Nakolik se jim to podařilo, o tom se přišly do areálu už po poledni přesvědčit desítky labužníků. „Ochutnal jsem všechny a nejlepší je podle mě jednička a sedmička. Asi bych to ale dal tomu maďarskému guláši, ten je skutečně vynikající. A navíc kuchař je správný borec, srandista. Říkal, že použil nejen hovězí i vepřové maso, ale i krokodýla z Balatonu,“ smál se Miroslav Čabla, který přijel do Týnce na guláše z Břeclavi.

Premiérový Guláš cup uspořádala obec společně s rybářským spolkem a firmou Pytrs, která našla v části areálu někdejšího JZD zázemí. „Chtěli jsme trochu zpestřit léto na Podluží. Zkoušíme, jak se to chytí,“ přiznal jeden z organizátorů akce Petr Pravda z Moravské Nové Vsi.

Vítězství zůstalo doma

Z anonymního hodnocení poroty, ve které zasedla i starostka obce Hana Zoubková, nakonec nejlépe vyšel zkušený domácí kuchařský tým. „Byl to poctivý guláš, žádné ředění. Jsme spokojení, i když na výsledku zase až tak nezáleží. Přišli jsme se sem hlavně pobavit,“ podotkl jeden z členů vítězného družstva Josef Martuška.

„U nás doma vařím guláš jenom já. Už třicet let. Manželku k tomu vůbec nepouštím, jenom na ochutnání,“ prozradil šedesátiletý muž. Podle něj je každý guláš originál. I když totiž kuchař do puntíku zopakuje postup při vaření, výsledek je vždycky trochu jiný.

K premiérovému Guláš cupu ale nepatřilo jen dobré jídlo a pití, ale i řada atrakcí pro děti a stánků. A také zábava, o kterou se staral DJ a několik živých kapel. I podvečerní program v areálu bývalého týneckého JZD ovšem doplatil na hromy a blesky.