Špilberk žije i po Bílé hoře
KDY: sobota a neděle, vždy od 10.00 do 18.00
KDE: Špilberk, Brno
ZA KOLIK: plné vstupné 180 korun, snížené 60 korun, rodinné 400 korun
Přímo v centru dramatických událostí po bitvě na Bílé hoře se o víkendu ocitnou návštěvníci hradu Špilberk. Koná se tam osmý ročník akce Špilberk žije, který se tentokrát odehraje v roce 1620. Lidé si tak připomenou čtyři sta let od nechvalně proslulé bitvy nedaleko Brna.
K vidění bude vojenský tábor s koňmi, ukázky z bitvy na Bílé hoře i ze švédského obléhání Brna. Děti zabaví divadla a lidé se podívají do zřídka přístupných útrob hradu. „Děti čeká například velká soutěžní hra Hrdý Brňan. Při plnění zábavných úkolů se seznámí s významnými osobnostmi 17. století. Pokud zdárně projdou všechna stanoviště, dočkají se malé odměny. Dospělé zaujmou zase speciální komentované prohlídky jihozápadního bastionu, který je běžně přístupný pouze na objednání,“ láká k návštěvě Michael Kalábek z pořadatelského týmu Muzea města Brna.

Zrekonstruované muzeum v Kloboukách u Brna navštívil i hejtman Bohumil Šimek.
Muzeum připomíná význam města v minulosti. Představí i cenné rukopisy

Na západním valu, jinak kurtině, se usadí vojenský tábor s koňmi, na trávníku na jihozápadním bastionu zase budou k vidění draví ptáci. Na dělovém bastionu návštěvníci zhlédnou ukázky z bitvy na Bílé hoře i ze švédského obléhání Brna. „I na velkém nádvoří bude na co koukat, soubor Keltik tam odehraje pohádku O chytré princezně, zahraje hudební skupina Calata. Malé nádvoří zaplní stánky s občerstvením, prostor nad východním příkopem zase řemeslný jarmark. Otevřené budou i vybrané stálé expozice, své práce představí také žáci z Ateliéru Studánka,“ vyjmenovává Kalábek.

Na Pálavě kvete rozrazil klasnatý a česnek šerý horský.
Dna Lednických rybníků odhalují svou krásu: je vidět i vzácná solenka

Cestu nahoru na hrad Špilberk lidem o víkendu usnadní autobus. Organizátoři také vzhledem k aktuální situaci myslí na bezpečnost všech návštěvníků. Většina programu se bude odehrávat venku, po celém areálu budou návštěvníkům k dispozici dezinfekce. U komentovaných prohlídek bude ale omezená kapacita, v interiérech musí lidé dbát na rozestupy. Přesto všechno ale organizátoři slibují spoustu zábavy a pohody. „Stejně jako Špilberk žil i po Bílé hoře, tak dnes Špilberk žije i po Covidu,“ nepochybuje Kalábek.
Akci si nenechá ujít ani Karel Musil z Blanska, který už s rodinou Špilberk navštívil. „Pro děti je to živá učebnice dějepisu a ještě se dobře pobavíme,“ už má plán na víkend.

Tipy z Břeclavska

Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti
KDY: pátek od 16.00, sobota od 10.00, neděle od 11.00
KDE: Zámek Mikulov
ZA KOLIK: obvyklé vstupné

Ochutnávat vína z Mikulovské podoblasti, která prošla prvním kolem Národní soutěže vín, mohou zájemci od pátku do neděle v kongresovém sále mikulovského zámku. Po tři dny čeká na návštěvníky více než sedm set vzorků vín, navíc přes sedmdesát vín ze soutěže České biovíno roku 2020. V pátek začíná degustace od čtyř hodin odpoledne, v sobotu v deset hodin dopoledne a v neděli v jedenáct hodin.

Veloinlinebraní
KDY: sobota od 9.00
KDE: Jevišovka
ZA KOLIK: startovné 150 korun

Na osmý ročník závodů na in-linových bruslích a kolech pro děti i dospělé mohou v sobotu zavítat sportovní nadšenci i celé rodiny do Jevišovky. Akce začíná v devět hodin ráno v tamním areálu volnočasových aktivit. Účastníky čeká 5,5 kilometru na bruslích nebo 33 kilometrů na kolech.

Rodinný den
KDY: sobota od 13.00
KDE: Vranovice
ZA KOLIK: vstup zdarma

Nafukovací atrakce, dřevěný kolotoč, střílení z kuše, dýňové dílničky, ale také vystoupení brněnských Tetin. Ale i burčák a speciality z grilu. To jsou lákadla na vranovický Rodinný den. Koná se v sobotu od jedné hodiny v parku za Domem pro seniory.

Křídla motýlí
KDY: neděle od 18.00
KDE: Horní Věstonice
ZA KOLIK: 200 korun

Rocková diva Marcela Březinová, Martin Maxa i muzikálová hvězda Radim Schwab a další hudebníci lákají na benefiční koncert Křídla motýlí. Uskuteční se po roční pauze v sobotu v od šesti hodin večer v Kulturně-sportovním areálu v Horních Věstonicích. Za vstupné zaplatí příchozí 200 korun. Výtěžek ze vstupného poputuje do charitativní organizace Debra, která pomáhá lidem s extrémně citlivou kůží, chorobou známou jako nemoc motýlích křídel.

Dýňobraní
Výzva: Vypěstovali jste obří dýni či cuketu? Pošlete nám fotky svých výpěstků

DALŠÍ TIPY

Blanensko

Babí léto na zámku
KDY: pátek až neděle
KDE: zámek Rájec
ZA KOLIK: obvyklé vstupné

Věhlasné zámecké zahradnictví v Rájci znovu ukáže své umění v přízemí rájeckého zámku při výstavě Babí léto na zámku. Výstavu květinových aranžmá z podzimních květů a plodů uvidí návštěvníci od pátku do neděle v přízemí zámku.

Hodonínsko

Dračí lodě na 'vesláku'
KDY: sobota od 11.00
KDE: Veslařský klub, Hodonín
ZA KOLIK: dětský sektor 50 korun, vstupné do depa 100 korun

Závody posádek na dračích lodích si užijí diváci i sportovně naladění zájemci v sobotu od jedenácti hodin dopoledne ve Veslařském klubu v Hodoníně. Na své si přijdou i děti. Tvořit mohou 3D tiskárnami, soutěžit v lukostřelbě, stepovat či vyzkoušet graffiti nebo si zajezdit s modely aut. Večer pak bude hrát DJ Janík. Za vstupné do dětského a open sektoru zaplatí příchozí padesát korun, za vstupné do depa se závodníky stokorunu.

Vyškovsko

Čokofest
KDY: sobota až neděle od 10.00
KDE: zámek Slavkov
ZA KOLIK: 60 korun

Zámek ve Slavkově u Brna provoní čokoláda. Dvoudenní festival se uskuteční od soboty do neděle. Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, pochutnat si a případně se i přiučit vaření s čokoládou. V sobotu je akce od deseti do šesti hodin, v neděli končí organizátoři o hodinu dříve. Vstupné je šedesát korun.

Znojemsko

Rytířské turnaje
KDY: sobota od 11.00
KDE: Znojmo
ZA KOLIK: zdarma, ve sklepích dle degustace

I když museli letos pořadatelé zrušit tradiční Znojemské historické vinobraní, přátelé dobrých vín bez důvodu k vinařskému výletu nezůstanou. Své sklepy otevřou v pátek či sobotu vinaři v řadě obcí v okolí Znojma. Přímo ve Znojmě pořadatelé chystají v sobotu jízdní rytířské turnaje na nádvoří znojemského hradu, první představení skupiny Štvanci začne už hodinu před polednem. V jižním hradebním příkopu u Dolního parku bude mezi desátou ráno a šestou večer otevřené vojenské ležení a řemeslné dílny. Zbrojnoši naučí malé návštěvníky střílet z luku.

Brněnsko

Pouť smíření
KDY: sobota
KDE: Brno, Pohořelice
ZA KOLIK: vstup zdarma

Smutné události odsunu německy mluvících Brňanů v roce 1945 již tradičně připomene Pouť smíření. Letos ji pořadatelé kvůli koronaviru přesunuli z jara na tuto sobotu. K pochodu od masového hrobu v Pohořelicích do Brna se lidé mohou přidat i kdykoliv během dne. Ti, kteří si troufají na celou trasu, do Pohořelic vyrazí ráno autobusy z Mendlova náměstí. Účast na akci je zdarma.