Nehltej, není to zdravé! Nějakou obměnu této věty si pravděpodobně při jídle vyslechl skoro každý. Co je na ní pravdy? Opravdu si lidé stravováním v kvapu mohou způsobit nějaké zdravotní potíže, nebo je to planá hrozba? Podle odborníků sice vážné akutní problémy nehrozí, rychlé hltání jídla ale může stát hned za několika nepříjemnostmi.

100 otázek a odpovědí100 otázek a odpovědíZdroj: DeníkTaké vás trápí nějaká otázka, na kterou jste vždy chtěli znát odpověď? Pošlete nám ji na adresu 100otazek@denik.cz.

Pokud lidé při jídle trochu zpomalí a věnují pokrmu čas, svému trávicímu ústrojí tím rozhodně pomohou. „Z akutního hlediska si rychlým snědením jídla pravděpodobně nezpůsobíme o moc víc než nějaké trávicí obtíže, pokud nám zrovna daná potravina nebo pokrm úplně nesednou, a rovněž hltáním spolykáme víc vzduchu. Je však potřeba si uvědomit, že trávení většiny potravin začíná už v ústech, jelikož sliny samy o sobě už obsahují trávicí enzymy. Důkladným rozžvýkáním tedy dáme potravě možnost se se slinami smísit a usnadníme trávicímu traktu práci,“ vysvětlil pro Deník asistent Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a předseda České asociace nutričních terapeutů Martin Krobot.

Hrozí přejedení

Dalším důvodem, proč při jídle zpomalit, je množství potravy, kterou člověk sní. „Překotné, hltavé jezení může vést k tomu, že ve výsledku sníme mnohem více, než jsme původně zamýšleli, jelikož tělu chvíli trvá, než vyšle signál, že už máme dost. Pokud navíc nevěnujeme jídlu pozornost, ale pobíháme po kanceláři nebo sledujeme film, tento efekt se ještě prohlubuje,“ upozornil Krobot.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
Co je to tasmánský čert? Unikátní tvory téměř vyhubila rakovina

Když navíc lidé jedí rychle a potravu pořádně nerozkoušou, může se stát, že jídlo jejich tělem jenom „proletí“, aniž by po sobě zanechalo žádoucí stopu. „U některých potravin je důkladné rozžvýkání nezbytné proto, abychom vůbec dokázali využít živiny, které se v nich nacházejí,“ poznamenal odborník.

Tento problém se podle něj týká hlavně ořechů a olejnatých semen. „Semena navíc mohou mít velmi tuhé obaly, přes které se trávicí enzymy v tenkém střevě nedostanou. Pak projdou trávicím traktem neporušená a tělo nedokáže živiny z nich využít, což je časté zejména u pečiva nebo pokud si někdo semeny obohacuje třeba ovesnou kaši. V těchto případech je vhodnější sáhnout například po mletých semenech nebo oleji z nich,“ poradil Krobot.