VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Novák: Snažím se vínu nechat přirozenou cestu

Bořetice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Dvaačtyřicetiletý Stanislav Novák je zastáncem spíše tradičních odrůd i výrobných postupů. Je pro co nejmenší technologické zásahy a říká:

13.6.2010
SDÍLEJ:

Stanislav Nován s manželkou.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Rodinné vinařství Jedlička & Novák funguje v Bořeticích od roku 2004. Navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti. Jeho ředitel a sklepmistr Stanislav Novák podniká s vínem už šestnáct let. Je ženatý, má dvě děti a kolem Bořetic obhospodařuje pětačtyřicet hektarů vinic. Vinařství Jedlička & Novák ročně vyprodukuje 150 tisíc litrů vína, zejména přívlastková, ale i speciální. Vinařství sídlí v kompletně zrekonstruovaném historickém areálu známého družstva Vinopa, který stojí v Bořeticích od roku 1932.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině jsme vinohrady vždycky měli. Otec v zemědělském družstvu Velké Pavlovice měl na starosti veškeré vinice. Doma jsme obhospodařovali asi dva tisíce hlav. To pro mě znamenalo, že odmalička jsem dost času strávil ve vinici a ve sklepě. Zpočátku jsem z toho nebyl moc nadšený, ale postupem času jsem zjistil, že to pro mě byla asi ta nejlepší škola. Takže díky komu? Hlavně díky rodičům.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to o přístupu k práci jak ve vinici, tak následně ve sklepě. Objíždění vinic, hlídání zdravotního stavu vinic, veškeré práce udělat v časných agrotechnických termínech. Ve sklepě je velmi důležité období vinobraní, kdy vinař musí počítat s tím, že pracovní dobu nemá jenom osm a půl hodiny. Musí si uvědomit, že ve sklepě stráví více času – odkalení moštu, hlídání průběhu kvašení se záměrem, jaké víno z daného moštu chceme vyrobit. Po vykvašení probíhá školení vína, v čem se také projevuje velký um vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snažit se nechat vínu takzvanou přirozenou cestu – co nejméně zasahovat do procesu kvašení a následného školení vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Denně vypiji v průměru dvě až sedm deci vína. Záleží na období, náladě a samozřejmě pohodě mojí ženy. Bílá vína spíše ochutnávám a piji více vína červená. U manželky je to naopak, takže se vzájemně vhodně doplňujeme.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Těch krásných chvilek je hodně, k nejkrásnějším asi patří, když vaše víno lidem opravdu chutná. Ty horší chvilky se také vyskytují, ale na světě jsme poměrně krátce. Takže je lepší vzpomínat na to hezké, než si připomínat, že z některých tak nádherných hroznů, které visely ve vinici, se mohlo vyrobit tak průměrné víno s nádechem sirky, kterou jsem objevil později, než bylo zapotřebí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Zlatá medaile v Paříži na Svátcích jara, zlatá medaile na Valtických vinných trzích, zlaté medaile na Vinum Juvenale, zlaté medaile na Forum Moravium, ale hlavně, že se naše vína dobře prodávají.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Jsem zastáncem tradičních odrůd i postupů, které mohou být mírně zkombinovány s moderními technologickými metodami. Opět podotýkám, ideální je ponechat pokud možno co nejvíce přirozený průběh s co nejmenšími technologickými zásahy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Dobrých vinařů je hodně, pokud mám jmenovat, tak z těch menších místních je to určitě: Josef Padalík z Bořetic a z těch větších Petr Bíza z Čejkovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím. Ve vinařství se nám podařil vytvořit výborný tým, kde postupem času jedním z mých nejlepších spolupracovníků se stává technolog Libor Budín. Doma se snažím podobně jako můj otec vést děti ke vztahu k vinohradům a práci ve sklepě. Můj syn Michal studuje střední vinařskou školu ve Valticích. Dcera Dáša je zatím v osmé třídě a není ještě rozhodnutá, na kterou školu se přihlásí – potěšilo by mne, kdyby také studovala stejnou školu jako můj syn.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Cuvée Kácary 2008, pozdní sběr. Toto víno bylo vytvořeno z odrůd Rulandské modré, Svatovavřinecké a André. Jedná se o víno tmavě červené barvy s příjemným jahodovým aromatem odrůdy Rulandské modré, jež je intenzivní, tělo je tvořeno kulatostí a povidlovým charakterem odrůdy Svatovavřinecké a to vše zakončuje svou plností a višňovým charakterem odrůda André. Jde o velmi příjemné ovocné víno ve vůni, kulaté, plné a mohutné se škálou jemných taninů v chuti s decentní kyselinkou. Víno ideálně doplní úpravy tmavého masa. Doporučuji toto víno protože charakterizuje moji práci a jednoduše mi chutná.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

13.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Bývalý jihomoravský hejtman a poslanec za ČSSD Michal Hašek.

Hašek je zpátky ve Sněmovně. Jako asistent poslance Běhounka

Žáci z 1.A na Základní škole v Lednici s třídní učitelkou Janou Menšíkovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky z lednické základní školy

Z kotle unikal plyn. Snahy záchranářů o oživení muže byly v Břeclavi marné

Břeclav – Okolnosti smrti staršího muže prověřují od středy policisté v Břeclavi. Obyvatel tamní Hřbitovní ulice podle dostupných informací zemřel kvůli plynu unikajícímu z kotle. Snahy záchranářů o oživení byly marné.

AKTUALIZOVÁNO

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Brno – O padesát tisíc cestujících více než loni odbavili na brněnském letišti v Tuřanech v hlavní sezoně, tedy od května do října. Přibylo také charterových letů, tedy nepravidelných linek. Nejoblíbenější destinací byl Burgas v Bulharsku

Psí lékař od valtické fotografky zabodoval. Navíc pomůže

Valtice, Praha - Fotografie Renaty Hasilové z Valtic na Břeclavsku se dostala do výběru mezi nejlepší snímky letošního ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo.

Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon

Jižní Morava – Vypouštěli odpadní vodu nebo odebírali podzemní vodu bez povolení úřadů. Takové byly podle České inspekce životního prostředí nejčastější prohřešky vinařů na jihu Moravy, které inspektoři v uplynulých třech letech kontrolovali. Inspekce za to rozdala pokuty za tři čtvrtě milionu korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT