ČSSD spolu s Nezávislými, v jejímž čele stojí dosluhující starosta Trojan, získala dva mandáty z celkových patnácti. Lídr strany sdělil Deníku, že podobný výsledek očekával. „I když jsem si myslel, že získáme ještě o jeden nebo dva mandáty víc,“ řekl Trojan. Dodal, že věřil v úspěch seskupení Obchvat pro Valtice. To se ale nakonec do zastupitelstva vůbec nedostalo.

Lídrem kandidátky Valtičané 2018 je současný zastupitel Aleš Hofman. Ten se podle všeho stane novým starostou. „Pokud při ustavujícím jednání zastupitelstva obdržím dostatek hlasů, budu starostou já,“ potvrdil Hofman. Přestože byl jedničkou, více hlasů ve volbách díky kroužkování získal jeho kolega z druhého místa Vít Havel. Ustanovující zasedání se uskuteční v polovině příštího měsíce.

Martin Chromý, hnutí ANO
Mikulov: Nechci být starostou, řekl lídr vítězného ANO Chromý

Novému starostovi předá radniční křeslo po dvanácti letech Pavel Trojan. „Starostou jsem byl tři volební období a nástupci rád pomůžu. Beru to jako reálný pohled občanů na obsazení radnice a nemám s tím problém," reagoval Trojan. Nově si teď vyzkouší pohled z opozice.

Kompletní výsledky voleb ve Valticích najdete ZDE

Po volbách mu přitom nabídlo vítězné uskupení jednání. Než se však Trojan vyjádřil, uzavřeli Valtičané dohodu se sdružením Změna 22 a hnutím ANO. Největší prioritou vítězné strany je teď podle jejího lídra připravit městský rozpočet na příští rok. „Také chceme zlepšit kontakt mezi radnicí a obyvateli, teď prakticky nefungoval," sdělil Hofman. Usilovat chce také o nastolení rovnováhy mezi běžným životem a cestovním ruchem ve městě a o posílení strážníků.