Vyrábí vína jakostí a z přívlastkových jsou to pozdní sběry, výběry z hroznů a barrique. Mezi jeho největší úspěchy patří medaile v soutěžích Král vín České republiky, Vinum Juvenale a TOP 77 vín České republiky.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Tak jako u většiny vinařů v této oblasti je i v naší rodině vinařství generační záležitost. I já jsem se učil od svého otce. Nejprve jsem víno vyráběl jen pro své kamarády a známé, které mám po celé republice. Tím, jak stoupala obliba mého vína, jsem se postupně dostal z pěti arů až na dnešních patnáct hektarů. Od roku 1994 se vinařství věnuji na plný úvazek. A dodneška jsou vlastně stále mými klíčovými zákazníky mí přátelé a známí, kteří se zasloužili o další šíření mého dobrého jména a vína.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Především musíte dělat tuto práci srdcem a s pokorou k přírodě. Nechat jít víno vlastní cestou, aby se samo vyvíjelo, a jen ho usměrňovat. Každý ročník je něčím specifický a snažíme se, aby byly nejen vlastnosti celého roku, ale i terroir vinohradu zachovány i ve víně. Loňský rok byl poměrně nepříznivý, proto se musí počítat ve vínech s vyšší kyselinou. Tu se snažíme zharmonizovat do celkového chuťového vjemu, drastické postupy nepřinesou vínu nic dobrého.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snad jen – vše pro zákazníka. Protože právě na něm stojí nejenom naše, ale všechna vinařství. Jinak se žádným pravidlem řídit nedá, právě z důvodů rozmanitosti každého roku. Kvůli tomu musíme neustále reagovat na potřeby vína.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Obvykle nic, pouze při práci degustuji. Výjimku tvoří rodinné oslavy, posezení u přátel a kamarádů, degustace u vinařů a výstavy vín.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Asi jsem ještě mladý na to, abych už měl nějaký výjimečný zážitek. Proto musím použít pro někoho klišé, které je však na sto procent pravdivé. Nejkrásnější jsou právě okamžiky o vinobraní s mladým vínem, když vidíte, že právě vyrobené víno má ty nejlepší předpoklady být chloubou celého vinařství. Díky tomuto zapomínáte na všechny překážky, které v uplynulém roce přineslo počasí nebo škůdci.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Největší úspěch a ocenění mé práce je pro mě pochvala a uznání od kolegů vinařů a zákazníků. To předčí veškerá ocenění, která jsme doposud získali, například TOP 77, Vinum Juvenale. Ale nemůžu zpochybnit ekonomický význam těchto medailí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Tak jako se vyvíjí vinařství kupředu, tak i my pomalu přecházíme na nové technologie. Ale tento postup je zcela pozvolný. Nepodléháme módním trendům, které nejsou dostatečně vyzkoušené, a kvůli velikosti našeho vinařství ani nemáme prostor na experimenty. Proto se držíme ověřených postupů, do kterých vkládáme nové technologické prvky. Proti tomu jsme vsadili i na nové odrůdy. Mezi prvními jsme začali zpracovávat hrozny odrůd Cabernet Moravia, Dornfelder a Hibernal, zejména poslední dvě jmenované mají velmi kladné ohlasy u zákazníků.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nedá se říct jen jediné jméno, vážím si všech vinařů, kteří se dokázali prosadit vlastní pílí a pracovitostí. Bohužel v poslední době vzniklo mnoho vinařství, které mají s vinařstvím společný pouze podnikatelský záměr, a od takových se nemáte moc co učit.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Vinařstvím se zabývá celá naše rodina, a zde patří také velký dík manželce Ludmile, která mě od začátku podporovala a pomáhala. Nástupce vychovávám ve svém synu Janovi, který vystudoval vinařskou školu ve Valticích a bakalářské studium na Mendelově univerzitě v Brně. Dcera Lenka dálkově studuje obor vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě a začíná podnikat v oblasti vinařské turistiky. A samozřejmě budu velmi rád, když se budou vinařstvím zabývat i další generace.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Pro dnešní večer doporučuji čtenářům naše Rulandské bílé, pozdní sběr , ročník 2010. Víno má vyšší obsah zbytkového cukru, který je ale vhodně doplněn pikantní kyselinou. Právě tohle je vhodná kombinace pro stále teplejší jarní večery, a díky nízkému alkoholu se vám bude lehce ráno vstávat do práce, takže si ho můžete dát i ve všední večer. Václav Zapletal

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE