S vínem začal podnikat po vystudování střední vinařské školy. Víno Valadia nakupuje hrozny od smluvených vinohradníků. Vyrobí asi šest tisíc lahví ročně. Zaměřuje se na moravská zemská vína, od suchých až po sladká.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Tak jako každý patnáctiletý jsem se rozhodoval, jakou zvolit střední školu. Díky svému otci, který se zabýval výrobou sudových vín, padla volba na vinařskou školu ve Valticích. Po jejím vystudování jsem viděl možnost zapojit se do podnikání a pomoci tak rozšířit výrobu ze sudových vín na kvalitní lahvová vína.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Podle mě je začátek dobrého vína určitě ve vinici. Základem je mít dobrou, zdravou a kvalitní surovinu. Potom samozřejmě záleží i na technologii zpracování a důležitá je láska k vínu a chuť k práci.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Vyrábět taková vína, aby chutnala mně i zákazníkům.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
S vínem pracuji každý den, ochutnávání je nedílnou a přitom příjemnou součástí této práce. Každý vinař mi dá zapravdu, že to nejde spočítat na vypité skleničky či litry, ale na příjemně strávené chvíle s vínem.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Za nejkrásnější zážitek považuji narození mé dcerky na svátek vinařů, tedy na svatého Martina. A nejhorší zážitek mě dosud nepotkal, a doufám, že ani nepotká.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Bude to asi ten, že jsem díky vínu potkal svoji manželku a máme spolu krásnou holčičku.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Ono se to nedá zodpovědět úplně jednoznačně. Mám rád nové i staré odrůdy, ale určitě jsem zastáncem moderních technologií při zpracování a výrobě vína.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
V moravském vinařství by nemělo fungovat slovo konkurence, vinaři by si měli pomáhat, držet při sobě a snažit se odolávat konkurenci ze zahraničí.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Do budoucna určitě plánujeme zvýšit produkci lahví, rozšířit klientelu a dále pokračovat v modernizaci vinařství další technologií.