VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Tichý: Někdy je nejlepší nic s vínem nedělat

Hrušky /VINAŘI POD LUPOU/ - Osmatřicetiletý vinař Richard Tichý podniká s vínem už devět let. Je ženatý a má tři děti. Má čtyři a půl hektary vinic. Vyrábí jakostní a přívlastková vína a botrytické sladké výběry.

6.11.2010
SDÍLEJ:

Vinař Richard Tichý z Hrušek.Foto: Archiv Richarda Tichého

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Dosáhl řady úspěchů. Jeho vína se třikrát dostala do Salonu vín České republiky, získal třetí a čtvrté místo na soutěži Vinař roku, tři roky byl na čelních místech v Králi vín České republiky, několikrát získal šampiona slovácké podoblastní výstavy a na výstavě vín Podluží. Bodoval také na několika zahraničních soutěžích.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Vinařství má v naší rodině dlouholetou tradici. Dle písemného záznamu náš předek Michal Tichý koupil v roce 1793 od Lichtenštejnů vinici. Tak jako většina dětí na vesnici jsem musel chodit pomáhat do vinohradu a potom i do sklepa. Na rozdíl od mého dědy, otce a sestry jsem nevystudoval vinařskou školu, ale po gymnáziu jsem pokračoval na Vysokém učení technickém v Brně. K vinařství jako koníčku jsem se pak dostal až po vysoké škole v roce 1996, od roku 2001 jsem začal víno vyrábět oficiálně na popud kolegů ze sdružení Bonus Eventus a od roku 2004 je to můj hlavní zdroj obživy.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Dobře a zavčas provedené práce ve vinici, redukovaná sklizeň a následně perfektně vyzrálý hrozen je prvotním předpokladem. Potom je potřeba předem vědět, jaký styl vína chci vyrobit a podle toho sledovat vývoj vína a flexibilně zasahovat v případě potřeby. Já osobně provádím odkalení moštů, ale na druhou stranu nechávám vína po prvním stočení dlouho ležet na jemných kalech.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Není plíseň jako plíseň (botrytis cinerea). Kyslík není nepřítel vína. Nejlepší přípravek do vína je ten, který nepoužijete. Někdy je nejlepší nic s vínem nedělat.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Většinou musím celý den řídit auto, takže přes den jen ochutnávám. Na hodnoceních soutěží to bývá kolem čtyřiceti vzorků a na výstavách většinou více než sto vzorků. Vzorky zásadně nedopíjím, odlévám a někdy i vyplivávám. S kamarády ve sklepě nebo na vystoupeních našeho mužáckého sboru pak několikanásobně zvyšuji průměrnou spotřebu vína na jednoho obyvatele v České republice. Dříve jsem měl období, kdy jsem preferoval více červená vína, teď to mám spíše podle ročního období.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle zažívám při pochvale od spokojeného zákazníka nebo kolegů vinařů. Ty nejhorší chvíle bývají spojené s nepříznivým počasím, se špačky a vypadnutou hadicí nebo nezavřeným kohoutem.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Třetího a čtvrtého místa v soutěži Vinař roku České republiky, dlouhodobých úspěchů v Králi vín České republiky a medailových úspěchů ze zahraničí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Co se týká odrůd, tak se nebráním nově vyšlechtěným odrůdám, naopak jsou vítaným zpestřením sortimentu a dá se říct i mojí jistou specialitou. Přestože mám i moderní technologie a protože se snažím dělat vína schopná dalšího vyzrávání, nepoužívám silně reduktivní způsob zpracování hroznů. Snažím se minimalizovat zásahy do vína, a pokud se mně něco ve víně nezdá, tak se nejprve přesvědčím, jestli není spíše chyba v mém vjemu, a nechám vínu čas se srovnat.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nenazval bych je konkurenty, ale kolegy a kamarády. Vážím si všech, kteří nedělají vinařství jenom pro peníze, ale je to jejich srdeční záležitost. A aby to nevyznělo pouze jako alibistická fráze, tak jmenovitě ty, co jsou mi názorově nejbližší kolegové z našeho sdružení Bonus Eventus, sousedních sdružení Collegium Vinitorum a Císařův vinohrad, Jožka Valihrach a Jenda Čech.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Zatím se starý necítím a všechny děti mám předškoláky, takže to asi ještě dlouho bude na mně. Starší syn už ale prohlásil, že bude taky jako já vinařem, tak uvidíme.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Pálava 2007, výběr z bobulí, sladký, Hrušky, trať Hastrmany. To je zrovna příklad nové odrůdy, která mě navíc silně prezentuje a se kterou získávám spoustu ocenění. Už sytě zlatá barva a olejovitá struktura naznačuje plnost a extraktivnost tohoto vína. Vůně je velmi výrazná, nazrálá, kořenitá s nádechem kandovaného citrusového ovoce. Chuť je potom velmi plná a teplá, zbytkový cukr je harmonizovaný kyselinkou, sladká vína dělám většinou s alkoholem vyšším než třináct procent, prostě takové plnotučné víno. Richard Tichý
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.

Autor: Jiří Ševčík

6.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Fakturant 22 000 Kč

Odborní fakturanti PRACOVNÍK/PRACOVNICE ODBYTU A PRODEJE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 15.8.2018/ nejméně vyučen, obor vzdělání nerozhoduje. I bez praxe, možnost zaučení., Náplň práce: administrativní a kancelářská činnost, prodej výrobků, příjem objednávek, fakturace, komunikace se zákazníky, logistika, evidence zásob surovin. , Požadavky: základní znalost práce na PC (Word, Excel,Outlook), znalost účetního programu POHODA výhodou. , Bližší info. na tel. 519 415 351 nebo na emil. adrese: jakost@mlynalfa.cz. Pracoviště: Naděžda feithová, U Mlýna, č.p. 238, 691 26 Pouzdřany. Informace: Naděžda Feithová, +420 546 435 795.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ(KA) - POKLADNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 14.8.2018/ základní, Směnnost různá, řídí se rozpisem směn. Práce na dobu určitou - 6 měsíců, na základě zhodnocení výsledků práce možnost prodloužení pracovního poměru na dobu neurčitou. Zodpovědný přístup k plnění úkolů, ochota k fyzické práci, zájem pracovat v týmu. , Podrobnosti na www.jednota.cz, v sekci O nás - Kariéra., Nástup dohodou, nejpozději 1.9. 2018.. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v mikulově - prod. hustopeče 2, Brněnská, č.p. 391, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Lucie Skácelová, +420 519 500 958.

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) SEŘIZOVAČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 15.8.2018/ vyučen, Náplň práce: seřizování strojů/ montážních linek. Obsluha strojů. , Požadavky: zodpovědnost, technické myšlení, manuální zručnost, znalost používání měřidel a orientace v technické dokumentaci. , Dvousměnný/třísměnný provoz.. Pracoviště: Norma czech, s.r.o., Havlíčkova, č.p. 540, 693 01 Hustopeče u Brna. Informace: Ivana Malinovská, +420 519 440 344,734 346 351.

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 20 000 Kč

Úředníci ve skladech ADMINISTRATIVA - SKLAD. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 16.8.2018/ vyučen/maturita, Příjem a manipulace se zbožím. Uživatelská znalost práce s PC, Excell - zpracovávání objednávek. Základní znalost Anglického jazyka.. Pracoviště: Berendsen textil servis s.r.o., Hodonínská, č.p. 1115, 691 06 Velké Pavlovice. Informace: Dana Lysoňková, +420 519 500 434.


Karel Gott.

SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na muzikálový koncert Čas růží

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Hyzdí Brno, blokují rozvoj města. Odstranění černých staveb často trvá i roky

Brno - Posprejovaná stavba připomínající kůlnu či garáž hyzdí okolí řeky ve Zvěřinově ulici v brněnských Černovicích už deset let. Představitelé městské části se ji nyní snaží konečně odstranit. Problémy s podobnými objekty mají i v jiných částech Brna.

Domácí prokletí zažehnáno. Břeclavští fotbalisté remizovali s Bystrcí

Břeclav – Prolomili černou sérii domácích zápasů bez bodu. Fotbalisté MSK Břeclav remizovali v utkání třetího divizního kola s Bystrcí 1:1, a poprvé od začátku května a třech soutěžních duelech získali na svém stadionu alespoň bod.

Víc než sto let starý Maxwell i Jawa Robot. Veterány ozdobily kyjovské náměstí

Kyjov, Slovácko /VIDEO/ – Ford A z roku 1929 vyrobený v Kanadě, Rover 12 z posledního roku druhé světové války, o sedm let starší Tatra 97 nebo více než sto let starý Maxwell. Dále aerovky nebo obletovaná replika janovské Dory 1906. To jen část vozů, které lidé v sobotu viděli projíždět Moravským Slováckem.

Krojovaní vyrazili do ulic, roztančili Mikulov. Písně bavily i turisty z Berlína

Mikulov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – V ulicích kolem mikulovského Náměstí je v teplém sobotním dopoledni živo. Mezi skupinkami místních kličkují svižně procházející místní, občas projede skupina cyklistů. Další návštěvníci vyhledávají stín slunečníků početných předzahrádek. Za chvíli někteří vytahují mobily a začínají točit. Zaujala je skupina mužů v krojích prozpěvující na nároží.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT