VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Tichý: Někdy je nejlepší nic s vínem nedělat

Hrušky /VINAŘI POD LUPOU/ - Osmatřicetiletý vinař Richard Tichý podniká s vínem už devět let. Je ženatý a má tři děti. Má čtyři a půl hektary vinic. Vyrábí jakostní a přívlastková vína a botrytické sladké výběry.

6.11.2010
SDÍLEJ:

Vinař Richard Tichý z Hrušek.Foto: Archiv Richarda Tichého

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Dosáhl řady úspěchů. Jeho vína se třikrát dostala do Salonu vín České republiky, získal třetí a čtvrté místo na soutěži Vinař roku, tři roky byl na čelních místech v Králi vín České republiky, několikrát získal šampiona slovácké podoblastní výstavy a na výstavě vín Podluží. Bodoval také na několika zahraničních soutěžích.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Vinařství má v naší rodině dlouholetou tradici. Dle písemného záznamu náš předek Michal Tichý koupil v roce 1793 od Lichtenštejnů vinici. Tak jako většina dětí na vesnici jsem musel chodit pomáhat do vinohradu a potom i do sklepa. Na rozdíl od mého dědy, otce a sestry jsem nevystudoval vinařskou školu, ale po gymnáziu jsem pokračoval na Vysokém učení technickém v Brně. K vinařství jako koníčku jsem se pak dostal až po vysoké škole v roce 1996, od roku 2001 jsem začal víno vyrábět oficiálně na popud kolegů ze sdružení Bonus Eventus a od roku 2004 je to můj hlavní zdroj obživy.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Dobře a zavčas provedené práce ve vinici, redukovaná sklizeň a následně perfektně vyzrálý hrozen je prvotním předpokladem. Potom je potřeba předem vědět, jaký styl vína chci vyrobit a podle toho sledovat vývoj vína a flexibilně zasahovat v případě potřeby. Já osobně provádím odkalení moštů, ale na druhou stranu nechávám vína po prvním stočení dlouho ležet na jemných kalech.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Není plíseň jako plíseň (botrytis cinerea). Kyslík není nepřítel vína. Nejlepší přípravek do vína je ten, který nepoužijete. Někdy je nejlepší nic s vínem nedělat.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Většinou musím celý den řídit auto, takže přes den jen ochutnávám. Na hodnoceních soutěží to bývá kolem čtyřiceti vzorků a na výstavách většinou více než sto vzorků. Vzorky zásadně nedopíjím, odlévám a někdy i vyplivávám. S kamarády ve sklepě nebo na vystoupeních našeho mužáckého sboru pak několikanásobně zvyšuji průměrnou spotřebu vína na jednoho obyvatele v České republice. Dříve jsem měl období, kdy jsem preferoval více červená vína, teď to mám spíše podle ročního období.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle zažívám při pochvale od spokojeného zákazníka nebo kolegů vinařů. Ty nejhorší chvíle bývají spojené s nepříznivým počasím, se špačky a vypadnutou hadicí nebo nezavřeným kohoutem.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Třetího a čtvrtého místa v soutěži Vinař roku České republiky, dlouhodobých úspěchů v Králi vín České republiky a medailových úspěchů ze zahraničí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Co se týká odrůd, tak se nebráním nově vyšlechtěným odrůdám, naopak jsou vítaným zpestřením sortimentu a dá se říct i mojí jistou specialitou. Přestože mám i moderní technologie a protože se snažím dělat vína schopná dalšího vyzrávání, nepoužívám silně reduktivní způsob zpracování hroznů. Snažím se minimalizovat zásahy do vína, a pokud se mně něco ve víně nezdá, tak se nejprve přesvědčím, jestli není spíše chyba v mém vjemu, a nechám vínu čas se srovnat.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nenazval bych je konkurenty, ale kolegy a kamarády. Vážím si všech, kteří nedělají vinařství jenom pro peníze, ale je to jejich srdeční záležitost. A aby to nevyznělo pouze jako alibistická fráze, tak jmenovitě ty, co jsou mi názorově nejbližší kolegové z našeho sdružení Bonus Eventus, sousedních sdružení Collegium Vinitorum a Císařův vinohrad, Jožka Valihrach a Jenda Čech.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Zatím se starý necítím a všechny děti mám předškoláky, takže to asi ještě dlouho bude na mně. Starší syn už ale prohlásil, že bude taky jako já vinařem, tak uvidíme.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Pálava 2007, výběr z bobulí, sladký, Hrušky, trať Hastrmany. To je zrovna příklad nové odrůdy, která mě navíc silně prezentuje a se kterou získávám spoustu ocenění. Už sytě zlatá barva a olejovitá struktura naznačuje plnost a extraktivnost tohoto vína. Vůně je velmi výrazná, nazrálá, kořenitá s nádechem kandovaného citrusového ovoce. Chuť je potom velmi plná a teplá, zbytkový cukr je harmonizovaný kyselinkou, sladká vína dělám většinou s alkoholem vyšším než třináct procent, prostě takové plnotučné víno. Richard Tichý
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

6.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč

Číšníci a servírky Servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt emailem, telefonicky. , , Nabízíme:, - ubytování v místě pracoviště, , , Místo výkonu práce zaměstnance: Ivaň 275, 691 23 Pohořelice. Pracoviště: Zdeňka stehlíková - 01, 691 23 Pohořelice. Informace: Zdeňka Stehlíková, +420 519 427 500,602 118 322.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 110 Kč

Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě DĚLNÍK, DĚLNICE V ZEMĚDĚLSTVÍ - ZAHRADNICTVÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: 16.5/18.4.2018 - práce ve sklenících. I základní vzdělání, dobrý fyzický stav, pracovní doba od 7.00 do 15.30 hodin (v letních měsících od 6.00, příp. od 5.00 hod.), vlastní doprava do práce nutná. KONTAKT: nejdříve dohodnou telefonicky schůzku s p. Jůvovou na tel.: 724 146 639, 519 363 914, mail: juvova@asjmorava.cz, Místo výkonu práce: Tvrdonice. Pracoviště: Jižní morava, a.s., 691 53 Tvrdonice. Informace: Marie Jůvová, +420 724 146 639,519 363 914.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 20 000 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ/KUCHAŘKA - ŘIDIČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.5.2018 - pomocné kuchařské práce, rozvoz jídel. Min. vyučen (obor nerozhoduje), praxe v oboru výhodou, ŘP sk. B. Prac. doba 5.30 - 14.00 hod. Možnost sjednat i zkrácený úvazek na 30 hod./týden. KONTAKT: Erbanová Lucie Mgr. Ph.D., tel.: 605 900 097 nebo osobně na adrese U Tržiště 17, Břeclav, Místo výkonu práce: Břeclav. Pracoviště: Terrenis s.r.o. - provozovna /jídelna čtyřlístek/, U Tržiště, č.p. 1029, 690 02 Břeclav 2. Informace: Lucie Erbanová, +420 605 900 097.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb ZEDNÍK - MONTÉR OKEN. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.5.2018 - montáže oken a doplňků, drobné zednické práce. Min. vyučen, směr stavebnictví, i absolventi, ŘP sk. B, praxe výhodou. KONTAKT: Zbořil Zdeněk, tel.: 724 505 565 , e-mail: okna@pronger.cz, Místo výkonu práce: Břeclav a okolí. Pracoviště: Zdeněk zbořil - provozovna, třída 1. máje, č.p. 92, 691 41 Břeclav 4. Informace: Zdeněk Zbořil, +420 724 505 565.


Kristýna Dubcová z Moravské Nové Vsi se stala mistryní republiky ve fitness dětí.
2

Dívka z Moravské Nové Vsi je mistryní republiky. Její dres připomínal kroj

Ilustrační foto

Vyčerpání, úrazy i první mrtvý. Nepijte u vody moc alkoholu, varují záchranáři

AKTUALIZOVÁNO

Seriál Naše školka představí předškoláky. Fotky dětí najdete v tištěné Rovnosti

Břeclavsko - První setkání s vrstevníky? Pro většinu lidí v mateřince. Na čas strávený ve školce s kamarády by se nemělo zapomenout. Tuto chvíli dětem i jejich rodičům připomene Břeclavský deník Rovnost v novém seriálu Naše školka.

AKTUALIZOVÁNO

Pět let od Dahlgrenova řádění: vraždy zamávaly i se zkušeným kriminalistou

Brno - Zavraždil čtyřčlennou rodinu v brněnských Ivanovicích. Čtyři a půl roku poté se ve věznici oběsil. V úterý 22. května 2018 to je přesně pět let od doby, kdy Američan Kevin Dahlgren chladnokrevně zabil své příbuzné.

Kauza Tlusták: u soudu vypovídala znalkyně, umělec zničení obrazů nechápe

Břeclav – Zajímalo by mě, jak ho napadlo obrazy zničit. Řekl na adresu obžalovaného bývalého kastelána valtického zámku Michala Tlustáka známý umělec Boris Jirků, který byl jedním z předvolaných svědků. V úterý pokračovalo u břeclavského okresního soudu hlavní líčení v Tlustákově kauze.

Na jižní Moravě hrozí silné bouřky, varují meteorologové. Pršet má dva dny

Jižní Morava – Hrozbu velkého sucha vystřídalo varování před silnými bouřkami. Meteorologové je očekávají i v Jihomoravském kraji, pršet má podle předpovědi dva dny.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT