„Kdo chce slyšet Kabáty, tak by si měl zajít na jejich koncert," vzkazuje zpěvák, kontráš a mluvčí cimbálky Rostislav Pšovský.

Jak dodává, snaží se hrát především folklor. „Ten, kdo si pozve cimbálku, chce podle nás slyšet cimbálovou muziku," míní Pšovský.

Přestože repertoár Vojary je zaměřený na jeden žánr, záběr skladeb je široký. A to díky tomu, že členové pocházejí z různých folklorních regionů Moravského Slovácka.

„Poskládali jsme se odevšad. Někteří jsou z Kyjovska, jiní z hanáckého Slovácka nebo Podluží. Každý tak přispěl do seznamu skladeb svou troškou," říká violista.

Mladá kapela vznikla už v roce 2007. Po mnoha obměnách muzikantů nakonec vykrystalizovala stávající sestava.

Od listopadu loňského roku ji mohou lidé vidět ve složení: primáš Antonín Pavluš ze Svatobořic-Mistřína, dále houslisté Libor Mišurec z Břeclavi a Eva Janů z Velkých Pavlovic. Violu má na starosti Rostislav Pšovský z Tvrdonic, klarinet Jan Sečkař z Velkých Bílovic a cimbál Jan Klubus z Dolních Bojanovic. Struny basy rozechvívá Vojta Kachyňa.

„Naposledy k nám přišel Jan Klubus," říká kontráš s tím, že cimbalista je zároveň nejmladším členem muziky. Je mu teprve sedmnáct let. „Tomu nejstaršímu pak šestadvacet," doplňuje Pšovský.

Pod označením Vojara by podle něj lidé nic konkrétního hledat neměli. „Název vznikl poskládáním počátečních písmen zakládajících členů," vysvětluje hudebník.

Někdy však lidé o cimbálové muzice hovoří také jako o skupině Eva a její chlapci. „Je to pracovní název," uvádí Pšovský.

Přestože tvoří Vojaru mladí muzikanti, zkušenosti jim rozhodně nechybí. „Všichni členové již dříve hrávali v dětských cimbálových muzikách. Navíc někteří z nich pocházejí ze známých hudebních rodin," podotýká mladý violista.

Také proto se často objevují jak na soukromých, tak veřejných folklorních akcích. Vojara je například pravidelným hostem folklorního festivalu Podluží v písni a tanci ve Tvrdonicích. Jako doprovodná kapela vystupuje cimbálka i s folklorním souborem Hrozen z Velkých Bílovic. „Hrajeme všude tam, kam si nás lidé pozvou," usmívá se kontráš.

Na pódiích se přitom neobjevují pouze na Moravě nebo v Čechách. „Hráli jsme také v Holandsku. Nejdál pak v Anglii na narozeninách sestry jednoho z našich členů," vzpomíná muzikant.

Vydat cédéčko ale zatím mladí hudebníci váhají. „Máme to určitě v plánu. Jen čekáme na ten správný moment," směje se Pšovský.

Na jejich vystoupení však lidé dlouho čekat nemusejí. Příznivce folkloru potěší už pětadvacátého srpna na velkobílovické akci Zarážení hory.