MAŠOVICKÝ LOM. Ve Znojmě se chodí milovníci zimního plavání otužovat do Dyje pod přehradou a někteří například do mašovického lomu. K nim patří i Vojtěch Smola. „Pravidelně běhám, s otužováním jsem začal v říjnu. I s manželkou nás k tomu přivedl syn. Zavřeli mu školu i posilovnu, proto hledal nějakou aktivitu a inspirovali ho kamarádi, kteří se už otužovali,“ řekl Smola. Obden se jezdí otužovat do mašovického lomu. „Začínali jsme na dvou, potom třech minutách. Teď jsme ve vodě pět minut a prvotní svíravé pocity postupně střídá výborná nálada, která přetrvává i po zbytek dne,“ pochvaloval si Smola. Dalším vyhledávaným místem pro zimní plavání je Dyje ve Znojmě pod přehradou, například v místě pod železničním mostem.

ŠTĚRKOVNY A DYJE. Rostoucího zájmu o zimní plavání si povšiml i Marek Vojta z břeclavského klubu Nautilus. „Zimních plavců je několik skupin a zaplavat si chodí do Dyje nebo štěrkoven, jedna je v Břeclavi hned za supermarketem. V současné době musí počítat s tím, že si do zamrzlé vody budou muset nejprve vysekat díru,“ usmál se Vojta. Rostoucí oblibu otužování uvítal. „Je to příjemné překvapení. I mezi mými známými je dost těch, kteří si zimní plavání už alespoň vyzkoušeli. A někteří v něm našli zálibu a pokračují. I když nyní nemůžeme pořádat společné akce, jednotlivci v otužování s rostoucí chutí pokračují,“ poukázal Vojta.

Vinice Šobes v Národním parku Podyjí.
Jihomoravští vinaři odmítají kvóty: Co novela přinese, prohibici či zdražování?

OSTROVSKÝ RYBNÍK I SVITAVA. Na Blanensku mohou zimní plavci a otužilci vybírat z mnoha oblíbených míst. „My zimní plavci vyhledáváme různá místa. Na podzim plaveme v Blansku na přehradě Palava, nebo v zatopeném lomu v Šošůvce a v rybníce v Ostrově u Macochy. Když zamrznou stojaté vody, jdeme do řeky Svitavy v Blansku pod Salmovým jezem i jinam. Letos zažívá otužování obrovský rozmach, otužilce samotáře se sekyrou potkáte třeba u rybníka na Suchým. Ale takovou samotářskou variantu v lednu nedoporučuji,“ podělil se o zkušenost i radu Pavel Mikulášek. Nadšeným otužilcem je už několik let a tento způsob zimního osvěžení doporučuje. „Ledová voda je výborný relax. Když vylezete po deseti minutách z vody na břeh, cítíte se prostě skvěle. Stres je pryč, nahradí ho třes. Určitě je velkým bonusem lepší odolnost proti různým nachlazením a asi i dalším nemocem,“ dodal Mikulášek. S úsměvem připomněl, že jedinou nevýhodu nachází v tom, že se zkřehlými prsty se člověk hůř obléká.

PŘÍSTAVIŠTĚ A RYBNÍK. Dvě oblíbená místa mají na výběr zimní plavci na Hodonínsku. „Chodí buď na řeku Moravu u hodonínského přístaviště nebo na lužický rybník. Obě místa jsou oblíbená a prakticky každý den tam někdo ve vodě bývá,“ upozornil Jiří Humpolík z hodonínského potapěčského klubu Halcyon. Jak dodal, zájem o zimní plavání a otužování je na Hodonínsku stálý. „Bohužel se letos musíme obejít bez našich zavedených akcí. Museli jsme zrušit velmi oblíbené novoroční plavání v Moravě v Hodoníně a už teď víme, že stejný osud potká i velikonoční setkání. Lidé si přijdou zaplavat jen individuálně,“ zakončil.

Správce lyžařského areálu v Němčičkách Jaroslav Stávek.
Stávek: Takovou sezonu jsem v Němčičkách nezažil. Vleky stojí, lidé pořád volají

Další tipy z Břeclavska

Po stopách moravských Chorvatů
Kdy: bez omezení
Kde: Jevišovka
Za kolik: zdarma
Procházku s tajenkou po Jevišovce a nejbližším okolí nabízí hledací hra Po stopách moravských Chorvatů. Zájemce provede historií moravských Chorvatů a obcí, která byla střediskem jejich komunity. Podklady najdou zájemci na webu moravstichorvati.cz/sifrovacka. Hra obsahuje šest zastávek a účastníci potřebují k luštění hádanek mobilní telefon s připojením k internetu pro přístup do herního systému.

Hardmuthova vycházka
Kdy: v otevírací době zámeckých zahrad
Kde: Lednice
Za kolik: zdarma
Do doby, kdy stavitel Josef Hardmuth připravoval stavbu slavného lednického minaretu, zavede zájemce vycházka s tajenkou v aplikaci pro chytré telefony Skryté příběhy. Trasa vede od lednického zámku kolem historického skleníku do rozlehlého parku Lednicko-valtického areálu s rybníky až k věži minaretu a zpět. Zvídavá procházka měří asi pět kilometrů a rozluštit tajenku na sedmi zastávkách může podle autorů účastníkům zabrat zhruba dvě hodiny času.

Mikulovský zvěřinec
Kdy: bez omezení
Kde: Mikulov
Za kolik: zdarma
Procházkou s tajenkou ulicemi Mikulova provede hra připravená portálem questing.cz. Nápovědou k rozluštění deseti hádanek, která odkryjí tajenku a zavedou k pokladu, budou různé sochy a další prvky na budovách a prostranstvích v historickém jádru Mikulova.

Nadšenci ve Strachotíně obnovili historické obecní studny.
Parta nadšenců obnovila ve Strachotíně zašlé studny, vodu využijí k zavlažování

Další tipy z regionů

Tipy z Blanenska

Výlet po Křtinách
Kdy: bez omezení
Za kolik: zdarma
Na webu krasik.cz najdou zájemci celou řadu vycházek s tajenkou, které pro ně připravili pracovníci Muzea Blanenska. Na jedné z nich, určené zejména pro rodiny s dětmi, je šnek Krasík provede po Křtinách u Brna. Zájemci si mohou vybrat z tras dlouhých pět nebo deset kilometrů. Podklady ke hře najdou na zmiňovaném webu.

Pilotní místní očkování vakcínou proti Covid-19 v Těšanech na Brněnsku. Pro první dávku si přišli starší osmdesáti let do zdravotního střediska v obci, 20.ledna 2021.
V Těšanech jako vzor pro celý jih Moravy: důchodce bez registrace očkují "doma"

Tipy z Hodonínska

Štreitovy fotky online
Kdy: bez omezení
Kde: kultura.veseli.cz
 Zájemci si mohou virtuálně prohlédnout výstavu fotografií ve veselské Městské galerii na Panském dvoře. Snímky Jindřicha Štreita s nevšední tematikou vězeňské duchovní péče s názvem Ze tmy ke světlu lze obdivovat prostřednictvím on-line virtuální prohlídky na webu galerie.

Tipy z Vyškovska

Vyškov virtuálně
Kdy: bez omezení
Kde: www.vyskov-mesto.cz
Těšit se na vodní atrakce venkovního areálu Aquaparku Vyškov, prohlédnout si historické centrum či podniknout výlet za atmosférou selského dvora na Babiččině dvorečku vyškovského zooparku mohou lidé v pohodlí domova. Virtuální prohlídku podniknou prostřednictvím webu města.

Tipy ze Znojemska

Hledačka provede vřesovištěm
Kdy: bez omezení
Kde: Havraníky
Za kolik: zdarma
Pětikilometrová výprava s tajenkou provede zájemce vřesovišti jižně od Znojma. Vycházka nazvaná Z kulturní krajiny do „divočiny“ začíná u kostela svatého Linharta v Havraníkách a vede k oblíbené vyhlídce Sealsfieldův kámen. Podklady najdou zájemci na webu questing.cz.