Na jihu Moravy hrozí silné bouřky, varují meteorologové

Ilustrační foto

Opilý muž vyhrožoval, že skončí pod vlak. Zastavili ho policisté

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či náměstích. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaší favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Po mostě přes Nové Mlýny? Řidiči stojí v dlouhých kolonách. A aut ještě přibude

Pasohlávky – Půl hodiny strávil naposledy v koloně přes most na silnici I/52 u Pasohlávek řidič Michal Švrček z Horních Věstonic na Břeclavsku. Jezdí tudy pravidelně. „A to jsem jel po mostě v pondělí kolem šesté večer, kolem poledne hlásili až hodinové zdržení,“ řekl. Kvůli špatnému stavu mostu tam od května řídí dopravu semafory a průjezdný je jen jeden jízdní pruh. Trasa začíná být vytíženější kvůli tomu, že tudy lidé míří na dovolenou do Chorvatska.

55 tisíc lidí, od dělníků po IT specialisty. Pracujících cizinců stále přibývá

Jižní Morava – Šestatřicetiletý Alexandr Pospelov se narodil v Petrohradu. Za prací však zamířil bezmála dva tisíce kilometrů od domova. V Blansku žije s rodinou už přes sedm let. „Dostal jsem zajímavou nabídku od ČKD Blansko. Ve stejném oboru, jako jsem pracoval u konkurenční firmy v Rusku. Jsme zde s rodinou spokojení. Pokud bude práce, zůstanu,“ řekl muž, který se živí jako projektant. Na jihu Moravy pracuje v současnosti podle statistik úřadu práce legálně celkem pětapadesát tisíc cizinců.

AKTUALIZOVÁNO

Brněnský komisař Rex v akci: policejní pes Carlos vyčmuchal schovaného zloděje

Brno – Odhozenou ukradenou kabelku, peněženku a následně i peníze zachraňovala v pondělní před půlnocí hlídka policistů. O pomoc je požádala padesátiletá žena, které kabelku vytrhl zloděj po vystoupení z autobusu v Komárově. Zasahoval i policejní pes Carlos.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT