11. listopadu si lze připomínat mnoho věcí. Tento den je výročím konce první světové války a s ním souvisejícím Dnem válečných veteránů, většina lidí si ale datum připomíná zejména v souvislosti se svatým Martinem. Oslava světce známého legendou o roztržení vlastního pláště, se kterým se podělil se žebrákem, prochází u mnoha lidí žaludkem - nejenže se otevírají lahve svatomartinského vína, součástí menu bývá pečená husa. 

Proč se na svatého Martina tradičně jí právě toto jídlo? „Se svatým Martinem a husami se pojí několik legend. Nejznámější asi je, že ze skromnosti nechtěl být svatý Martin jmenován biskupem, a proto se schoval do chléva mezi husy. Ty ho kejháním prozradily a upečení je prezentováno jako trest za jejich přečin,“ připomněla pro další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí etnografka Jana Poláková z Moravského zemského muzea v Brně. 

close 100 otázek a odpovědí info Zdroj: Deník zoom_in 100 otázek a odpovědí Také vás trápí nějaká otázka, na kterou jste vždy chtěli znát odpověď? Pošlete nám ji na adresu 100otazek@denik.cz.

Podobné legendy ovšem nejsou jediným vysvětlením, ve skutečnosti předci začali jíst v období svátku svatého Martina husí maso zřejmě z mnohem prozaičtějších a praktičtějších důvodů.

„Ve skutečnosti bylo před zimou potřeba zredukovat hejna hus kvůli nadcházejícímu nedostatku krmiva pro ně. Na svatého Martina se také konaly jedny z posledních hodů a posvícení, které se v předvánočním postním období pořádaly ve velmi omezené míře a podobě. Mastné, výjimečné jídlo je součástí těchto dnů a husí pečeně se nabízela jako aktuálně dostupná,“ vysvětlila Poláková. 

Jak připravit husí pečeni? Vyzkoušejte následující recepty:

Dnes už si sice mnozí lidé dopřávají bohatší a sytější jídla i v předvánočním období, pečená husa se přesto stále ve svatomartinském jídelníčku drží a svatomartinské menu i letos nabízejí mnohé restaurace. Deník před několika dny zmapoval, na kolik zájemce takové menu letos přijde, a nabízí také recepty na to, jak si lahodnou svatomartinskou husu připravit doma.