Vše vzniká díky partě nadšenců. „O četnictvo jsem se zajímal už dřív. Můj prastrýc byl četník. Hold mu vzdávám nošením uniformy, vznik četnické stanice byl už jen další krok,“ svěřil se Vrba.

S přáteli začal výstavbu stanice plánovat před dvěma lety. Chybělo jim ale zázemí. Do oka jim nakonec padl starý dům v Kuřimi.

V budově z roku 1875 čtyřicet let nikdo nebydlel, nevětral tam ani netopil. Promítlo se to na jejím stavu. Hromadily se tam odpadky i krysy. „Vyklízeli jsme ji asi měsíc. Denně a v respirátorech,“ přiblížil zástupce velitele, štábní strážmistr Aleš Medek.

Řidiči, který loni v listopadu srazil chodce, hrozí až šest let vězení .
Loni v listopadu srazil chodce, ujel a auto zapálil. Hrozí mu šest let vězení

S pracemi začali loni v září. Teď se už rekonstrukce pomalu chýlí ke konci.

Stanice má čtyři místnosti. Kuchyni, pokoj četníků i kancelář velitele. „Z bývalé spižírny chceme udělat vězeňskou místnost,“ upřesnil Medek.

Na opravy čeká také stáj. Právě zvířata v kuřimské stanici nebudou chybět. Kromě koně to bude i fena, labradorka Sára. „Na stanici je se mnou téměř denně,“ poznamenal Medek.

Hokejisté Komety Brno (v modrém) porazili Hradec Králové 3:1.
Efektivní Kometa umlčela "Smoleňákov". Hattrickem vystřílel vítězství Orsava

Svou základnu vybaví i zbraněmi, dobovým nábytkem i dalšími rekvizitami. „Chceme, aby to byl takový živý skanzen. Žádné provazy ani vitríny. Lidé si cokoli osahají a vezmou do rukou,“ nalákal Medek.

Vše okomentují četníci v uniformách. Právě ukázka, jak na stanici žili, je jedním z největších lákadel.

V Kuřimi jsou za novinku rádi. „Věříme, že přiláká další turisty,“ uvedla mluvčí města Soňa Šmahelová.

Kolony ve Hněvkovského ulici v Brně.
Přes hodinové zpoždění a vrtulník. Začaly opravy silnice ve Hněvkovského ulici

Na četníky se těší i Milan Musil z Blanska. „Jsem fanoušek Četnických humoresek a mám rád historii, takže se nemůžu dočkat, až stanici navštívím,“ řekl muž.

HANA KOTOUČOVÁ