Předchozí
1 z 14
Další

Skanzen Strážnice

Kam vzít na výlet rodinu, a zejména babičky? Milovníkům lidové architektury a tradic není nutné příliš popisovat skanzen ve Strážnici na Hodonínsku. Tamní vesnici jihovýchodní Moravy a související expozice lidé znají a rádi navštěvují. Všem ostatním prohlídku skanzenu doporučuji.

Nejvíc si ji asi užijete, když si v obvykle pestrém letním programu vyberete některou z akcí, kterou v areálu pořádají. Ale i procházka mezi chalupami a domky z Kopanic, Zálesí či Horňácka je vždycky příjemná a zajímavá. Vyžití nabízí také okolí, místem protéká Baťův kanál. Nechybí cyklostezka či projížďky na lodi.

Zdroj: Lukáš Ivánek

Jihomoravský editor Lukáš Ivánek.Jihomoravský editor Lukáš Ivánek.Zdroj: Deník/Lukáš IvánekDoporučuje: Lukáš Ivánek, editor Deníku na jižní Moravě

- s krátkou přestávkou v Deníku působí od roku 2007

- ve volném čase se v rodném městě věnuje kulturnímu, ale i sportovnímu dění

- neodmítá dobré rizoto a pivo

Zámek Moravský Krumlov 

I pokud jste se byli do Moravského Krumlova na Slovanskou epopej podívat někdy před lety, přišel čas naplánovat další výlet. Zámek je totiž konečně opravený a také Epopej uvidíte zcela nově vystavenou a každé z dvaceti monumentálních pláten si můžete pořádně prohlédnout.

Zdroj: Ilona Pergrová

Ilona Pergrová.Ilona Pergrová.Zdroj: Deník/Ilona PergrováDoporučuje: Ilona Pergrová, editorka Deníku na jižní Moravě

V Deníku jsem našla skvělou práci a báječné kolegy před jedenácti lety. Vystřídala jsem pozice redaktorky, šéfredaktorky, vedla jsem jedno z oddělení Deníku napříč jižní Moravou a Vysočinou. Nyní edituji tištěné noviny, tedy starám se o náplň a vzhled papírových novin. Práce je to tvůrčí a pro mě nejspíš ze všech dosavadních profesí v deníku nejpříjemnější a nejvíc naplňující.

Když zrovna nepracuji, věnuji se rodině a také se snažím najít nějaký čas pro sebe. Plavu, koukám na filmy a docela ráda vařím. Je to příjemný relax s čistou hlavou a navíc - výsledek je hned vidět a mívá tu správnou odezvu.

Hrad Pernštejn

Když byste chtěli najít příkladný nebo vzorový hrad, po čem jiném sáhnout než po pevném a mocném Pernštejnu, který vypadá jako by ze skály, na které stojí, vyrostl? Při prohlídce interiérů také zjistíte, že to hrad, který se ani uvnitř nikdy úplně nepoddal pochopitelné snaze pozdějších pánů o trochu pohodlnější život a elegantnější komnaty. Ale krásu a eleganci na Pernštejně samozřejmě najdete. Jak v samotném hradu, když se pořádně podíváte, tak v nedávno pečlivě obnovené Panské zahradě, kterou doporučuji k prohlédnutí cestou z hradu.

Zdroj: Deník/Terezie Sekáčová

Doporučuje: Martin Moštěk, vedoucí servisně-komunitního centra na jižní Moravě a Vysočině

Macocha Moravský Kras

Moravský kras patří k místům na jižní Moravě, která byste při letních výletech rozhodně vynechat neměli. Malebný kraj, spoustu zajímavých výhledů, a kdyby už vůbec nic jiného, tak den poznávání jeskyní je ideální záložní plán pro kdy buď hrozně leje nebo je nesnesitelné vedro. Nešiďte se o zážitky a naplánujte pořádný výlet, ale Punkevní jeskyně s plavbou po ponorné říčce Punkvě až na dno Macochy do svých plánů zařaďte docela jistě.

Zdroj: Renata Spotzová

Renata Spotzová, komunitní redaktorka z Blanska.Renata Spotzová, komunitní redaktorka z Blanska.Zdroj: Deník/Renata SpotzováDoporučuje: Renata Spotzová, komunitní redaktorka Deníku na jižní Moravě

Zámek Slavkov u Brna

Ta tvrdá prosincová bitva je tak slavná, že po Slavkovu se dodnes jmenuje jedno nádraží velké v Paříži, za letní výlet tedy určitě stojí. Poznávat tohle slavní místo můžete začít návštěvou krásného zámku s pěkným parkem. Pokud holdujete golfu, přibalte mimochodem hole, a hlavně před návštěvou nahlédněte do kulturního kalendáře na zámku bývá i během léta ledacos zajímavého k vidění. Po místech bojů v roce 1805 vás provede několik stezek, díky kterým zjistíte, na jak velké ploše tehdy vojska tří císařů bojovala.

Zdroj: Jakub Dostál

Jakub Dostál.Jakub Dostál.Zdroj: Deník/Jakub DostálDoporučuje: Jakub Dostál, redaktor Vyškovského Deníku

Jako redaktor Vyškovského Deníku jsem nastoupil teprve na podzim 2019. Rád cestuji po regionu, kde objevuji krásná místa a potkávám zajímavé lidi. Moje kořeny jsou na Vysočině, ale Vyškovsko mi přirostlo k srdci.

Lednicko-valtický areál

Malebný lednický zámek a jeho majestátný protějšek ve Valticích samozřejmě stojí za opakovanou návštěvu. Stejně tak je v Lednici skoro povinné udělat si procházku po zámecké zahradě a dojít kolem rybníků třeba k minaretu. Abyste ale pochopili, čím je kulturní krajina mezi oběma zámky tak zajímavá, doporučuji vydat se na výpravu za menšími stavbami roztroušenými po okolí. Určitě nevynechejte valtickou kolonádu na Reistně a Belveder a zajímat vás jistě budou i slavné Tři grácie nebo Randezvous. A to nejsou zdaleka všechna pěkná místa, na která vás značené stezky v areálu zavedou.

Zdroj: Martin Moštěk

Osmnáct let působím v Deníku na jižní Moravě, především v rodném Znojmě. Už několik let se starám a zajímám o všem, co souvisí s komunitním životem, o to, co dělají a čím žijí spolky, kluby, oddíly a vůbec činorodí lidé v obcích i městech zejména na ZnojeMartin Moštěk.Zdroj: Deník/Martin MoštěkDoporučuje: Martin Moštěk, vedoucí servisně-komunitního centra na jižní Moravě a Vysočině

V Deníku pracuji rovných dvacet let, nejdéle jsem pracoval ve znojemské redakci. Poslední tři roky působím v servisně komunitním centru, které mám nově na jižní Moravě a Vysočině na starosti.

Když zrovna nezpracovávám kulturní přehledy na další víkned nebo nedomlouvám příspěvky do čtenářů, rád trávím čas na procházkách nebo výletech. S chutí při nich fotím a asi vůbec nejraději si sednu s knížkou. Čtu hodně a rád, od fantasy po historii a politické dějiny.

Vila Tugendhat v Brně

Ten dům je sice strohý, co jiného čekat od funkcionalismu, ale vidět ho chcete. Vilu projektoval slavný Mies van der Rohe a je to především místo plné příběhů. Ty, které možná znáte z knížky nebo filmu Skleněný pokoj, nejsou úplně všechny zcela historické, ale představu vám dávají. Je to také místo, kde bylo zpečetěné rozhodnutí rozdělit před třiceti lety Československo. Tak se tam zajděte podívat.

Zdroj: Deník/Terezie Sekáčová

Doporučuje: Martin Moštěk, vedoucí servisně-komunitního centra na jižní Moravě a Vysočině

Pálavský anděl lásky v Dolních Věstonicích

Dolní Věstonice všichni znají díky pravěké Venuši a možná také jako místo, odkud vyrazit na přechod Pálavy. Pokud je ale na vás vůbec teď v létě Děvín moc vysoko a Mikulov daleko, pak určitě zvládnete aspoň malou vycházku kousek za obec. Mezi vinicemi a poli cestou k Děvínu tam stojí už pár let Andělka, jak jí lidé začali říkat. Socha se jmenuje Anděl lásky a její tvář má připomínat mladou ženu, jejíž život ukrátila zlá nemoc a hledí zpět k věstonickému kostelu.

Zdroj: Iva Haghofer

Redaktorka Břeclavského deníku Rovnost Iva Haghofer.Redaktorka Břeclavského deníku Rovnost Iva Haghofer.Zdroj: archiv Ivy HaghoferDoporučuje: Iva Haghofer, redaktorka Břeclavského deníku

V Deníku pracuji střídavě od roku 2010. V mezičase jsem se vdala, narodily se mi dvě děti, a krátce jsem si odskočila do soukromé sféry. Na starosti mám i po návratu především Břeclavsko, kraj mému srdci zaslíbený.

Pokud zrovna netlačím písmenka do klávesnice počítače, věnuji se dětem a manželovi. V létě nás baví především pěší turistika. Rádi chodíme na túry po horách, ale nepohrdneme ani údolími řek či místy, která dýchají historií.

Jeskyně Výpustek

Až do roku 2001 věděl o existenci jeskyně Výpustek nacházející se mezi Adamovem a Křtinami na Blanensku málokdo. Přísně utajovaný objekt totiž sloužil československé armádě, která v jedné z jeskynních chodeb vybudovala obří protiatomový kryt. Už za druhé světové války jeskyni využívala německá armáda, která zde zřídila podzemní továrnu na výrobu částí leteckých motorů. Ještě dříve se tam těžily fosfáty.

Od roku 2008 je jeskyně přístupná veřejnosti, proto se nyní na zhruba 600 metrů dlouhé prohlídkové trase dozvíte vše podstatné z její dlouhé a pohnuté historie a prohlédnete si například ruiny německé kotelny i protiatomový kryt.

Doporučuje: Martin Moštěk, vedoucí servisně-komunitního centra na jižní Moravě a Vysočině

Porta Coeli

Porta Coeli v Překlášteří je možná o trochu méně známá a vyhledávaná než Rosa Coeli v Dolních Kounicích, ale vedle podobných jmen si je splést nemůžete. V Kounicích jsou malebné ruiny, v Předklášteří dochovaný klášter, kde stále žijí i mnišky. Vaši pozornost přitáhne na první pohled impozantní portál baziliky Panny Marie a zajímavá je i prohlídka samotného kláštera expozic Podhoráckého muzea.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal

Krajský redaktor Deníku Rovnost Michal Hrabal.Redaktor Brněnského deníku Rovnost Michal Hrabal.Zdroj: Deník / Michal HrabalDoporučuje: Michal Hrabal, redaktor Brněnského deníku Rovnost

Dlouholetý člen Deníku. Začínal jsem jako reportér Břeclavského deníku Rovnost, odkud jsem se poté přesunul do brněnské redakce a věnuji se především celokrajským tématům jižní Moravy. Mezi mé záliby patří například fotbal.

Olešnice

Malebné městečko ležící na severozápadě Jihomoravského kraje, kousek od hranic s Vysočinou a Pardubickým krajem, se od roku 1999 pyšní titulem Vesnice roku České republiky. A je tam co k vidění. Tradiční modrotisková dílna z roku 1816, muzeum strašidel v prostorách sklepení bývalé ledárny, muzeum historických vozidel nebo několik původních dřevěnic. Stále oblíbenější je také tamní lyžařský areál.

Zdroj: Leona Paroulková

Leona Paroulková.Leona Paroulková.Zdroj: Deník/Leona ParoulkováDoporučuje: Leona Paroulková, komunitní redaktorka Deníku na jižní Moravě

Od roku 2006 jsem psala pro Blanenský Deník, nyní pracuji jako servisně-komunitní redaktorka pro jižní Moravu.

Při práci redaktorky se mi hodí, že ráda čtu, píšu, poznávám, povídám si a naslouchám.

Mými dalšími zálibami jsou příroda, práce na zahrádce, kočky, ježdění na koloběžce a na kole, ale nejraději trávím čas se svým mužem a s tříletým synem.

Poutní místo Hluboké Mašůvky

Zhruba na polovině cesty ze Znojma do nejmenšího jihomoravského města, Jevišovic, najdete vesnici Hluboké Mašůvky. Je to místo, ke kterému měli podle archeologů lidé zvláštní vztah už od pravěku. A nejpozději od sedmnáctého století se s Mašůvkami pojí poutní tradice. Na návsi před kostelem najdete pomník padlým v podobě venkovního oltář, prostranství za kostelem v hlubokém údolí připomíná kostel ze stromů pod širým nebem. Na protější kopec vede křížová cesta a kousek dál navazuje zajímavá před dvaceti lety postavená cesta připomínající sedm bolestí Panny Marie.

Zdroj: Martin Moštěk

Osmnáct let působím v Deníku na jižní Moravě, především v rodném Znojmě. Už několik let se starám a zajímám o všem, co souvisí s komunitním životem, o to, co dělají a čím žijí spolky, kluby, oddíly a vůbec činorodí lidé v obcích i městech zejména na ZnojeMartin Moštěk.Zdroj: Deník/Martin MoštěkDoporučuje: Martin Moštěk, vedoucí servisně-komunitního centra na jižní Moravě a Vysočině

V Deníku pracuji rovných dvacet let, nejdéle jsem pracoval ve znojemské redakci. Poslední tři roky působím v servisně komunitním centru, které mám nově na jižní Moravě a Vysočině na starosti.

Když zrovna nezpracovávám kulturní přehledy na další víkned nebo nedomlouvám příspěvky do čtenářů, rád trávím čas na procházkách nebo výletech. S chutí při nich fotím a asi vůbec nejraději si sednu s knížkou. Čtu hodně a rád, od fantasy po historii a politické dějiny.

Kamenná čtvrť v Brně

Někdejší nouzová dělnická kolonie nazývaná jednoduše Kamenka nebo Kamenná čtvrť je dnes svérázným kouskem téměř vesnického světa prakticky v centru Brna. Leží u někdejšího lomu pod Červeným kopcem a býval to domov chudých dělníků. Nouzová čtvrt vznikla před téměř sto lety a dodnes je toto zajímavé místo a jeho okolí cílem procházek s nezaměnitelnou atmosférou.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal

Doporučuje: Michal Hrabal, redaktor Brněnského deníku Rovnost

Mlýn Ruprechtov

Na Drahanské vrchovině, v obci Ruprechtov, stojí od roku 1873 ojedinělý větrný mlýn. Původně byl postavený jako klasický mlýn holandského typu, ale když ho po pár letech poničila větrná smršť, tak jeho stavitel a majitel v letech 1882 až 1884 instaloval místo klasického větrného kola takzvanou Halladayovu turbínu. Tento pohon mlýna umožnil semlít až dvojnásobek obilí a je jediným na světě. Jako technická památka je mlýn navržen na zařazení do seznamu UNESCO. Jsou tam možné prohlídky i ubytování.

Zdroj: Jakub Dostál

Jakub Dostál.Jakub Dostál.Zdroj: Deník/Jakub DostálDoporučuje: Jakub Dostál, redaktor Vyškovského Deníku

Jako redaktor Vyškovského deníku jsem nastoupil teprve na podzim 2019. Rád cestuji po regionu, kde objevuji krásná místa a potkávám zajímavé lidi. Moje kořeny jsou na Vysočině, ale Vyškovsko mi přirostlo k srdci.