Jak říká, v malém vinařství s hektarovou výměrou vinic a roční produkcí kolem patnácti set lahví vína, je úspěchem to, že před třemi lety začalo víno prodávat v lahvích s originální etiketou.


Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostala?
Už jako malá jsem chodívala do vinohradu, protože vinobraní byla rodinná záležitost a tudíž mě neměl kdo hlídat. Na střední jsem nechodila už jenom do vinohradu, ale i pomáhat s prací ve sklepě. A na vysoké jsem si jako téma diplomové práce vybrala mikrobiologii vína. Původně jsem se chtěla věnovat jinému oboru, ale vždycky mě to svedlo na tuto cestu. Je to práce i mého dědečka.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Každý vinař má svůj rukopis a ten je sám o sobě tajemstvím.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinařka bezvýhradně řídíte?
Naším cílem je zachovat si kvalitu. Nabízíme zákazníkům vína vyrobená z ovoce, které pochází pouze z našich vinohradů.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Nedegustuji každý den, průměrně možná deci.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažila?
Se skleničkou v ruce se dá zažít spoustu krásných chvil. Ale ve vinohradě se to většinou mění na ty nejhorší chvíle. Musím ale dodat, že když je krásné počasí, jsem ráda, že nemusím sedět v kanceláři.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Naše vína se neúčastní žádných velkých soutěží. Jsme tak malé vinařství, že to pro nás nemá význam. Pro nás je úspěchem to, že jsme začali před třemi lety naše vína prodávat v lahvích s originální etiketou.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastánkyní moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Jelikož se vinařství nevěnuji pouze u nás, ale i v zaměstnání, můžu říct, že všechno má své pro a proti. U nás doma vyrábíme víno tradičními postupy. Tento způsob je mi mnohem sympatičtější. Na druhou stranu moderní technologie nám umožňují ve víně zachovat i méně výrazné chutě i vůně. V dnešní době je trend mít aromatická vína, k čemuž je třeba si dopomoci chemickými přípravky nebo mikrobiologií. Já jsem zastáncem výroby vína bez těchto zásahů. Nemáme v úmyslu příliš zasahovat do přirozených chutí i vůní, i když se tím nezavděčíme všem. Úplně bez chemie to samozřejmě nejde, ale stavíme jen na tom nejnutnějším. Myslím, že i tímto způsobem se nám stále daří získávat kvalitní odrůdová vína.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Nemám žádného favorita, ale vážím si těch, kteří jsou poctiví a staví své vinařství na kvalitě a nikoli na kvantitě.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Plány jsou, ale bude záležet, jestli se i nadále budu moci tomuto oboru věnovat. Děti ještě nemám, ale nikdy je do toho nutit nebudu. To musí cítit, že se chtějí vínu věnovat. Zemědělství je dřina, tam není nic zadarmo.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji naše Chardonnay, polosladké víno s obsahem alkoholu jedenáct procent. I když má víno poměrně vyšší zbytkový cukr je v kombinaci s vyšším obsahem kyselin velice harmonické a nepůsobí tak sladce. Lucie Zechmeisterová