Ještě před pár lety zázračně ulevila od bolesti, dnes jsou jejich účinky mizivé. Jihomoravští lékaři stále častěji řeší, která antibiotika předepsat. Bakterie jim totiž stále víc odolávají.

Rostoucí rezistenci mikroorganismů řešilo v Brně i Sdružení mladých praktiků. „Kdysi revoluční léky už desítky let ztrácí účinnost. Češi jsou navíc na špici ve spotřebě antibiotik. Za rok u nás padne na patnáct milionů balení,“ upozornila přednášející lékařka Václava Adámková.

Ilustrační foto.
Nabídky pronájmů v Brně? Mizí do pár dnů. Obrovský zájem šponuje jejich cenu

Podle ní lékaře k nasazení antibiotik často nutí pacienti. Takovou zkušenost má i lékař Ivo Procházka z Jedovnic na Blanensku. „Když jsem sloužil na dětské pohotovosti, tak za mnou chodily matky pro antibiotika pravidelně,“ vzpomínal lékař.

Antibiotikům se naopak vyhýbá matka tří synů Zuzana Bednářová. „Nikdy si o ně neříkáme. Raději podchytíme nemoc hned v zárodku, dokud na ni zaberou bylinky a zázvor,“ řekla žena z Komořan na Vyškovsku.

Bakterie si budují obranný systém i kvůli nadužívání léčiv. „Antibiotika jsou účinná pouze proti bakteriálním infekcím. Rozhodně se nesmí předepisovat na virová onemocnění, jako je chřipka,“ upozornil Procházka.

Dva tisíce Brňanů se opět zapojily do hry Stínadla na motivy knih Jaroslava Foglara. Organizátoři chtějí s její pomocí ukázat krásu neznámých částí města.
Zachraňují Stínadla před zbouráním. Při hře v ulicích Brna

Spousta agresivních bacilů se šíří i v nemocnicích. „Pacienti si je mezi sebou přenáší na odděleních nebo i v pečovatelských zařízeních,“ informovala vedoucí antibiotického střediska brněnské svatoanenské nemocnice Renata Tejkalová.

Antibiotika

- účinnost: pouze na bakteriální infekce, jako je angína či zánět močového měchýře
- na jaké nemoci se nesmí předepisovat: chřipka, nachlazení, běžná rýma, kašel a jiná virová onemocnění
- příčiny rezistence mikroorganismů: nadužívání, špatné dávkování, nedobrání léků
- možné následky častého užívání antibiotik pro pacienta: průjmy, špatná vstřebatelnost živin, oslabená imunita

Zabránit expanzi těchto bakterií se snaží vědci z Fakultní nemocnice Brno. „Jsou často rezistentní a způsobují vážné infekce. V našem výzkumu hledáme jejich původ a způsob přenosu, abychom mohli zastavit jejich šíření,“ popsal projekt mikrobiolog Marek Bezdíček. Se svým týmem za tuto vědeckou práci loni vyhrál první místo v soutěži na téma možnosti boje proti rezistenci mikroorganismů.

 

Obranné enzymy si bacily pěstují i kvůli špatnému užívání antibiotik. „Lidé často přestanou léky brát, jakmile se jim uleví. To ale neznamená, že jsou všechny bakterie zničené. Ty, které přežijí, si vytvoří obranné mechanismy. Pak odolávají,“ vysvětlil mikrobiolog.

Velmi odolné jsou bakterie, které způsobují například zánět močového traktu. „Léčivům odolává až třicet procent tohoto druhu. Lidem trpícím touto nemocí tak antibiotika rychle nezaberou,“ upozornil Bezdíček.

Ve čtvrtek v Brně otevřela první knihovna věcí. Lidé si v ní půjčí třeba kuchyňské náčiní, nářadí nebo předměty pro volný čas.
Půjčí zavařovací hrnec, vrtačku nebo kytaru. V Brně otevřela knihovna věcí