Předchozí
1 z 14
Další

Zelená hora ve Žďáře nad Sázavou

Památka UNESCO, perla barokní gotiky a vrcholné dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. To je kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou.

Unikátní stavba vznikala ve dvacátých letech osmnáctého století a vychází z konceptu pěticípé hvězdy. Tomu odpovídá půdorys, ale i pět vchodů, pět oltářních výklenků či pět hvězd a pět andělů na hlavním oltáři. Ambity kolem kostela mají tvar hvězdy deseticípé. Kostel můžete navštívit buď při prohlídce s průvodcem, nebo každou sobotu od půl páté odpoledne při mši svaté.

Sejdete-li dolů do města, blízko Zelené hory najdete bývalý cisterciácký klášter, nynější zámek. O místní historii se dozvíte poutavou a interaktivní formou v zámeckém Muzeu nové generace.

Zdroj: Hana Kabrdová

Hana Kabrdová, komunitní redaktorka, Žďár nad Sázavou.Hana Kabrdová, komunitní redaktorka, Žďár nad Sázavou.Zdroj: Deník/Hana KabrdováZa Deník doporučuje: Hana Kabrdová, komunitní redaktorka Deníku na Vysočině

Své úplně první novinářské zkušenosti jsem sbírala ještě při studiu jako redaktorka Žďárského Deníku - při studentské praxi a chvíli také na plný úvazek. Nyní pro Deník pracuji při rodičovské dovolené jako servisně komunitní redaktorka a mám na starosti opět žďárský okres. Jsem tu doma, takže mě baví poznávat okolí i skrze zážitky čtenářů. Ráda píšu, setkávám se a komunikuji s lidmi a při práci pro Deník sbírám síly na výchovu našich dvou chlapečků.

Javořice  

Jen pět kilometrů od Mrákotína se nachází nejvyšší vrchol Jihlavských vrchů a současně nejvyšší vrchol celé Českomoravské vrchoviny Javořice (837 m. n. m.). Na vrcholu stojí sto šedesát šest metrů vysoký stožár televizního vysílače. Necelý jeden kilometr pod vrcholkem najdete vyhlídkovou plošinu s výhledy k Telči nebo se můžete zastavit na odpočinkovém místě s pramenem známým jako Studánka Páně.

Můžete sem dojít pěšky, na kole a v zimě na běžkách. Putování není obtížné. Autem je možné přijet až k Velkému pařezitému rybníku nedaleko autokempu Řásná, odkud vede k vrcholu zelená značka. Cesta je dlouhá tři kilometry a moc pěkná procházka.

Zdroj: Jana Kodysová

Jana Kodysová, komunitní redaktorka, Jihlava.Jana Kodysová, komunitní redaktorka, Jihlava.Zdroj: Deník/Jana KodysováZa Deník doporučuje: Jana Kodysová, externistka servisně-kulturního centra pro Jihlavsko

V Deníku jsem začala pracovat v roce 2011, v roce 2017 jsem odešla na rodičovskou dovolenou. I tak jsem ale na Deník nezanevřela a spolupracuji s ním do nynějška. Mám dvě děti, pocházím z Hodic, ale v současné době bydlím v Růžené. Jsem dobrovolná hasička, členka hodického motoklubu, spolupořádám různé kulturní a společenské akce, které čas od času i moderuji.

Telč  

Telč je označován jako jedno z nejkrásnějších měst v České republice. Historické centrum města je cennou městskou památkovou rezervací a je zapsáno na Seznamu světového dědictví Unesco. Dominantou a také nejvýznamnější architektonickou památkou města je renesanční zámek.

Další památky, které zde můžete navštívit, je kostel sv. Jakuba Staršího, kostel Jména Ježíš, kostel sv. Ducha nebo morový sloup. Nic se snad ale nevyrovná překrásnému náměstí Zachariáše z Hradce s dochovanými měšťanskými domy, například Telčský dům a dům U Šeniglů.

Ve městě se křižuje několik cyklistických tras, po kterých se můžete vydat za poznáním krajiny Českomoravské vrchoviny.

Zdroj: Jana Kodysová

Za Deník doporučuje: Jana Kodysová, externistka servisně-kulturního centra pro Jihlavsko

Památky Třebíče  

Nejčastějším důvodem návštěvy města Třebíče jsou vyhlášené kulturní památky a možnost prohlédnout si židovskou kulturu zblízka. Stačí přejít v centru města lávku přes řeku Jihlavu a jste v židovském městě. Hned na vás dýchne tajemná atmosféra křivolakých uliček, stinných zákoutí, dvorků židovského města. Nedaleko odsud se nachází i židovský hřbitov.

Další památkou města je bazilika svatého Prokopa a zámek. Od roku 2003 je bazilika a židovská čtvrť zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Překrásný výhled na celé město a okolí můžete spatřit z pětasedmdesáti metrové Městské věže.

Velkým lákadlem pro turisty je nově opravený větrný mlýn na Kanciborku. Neváhejte a navštivte Třebíč.

Zdroj: Vlasta Tomková

Vlasta Tomková.Vlasta Tomková.Zdroj: Deník/Vlasta TomkováZa Deník doporučuje: Vlasta Tomková, redaktorka servisně-komunitního centra Deníku na Vysočině

V Deníku pracuji od roku 2010. Poslední tři roky působím v servisně-komunitním centru na Vysočině. Když zrovna nepracuji, volný čas trávím nejraději se svou rodinou. Mám ráda přírodu, procházky s naší fenkou Jessie. Také moc ráda čtu nebo jezdím na výlety poznávat něco nového a přitom si vše fotím.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou  

Milovníci historie a památek mohou navštívit barokní národní kulturní památku a skvost Vysočiny, státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou. Společně se zámeckým chrámem svaté Markéty tvoří dominantu a symbol města Jaroměřice nad Rokytnou. Řadí se k nejmohutnějším stavbám první poloviny 18. století u nás i v Evropě.

Původní středověká tvrz byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek, který později prošel velkou barokní přestavbou díky tehdejším majitelům z rodu Questenberků. Ti zároveň také vybudovali rozsáhlé francouzské zahrady na obou březích říčky Rokytné, které volně přechází v anglický typ.

Jaroměřický zámek patří mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny. Je chráněn jako národní kulturní památka.

Zdroj: Vlasta Tomková

Za Deník doporučuje: Vlasta Tomková, redaktorka servisně-komunitního centra Deníku na Vysočině

Lipnice nad Sázavou  

Procházka po Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku potěší milovníky historie i humoru. Pro historiky doporučujeme návštěvu hradu a jeho zajímavých expozic. Milovníci humoru se mohou vydat po stopách spisovatele Jaroslava Haška a jako bonus si prohlédnout originální sochy Radomíra Dvořáka v nedalekém lomu.

Zdroj: Štepánka Saadouni

Za Deník doporučuje: Štěpánka Saadouni, redaktorka Havlíčkobrodského Deníku

Klášter Želiv  

Poznejte národní kulturní památku Klášter Želiv. Místo duchovního rozjímání i gurmánských zážitků. To je klášter v Želivě. Nabízí nejen poutavé prohlídky konventu a kostela Narození Panny Marie a ubytování ve starobylém křídle kláštera, ale také exkurzi do pivovaru s ochutnávkou zlatavého moku.

Klášter Želiv byl založený ve dvanáctém století knížetem Soběslavem, po požárech byl několikrát obnoven, nejvýznamněji však v letech 1713–1720 ve slohu barokní gotiky Janem Blažejem Santinim. V padesátých letech zde byl internační tábor pro kněze a řeholníky. Od května 1991 je klášter obýván řeholní komunitou Premonstrátů.

Želiv však není jen klášter, ale je to celý komplex staveb - klášter s kostelem Narození Panny Marie, konvent, opatství, Trčkův hrad či renesanční dům s palírnou.

Zdroj: Luděk Mahel

Za Deník doporučuje: Luděk Mahel, šéfeditor Deníků na jižní Moravě a Vysočině

Biotop Jemnice a Panenská  

Biotop v Jemnici se nachází na místě původní vodní nádrže v údolí řeky Želetavky. Je zde čistá voda, vodní atrakce, sprcha, zamykací skříňky a možnost relaxovat ve stínu. Kapacitu má až 400 návštěvníků. Biotop zachovává biologickou rovnováhu ve vodě. Jeho základ tvoří přírodní systém, který využívá k čištění vody rostliny. Voda je vhodná i pro alergiky.

Kdo chce výlet za koupáním spojit s procházkou, může zavítat do obce Panenská. Jde o jedinečný zážitek v krásné přírodě asi sedm kilometrů od Jemnice. V pohádkovém lese děti s rodiči najdou nejrůznější oblíbené dětské postavičky a v létě tu navíc bude speciální cesta nazvaná Z pohádky do pohádky. Na vrcholku lesa je vyhlídka do okolí.

Zdroj: Milan Krčmář

Milan Krčmář, redaktor Třebíčského deníkuMilan Krčmář, redaktor Třebíčského DeníkuZdroj: Deník/Milan KrčmářZa Deník doporučuje: Milan Krčmář, redaktor Třebíčského Deníku

V Deníku pracuji od října loňského roku. Práce je to zajímavá, byť mnohdy časově docela náročná. Pokud to aspoň trochu jde, pak si stres z neustálého plánování článků kompenzuji únikem do přírody, na chatu a přeje-li tomu také čas, tak i cestováním. Nicméně náročnost tohoto zaměstnání vyvažuje jeho ohromná různorodost, kdy každý den je jiný, plný setkání se zajímavými lidmi.

Stvořidla  

Magické místo, kam se můžete vypravit v každé roční době, jsou Stvořidla a Sluneční zátoka na řece Sázavě. Nejstarší přírodní rezervace Stvořidla je téměř pětikilometrový úsek řeky Sázavy mezi Smrčnou u Světlé nad Sázavou a osadou Stvořidla. Kamenité koryto řeky Sázavy zde zlákalo už nejednoho vodáka.

Poblíž rezervace se nachází Sluneční zátoka s památníkem spisovatele Jaroslava Foglara. Mnohokrát zde tábořil se skauty nejstaršího českého oddílu Pražské dvojky a vznikla zde jeho nejslavnější kniha Hoši od Bobří řeky. Rezervací vede i známá železniční trať Posázavského pacifiku.

Zdroj: Ivona Souralová

Ivona Souralová.Ivona Souralová.Zdroj: Deník/Ivona SouralováZa Deník doporučuje: Ivona Souralová, editorka Deníku na Vysočině

V Deníku pracuji od 1.května 2002, tedy dvacet let. Původně jako plánovačka plošné inzerce, posledních čtrnáct let jako editor. Na práci v Deníku mě baví hlavně to, že mám přehled o všem, co se v kraji šustne. Mým největším koníčkem je fena gordonsetra, se kterou jak to jen jde brázdím pole a louky. Její velká lovecká vášeň nás zavedla až k soutěžím Field Trial v polním hledání zvěře, kterých se občas účastníme.

Zřícenina Rokštejn  

Milovníci starých hradů a romantických zřícenin si přijdou na své na hradě Rokštejn. Velká zřícenina se vypíná na skalním ostruhu v údolí řeky Brtnice mezi Přímělkově a Panskou Lhotou. Kdysi tu byl raně gotický hrad, v 14. století byl přestavěn, z původního hradu zbyla však jen hranolovitá věž.

Je to ráj nejen pro turisty, ale i archeology. Rokštejn patří k nejlépe prozkoumaným středověkým hradům u nás.

Na hrad se dá dostat velice dobře z Přímělkova, z úzké vyasfaltované cesty z Přímělkova je nejhezčí pohled na zříceninu. Jde asi o kilometrovou procházku. Hrad není na kopci, ale musí se k němu sejít dolů. 

Zdroj: Deník/Martin Singr

Martin SingrMartin SingrZdroj: Deník / Martin Singr

Za Deník doporučuje: Martin Singr, redaktor Jihlavského Deníku

Redaktor Jihlavského Deníku, novinařině se věnuji zhruba dvacet let. V Jihlavském Deníku jsem začínal články o hokeji v roce 2016. Na pozici redaktora jsem nastoupil od začátku roku 2018.

Sochy Michala Olšiaka  

Vydáte-li se údolím řeky Sázavy, u Rozštípené skály, poblíž Hamrů nad Sázavou, vás možná trochu překvapí a trochu vyleká obrovská mamutí hlava. Ale nebojte, žádné nebezpečí nehrozí - naopak. Můžete se s ní vyfotit a klidně na ni třeba i vylézt, stejně jako na další z betonových plastik Michala Olšiaka.

Při toulkách Žďárskem narazíte například na Mamlase, koně vytahujícího povoz z bahna, třímetrového výra nebo třeba sousoší Hraniční kámen. To se nachází nedaleko Pilské nádrže a symbolizuje historickou hranici Čech a Moravy.

Ostatně Olšiakových soch je rozeseto po Vysočině i celé republice mnohem víc a jsou oblíbeným cílem malých i velkých turistů.

Zdroj: Hana Kabrdová

Za Deník doporučuje: Hana Kabrdová, komunitní redaktorka Deníku na Vysočině

Mohelnská hadcová step

Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step patří k nejznámějším stepím na území České republiky. Najdete ji v sousedství obce Mohelno na Třebíčsku, nedaleko jaderné elektrárny Dukovany. Tyčí se nad meandrem řeky Jihlavy, známým také jako Čertův ocas. Oblast je chráněná už od třicátých let. Step je výjimečná zejména vysokou rozmanitostí fauny a flóry.

Mohelenskou step si můžete vychutnat buď po vrchní části s vyhlídkou na okolní přírodu, koryto řeky a věže jaderné elektrárny Dukovany, nebo po naučné stezce doplněné směrovými značkami a informačními tabulemi s mapou a výkladem. Trasa je dlouhá zhruba tři a půl kilometru.

Zdroj: Luděk Mahel

Luděk Mahel.Luděk Mahel.Zdroj: Deník/Luděk MahelZa Deník doporučuje: Luděk Mahel, šéfeditor Deníků na jižní Moravě a Vysočině

V Deníku pracuji od července 1994. K mým zálibám patři hudba, fotografování a cestování.

Údolí Doubravy u Chotěboře  

Údolí řeky Doubravy patří k nejmalebnějším zákoutím Chotěbořska. Naučná stezka začíná na Bílku, který je od Chotěboře vzdálený zhruba pět kilometrů. Zvolit však lze i trasu opačnou, a to z Horního mlýna u Chotěboře až do Bílku. Trasa je dlouhá čtyři a půl kilometru.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkÚdolí Doubravy v současnosti lemují spadlé stromy, což je následek jak kůrovcové kalamity, tak i vichřice. I přesto je procházka touto chráněnou krajinnou oblastí bezpečná. Nad údolím se nachází vyhlídka Sokolohrady, poblíž jsou zbytky původního hradu Sokolov ze 13. století.

Romantickou podívanou nabízí Velký vodopád, který společně se skalnatým kaňonem a mohutnými peřejemi patří k nejdivočejším částem údolí.

Zdejší lesy ukrývají nejedno tajemství, podle městské legendy tu občas turisté vídají podivně oblečené lidi, kteří už na první pohled nejsou z tohoto století.

Zdroj: Miloš Novák

Erika Nováková.Erika Nováková.Zdroj: Deník/VLP ExternistaZa Deník doporučuje: Erika Nováková, editorka Deníku na Vysočině

V Deníku pracuji s menšími či většími přestávkami od roku 2006. Začínala jsem na pozici lokálního šéfredaktora v Havlíčkobrodském Deníku. V současnosti působím jako editorka v krajské redakci v Jihlavě. Svou práci miluji, protože je kreativní, občas napínavá, ale také obohacující a pestrá. Nikdy se nenudím. Pokud mám volno, vyrábím šperky, hodně čtu (v noci, přes den na to není čas), případně sportuji.

Svatá Anna u Pohledu  

Procházku kolem svaté Anny u Pohledu na Havlíčkobrodsku lze doporučit lidem, kteří mají rádi přírodu, klid a samotu. U svaté Anny zástupy turistů nepotkají. Zajímavostí je ale kaple svaté Anny pod kterou teče pramen údajně zázračné vody. Ta, pokud není zázračná, je velice dobrá a v lahvi vydrží chladná i bez ledničky.

Zdroj: Štěpánka Saadouni

Štepánka Saadouni.Štepánka Saadouni.Zdroj: Deník/Štěpánka SaadouniZa Deník doporučuje: Štěpánka Saadouni, redaktorka Havlíčkobrodského Deníku

V Deníku jsem od roku 1995. Jsem členem Sdružení východočeských spisovatelů. Zájmy a záliby: historie, literatura záhady a tajemno.