Festival Boskovice

Kdy: 7.-10. července
Kde: Boskovice

Boskovice, festival pro židovskou čtvrť. Rok 2018Boskovice, festival pro židovskou čtvrť. Zdroj: Deník/Adam Kubík

Do diáře fajnšmekra kulturního léta určitě patří i boskovický festival pro židovskou čtvrť, vůbec letos, kdy pořadatelé chystají jubilejní třicátý ročník. 

Letní deník - logo 2022Zdroj: Deník

Druhý prázdninový víkend v Boskovicích bude jako vždy pestrý a multižánrový. Živo bude na hradě, v zámeckém parku, v židovské čtvrti a dalších místech ve městě.

K festivalu patří tradičně divadelní i výtvarná scéna, na hudebních podiích vystoupí například Lenka Dusilová s Květy, kapela Už jsme doma a Boskovice budou jednou z pouhých dvou tuzemských zastávek americké rockové formace Girls Against Boys.

Permanentku v předprodeji do 6. července pořídíte za 950 korun.

Hudební festival Znojmo

Kdy: 8.-24. července
Kde: Znojmo

Sedmnáctý ročník Hudebního festivalu Znojmo vrcholí původním scénickým nastudováním Telemannova Dne Posledního soudu.Snímky z kostýmované zkoušky.Hudební festival Znojmo.Zdroj: Jakub Kozel

Doporučit určitě musím doporučit návštěvu Znojma v prvních týdnech července, kdy město a široké okolí prožívá svátek hudby a vína. Hudební festival Znojmo letos nabídne od 8. do 24. července už osmnáctý ročník. Chystá tradiční koncerty malých géniů či posezení u cimbálu. Pod otevřeným nebem v centru Znojma zahraje slavný jazmann Laco Deczi, v Uherčicích na ožívajícím zámku vystoupí Melody Makers a vrcholem bude opět vlastní festivalová inscenace. Letos to bude scénické provedení Haydnova oratoria Návrat Tobiáše.

Horňácké slavnosti

Kdy: 21.-24. července
Kde: Velká nad Veličkou

Kroje, lidové písně i tance přilákaly na tradiční Horňácké slavnosti do Velké nad Veličkou stovky lidí.Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou.Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková

Z folklorní nabídky jihomoravského léta bychom tu byli velmi dlouho, kdybychom zvali i jen na největší hody, posvícení a různé slavnosti. Ale přijměte pozvání alespoň na pětašedesáté Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Sbory, soubory muziky i sólisté z celého Horňácka budou vystupovat například na a Strážné hůrce, na Fňukalovém, u kostela a u Větrného mlýna a v Kuželově.

Den Brna

Kdy: 12.-14. srpna
Kde: Brno

Den Brna.Den Brna.Zdroj: Deník/Jiří Sláma

V Brně se toho v létě samozřejmě děje mnoho. Za zmínku a za návštěvu určitě stojí Den Brna. V polovině srpna si totiž město připomíná úspěšnou obranu za švédského obléhání v době třicetileté války. A připomíná si ji hrdě Dnem Brna. Druhý srpnový víkend proto nabídne mnoho zajímavého na různých místech ve městě. Tradičně je slavnosti patří historický průvod městem, dobová bojová ukázka i duchovní program se slavnostní mší.

TrutnOFF BrnoON

Kdy: 18.-21. srpna
Kde: Brno

Festival TrutnOFF BrnoON bude mít nejen hudební program s padesáti kapelami s širokým žánrovým rozpětím, ale opět i hravý a mimohudební přesah. V jeho rámci se uskuteční Rybova mše v srpnu, ale i velká svatba, řada debat na společenská témata. Po více nežFestival TrutnOFF BrnoON.Zdroj: Deník/Jiří Sláma

Legendární trutnovský festival se před třemi lety přestěhoval do Brna a v areálu Na Střelnici chce navazovat na svoje slavná léta.

Letos pro fanoušky chystá takové taháky, jako jsou britští Sisters of Mercy, slovenští punkeři Davová psychóza, ale i rappeři Mutanti hledají východisko. Z domácí scény jsou ohlášení Michal Prokop a Framus Five, Michal Ambrož a Hudba Praha, Monkey Business či, Aneta Langerová. A třebaže bude polovina srpna, dojde i na Rybovu Českou mši vánoční.

Pálavské vinobraní a Znojemské historické vinobraní

Kdy: 9.-11. září
Kde: Znojmo, Mikulov

Pálavské vinobraní přilákalo tisíce návštěvníků.Pálavské vinobraní.Zdroj: Deník/Jiří Sláma

Dvě významné akce ve stejný termín. Výčet letního dění a jihu Moravy by rozhodně nebyl úplný bez zmínky o vinobraní. A ta dvě z největších se dokonce letos zase potkají ve stejném termínu. Pokud si jako já nedovede vybrat mezi Znojmem a Mikulovem, zvládnete možná během druhého víkendu v září alespoň ochutnat atmosféru a program v obou městech. Těšit se můžete na výtečné víno, čerstvý burčák, spoustu muziky a pestrý hudební i historický program.