Nedočkaví milovníci koupání pod širým nebem se ponoří do průzračné a na šestadvacet stupňů vyhřívané vody znojemské plovárny Louka už o víkendu. „Na otevření s dětmi netrpělivě čekáme. Neznám příjemněji prožitý den s rodinou než u vody,“ svěřila se Lenka Slováčková ze Znojma. Základní vstupné zůstává na pětačtyřiceti korunách.


VENKU I UVNITŘ

První bazén mají už napuštěný v Hodoníně. „Vše chceme mít nachystané na prvního června, možná otevřeme i o několik dnů dřív,“ přemítal vedoucí koupaliště Libor Bartoš. Cena denní vstupenky zůstává na osmdesáti korunách. Až do konce června mají příchozí na výběr mezi venkovní nebo krytou plovárnou.


MODERNÍ BROUZDALIŠTĚ

Na Den dětí otevře brány koupaliště v Břeclavi. „Bude připravené zmodernizované brouzdaliště a na středním bazénu nová skluzavka,“ upozornil ředitel správy městských sportovišť Dymo Piškula. Opravené jsou bufety a tobogán. Vstupné zůstává na šedesáti korunách. Mírně omezí provoz v okolí golfového hřiště, kde pokračuje stavba saunového světa, který má otevřít koncem roku.

Těžba štěrkopísku. Ilustrační foto
Ministerstvo souhlasí s těžbou štěrkopísku. Starostové z okolí jsou pobouření


POSLEDNÍ SEZONA

První návštěvníky chtějí prvního června přivítat na městském koupališti Riviéra v Mikulově na Břeclavsku. Nynější podobu plovárny si zřejmě hosté vyzkouší letos naposled. Na podzim totiž mají začít práce na její modernizaci. „Nejskromnější varianta rekonstrukce bude stát zhruba pětatřicet milionů korun,“ vyčíslila mluvčí radnice Jitka Sobotková.


PLAVCI ZAPARKUJÍ

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku sice chtějí odstartovat koupací sezonu až v půlce června, přesto kolemjdoucí narazí na novinky už nyní. Z prostoru před koupalištěm totiž zmizela úzká betonová lávka, která nevyhovovala narůstající dopravě. Nahrazuje ji nový most pro pěší, cyklisty i auta. Dělníci dokončují novou cestu k bráně plovárny a řidiči zaparkují na pětapadesáti nových místech. „Navíc budou ve velkém bazénu vybetonované žlábky, takže v něm bude víc vody. Uvolněnou keramickou dlažbu nahradil kamenný koberec,“ přiblížil ředitel služeb města Pavel Bouda. Základní vstupné sedmdesát korun se nemění.


NOVÝ TOBOGÁN

Nový tobogán i skluzavka potěší plavce na koupališti v Únanově na Znojemsku. „Původní skluzavku ve žluté barvě kamikadze nahradí červená. Velký tobogán bude modrý, bílý nátěr konstrukce doplní barvy národní vlajky,“ oznámil starosta Vojtěch Farbík. Nová sezona má začít pětadvacátého května.


NOVÉ KOUPALIŠTĚ

Jediné koupaliště pro devět obcí horňáckého regionu na východě Hodonínska v Lipově chystají otevřít až první prázdninový víkend, kvůli přestavbě. Bývalý plavecký bazén byl sice nejhlubší v okrese, ale už nevyhovoval hygienickým normám. Také se obci prodražoval. „Maximální hloubka bude nyní 160 centimetrů. V nerezovém provedení bude i kratší, místo padesáti metrů má měřit třiatřicet,“ popsal starosta obce Miloslav Jagoš.


DESET NAVÍC

O deset korun zdraží vstupné v Trstěnicích na Znojemsku, kde otevřou prvního června. „Všechny atrakce zůstávají stejné, ale museli jsme lehce zvýšit vstupné. Dospělí nyní zaplatí čtyřicet korun, děti třicet a ty do šesti let mají vstup zdarma,“ řekla starostka Jana Smejkalová.

Odpaďák Radek Staňka z Uherčic na Břeclavsku propaguje na Youtube seriál o odpadech. Motivuje ke třídění.
Třiďte odpad, nabádá lidi ve videích na Youtube Bufeťák Radek Staňka