Sedmačtyřicetiletý Josef Uher z Lanžhota obhospodařuje tři hektary vinic a ročně vyprodukuje asi patnáct tisíc lahví. Je ženatý, má tři děti a v oboru podniká deset let. Jaká dělá vína? „Odrůdová a převážně přívlastková," říká Uher v seriálovém rozhovoru. Mezi jeho největší úspěchy patří stříbrná medaile ze slovenské celostátní výstavy vín s mezinárodní účastí.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Návaznost na rodinnou tradici, vinařili v malém oba moji dědové i můj otec.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

V poctivé a precizní práci jak ve vinici, tak při zpracování a výrobě vína ve vinařství. Základem jsou zdravé a kvalitní hrozny.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Je to důraz na precizní a poctivou práci ve vinici, při zpracování hroznů a následné výrobě vína od hroznu až po láhev.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Někdy dvě deci a někdy při akcích v naší vinárně podstatně více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnější zážitek je, když se vinohrad každoročně na jaře opět probouzí k životu a podaří se úrodu vypěstovat do zdravých a kvalitních hroznů. Naopak nejhorší bylo loňské jaro, kdy nám podstatnou část vinic zničil jarní mráz.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Naše vína získala různá ocenění. Nejvýznamnějšími z nich jsou Salon vín, Král vín nebo TOP 77 vín. Ale i různé medaile na výstavách, tituly championů i opakované ocenění senátora Hajdy za nejlepší kolekci vín. Dále se naše vína pila při otevírání litevského konzulátu v Brně a rovněž si naše vinařství vybraly České aerolinie, s nimiž jsme se zúčastnili prestižní mezinárodní akce v Petrohradě.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Mám rád tradiční odrůdy i postupy, ale používám i nové, moderní metody jako například řízené kvašení. A nově jsem vysadil i méně tradiční odrůdy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nejvíce si vážím Jaroslava Beneše z Hrušek a majitelů vinařství Košut z Prušánek. Vína těchto vinařů jsou na vysoké úrovni a vždy byli ochotni mi poskytnou užitečné rady.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Na budoucnost myslím, ale jelikož mám tři dcery studující vysoké školy jiných oborů, tak zatím nevím, jak to s nástupcem dopadne. Přesto se dcery práce ve vinici, vinařství a ve vinárně nebojí a když je třeba, tak pomohou i se svými chlapci.