Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

S manželkou Naďou má syny Pavla a Adama. Bořetický vinař má na svém kontě řadu úspěchů. Pět medailí získal na Prague Wine Trophy 2007, velkou zlatou medaili si vysloužil na Royale Wine Challenge v Srbsku za Frankovku 2006 Family Reserve. Zlatou medaili získal na letošní soutěži Vinalies Paris za Sylvánské zelené 2001 a druhé zlato za cuvée Chasy 2005 Family Reserve.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinaření mě přivedl můj otec. Asi v deseti letech už jsem pomáhal ve vinici i ve sklepě, kde jsem většinou držel hadici, aby nevypadla z bečky. Za odměnu jsem dostal skleničku červeného vína.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Člověk, který chce vytvořit kvalitní víno, musí milovat víno, svou vinici. V některých letech je třeba část hroznů ořezat na zem, pohlídat si termín sklizně, mít kvalitní surovinu i sudovinu. Pozitivní vinařova energie se neztratí, ale promítne se do vína. O našich vínech se říká, že mají nezaměnitelný vinařův rukopis – to mě moc těší.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Nepodléhám módním trendům a snažím se být pokorný. Ve vinobraní chci mít při tvorbě vín čistou hlavu. Jedna chyba a tři čtvrtiny roku práce na vinici jsou pryč.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Víno mně učarovalo a nedovedu si představit oběd nebo večeři bez sklenky dobrého vína. Moje žena skvěle vaří a já vybírám k jídlu vhodné víno. Konzumuji asi půl litru vína denně a cítím se skvěle.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle prožívám u meditativního cuvée Skale 2004. Název tohoto cuvée jsem vymyslel podle viniční tratě. Vinohrad si obdělávám z velké části sám, takže k tomuto vínu mám velmi osobní vztah. Nejhorší chvíle s vínem nemám, protože špatná vína prostě odmítám pít.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Vážím si ocenění na prestižní soutěži Royale Wine Challange v Srbsku, kde naše vinařství získalo velkou zlatou medaili za Frankovku 2006 Family Reserve. Dále jsou to pochvalná slova předního Master of wine Johna Umberta Salviho, který navštívil naše vinařství a vína označil za osobitá a nezaměnitelná. Cením si také podávání našich vín při slavnostních příležitostech na Pražském hradě.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Mám rád staré ověřené odrůdy. V bílých je mým favoritem Ryzlink rýnský, v červených mám rád lahvově zralý Pinot Noir. Vína nechávám podle stavu kyselin delší dobu na jemných kvasnicích. Bílá nečíříme a červená nečíříme ani nefiltrujeme. Dávám přednost přirozeným netechnologickým vínům.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Od moravských vinařů jsem vypil spoustu vynikajících vín. Profesně i lidsky si vážím malého vinaře z Čejkovic Petra Kočaříka, s kterým pravidelně o vínech debatujeme, a vím, že je ke mně upřímný a přeje mi úspěch.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Mám dva syny – čtrnáctiletého Pavla a osmiletého Adama. Začínají pomáhat ve vinici i ve sklepě při vinobraní. Stavíme dům přímo na vinici, takže k vinaření budou mít blízko. Ještě je brzy, ale postupně jim předám svoje zkušenosti a znalosti a doufám, že dobrý žák předčí svého učitele.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji červené cuvée Skale 2006 Family Reserve. Zrálo dvanáct měsíců ve francouzských barrique sudech, po zkupážování patnáct měsíců v inertních nádobách a další tři měsíce odpočívalo na láhvi v ležáckém sklepě. Nebylo čířeno ani filtrováno. Jak říkám, je to to nejlepší víno, které jsem za svou sedmnáctiletou praxi vytvořil. Dobu zrání odhaduji na minimálně dalších deset let. Příští rok bude možné zakoupit toto cuvée i v Magnum lahvích jeden a půl litru ve velmi omezeném množství. Pavel Springer

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.