Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

V menší míře vyrábí přívlastková vína kabinetní, nejvíce prodá vína s označením pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí. Ledová a slámová vína vyrábí jen okrajově. Mezi jeho největší úspěchy patří patří champion mezinárodní výstavy Víno + Destiláty 2008 s odrůdou Tramín červený pozdní sběr 2007 a champion výstavy Král vín České republiky 2009 s odrůdou Veltlínské zelené ledové 2008.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Od svých deseti let jsem chodil s otcem do vinohradu, kde jsem dělal různé práce. Z nejmíň oblíbených bylo pro mě vynášení révy z řádků. Dnes, když jedu mulčovat s traktorem, tak si na to občas vzpomenu. Jako mladému klukovi se nejvíce líbilo pálení révy před vinohradem, kde jsem stál a hrdě hlídal oheň. Když nastalo období vinobraní, byla to pro mě chvíle, kdy jsem se mohl dostat do sklepa a ochutnat mošt, burčák i hotové víno. To, že jsem ve svých dvanácti letech ochutnal své první víno, bylo pro mě velice zajímavé, ale nemohl jsem se s tím nikomu pochválit, protože otec mi vždycky říkal, že malé děti nemůžou pít víno. Ale já jsem se tak necítil, protože jsem si myslel, že když piji víno, patřím mezi správné chlapy – vinaře. V šestnácti letech jsem pod dozorem svého otce vyrobil své první víno, které se mi povedlo a zároveň mě to začalo bavit. Dalším faktorem, který mě ovlivnil při rozhodování, byl nemalý finanční přínos. To mě vedlo k tomu, že jsem v roce 1994 ve svých devatenácti letech založil vlastní vinařství, kde jsem začínal já sám a v dnešní době dáváme práci sedmi zaměstnancům.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Úspěch dobrého vína spočívá v kvasince, bez které by víno vůbec nebylo.Vyrobit dobré a kvalitní víno – to znamená mít velkou trpělivost a kolikrát si i počkat na ten správný ročník, kde se tato snaha a čekání odmění krásným vínem.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Trpělivost přináší ovoce, to znamená, kolikrát je potřeba si na víno počkat rok i dva, než se vám ukáže, co v něm je. Nelze jej zatracovat hned na začátku a udělat maximum pro to, aby bylo co nejkvalitnější.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Během pracovního dne ochutnám deset až patnáct vzorků a přitom vypiji přibližně tři decilitry vína. O víkendu si zřídkakdy s manželkou Martinou otevřeme láhev vína. Vypadá to, že vínu moc nedám, ale během roku se účastním hodnocení na různých výstavách vín a také jsem členem komise pro zatřiďování vín u Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně, kde za dvě hodiny ohodnotíme padesát vzorků, které ochutnám, odliji a nakonec odplivnu. Ale to neznamená, že se neumím pořádně z vína opít. Když je příležitost, jde to úplně samo.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Mezi nejkrásnější patří, když zákazník zavolá, že mu víno chutná a chce další láhve. Dalším takovým momentem je, když víno získá ocenění a já si jej jdu převzít. Je to pro mě taková vizitka dobře odvedené práce. Mezi nejhorší okamžiky pro vinaře patří, když se mu nalahvované víno rozkvasí. Naštěstí máme tyto problémy dávno za sebou.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si cením získaného ocenění v soutěži Král vín České republiky 2009, kde jsme se stali championem výstavy s Veltlínským zeleným ledové 2008. V soutěži bylo více než tisíc vzorků vín od českých a moravských vinařů.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Hned na začátku jsem si uvědomil, že nemá smysl pěstovat světoznámé odrůdy, ale zaměřit se především na moravské odrůdy, jako je Pálava, Muškát moravský, André, Cabernet Moravia. Naše vinařství disponuje veškerou moderní technologií, která je v současné době dostupná, jako je pneumatický lis, křemelinový filtr, vakuová plnící linka, řízené kvašení. Tato zařízení nám pomáhají k tomu, aby se zákazníkovi dostalo pokud možno co nejvíce zajímavé víno, ale zároveň aby víno mělo menší obsah oxidu siřičitého a tím by bylo pro konzumenta příjemnější.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si každého vinaře, se kterým si mohu otevřeně povykládat o vínech, a je jedno, zda vyrábí tisíc nebo milion lahví.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím neustále, ve vinařství to jinak ani nejde. Například pokud se vysadí vinice, není jen pro vás, ale i pro vaše nástupce. Budoucnost vidím ve svých synech Jiřím a Honzovi, kteří si momentálně doma hrají ve svém pokoji na vinaře, a věřím, že jim toto nadšení vydrží.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Na dnešní večer doporučuji víno Pálava výběr z hroznů 2009. Pálava je moravská odrůda a proto vyzkoušejte toto víno, které je velice zajímavé. Vůně je velmi intenzívní, bohatá, koncentrovaně ovocná s tóny vyzrálého červeného grepu a čerstvých hroznů. Chuť je velmi plná, bohatá a harmonická s projevy kompotovaných hrušek a ananasu. Doporučuji k lehkým méně sladkým zákuskům a zralému tvrdému sýru s hroznovou marmeládou. Bronislav Vajbar

Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.