Bezpečnost zajišťují desítky policistů. „Zaměřujeme se na místa, kde je hodně lidí. Zapojili jsme uniformované policisty se samopaly, psovody i kriminalisty v civilu. Pomáhají i dopravní policisté, protože do Brna v předvánoční době jezdí více lidí,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Přesné počty nasazených mužů a žen ovšem říct nechtěla.

V ulicích hlídá v době adventních oslav také více strážníků. „Ve službě jich je přes tři sta. Na náměstí Svobody jsou díky tomu v provozní době stánků nepřetržitě. Téměř bez přestávky dohlíží i na Zelném trhu,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Bezpečnostní opatření omezují dopravu v centru města. Řidiči nevjedou na Zelný trh nebo na náměstí Svobody. Cestu zablokovaly betonové zátarasy. „Zákazy vjezdu do pěších zón platí i pro vozidla s jinak platnou výjimkou,“ vysvětlil Ghanem.

Hasiči v Lidické ulici v Brně představili nové havarijní informační středisko.
Při havárii Dukovan zasedne krizový štáb v Brně. Odtud pomůže evakuovaným

Omezení se nelíbí například majitelce kavárny Momenta na Zelném trhu. „Loni jsme parkovali v Květinářské ulici vedle naší kavárny, ale stejně nás z ní strážníci po týdnu vyháněli. I přesto jsme tam stáli a platila jsem tisícikorunové pokuty. Nicméně letos sem auta nesmí vůbec. Ztěžuje nám to zásobování,“ popsala Táňa Kmenta.

Zajistit lidem větší bezpečí má podle strážníků i kamerový systém. „Zaměstnanci dohledového centra budou usilovně monitorovat všechna čtyři náměstí, kde jsou vánoční trhy,“ řekl ředitel brněnských strážníků Luboš Oprchal.

Podle bezpečnostního experta z Masarykovy univerzity Josefa Krause jsou opatření více než dostatečná. „Použité prostředky jsou z hlediska hrozby i přepjaté. Nemáme žádný náznak, že by se Brno mohlo stát cílem teroristického útoku. Přesto jsou kolem centra betonové zátarasy, které mají zabránit průniku těžkých vozidel. Větší koncentrace policistů určitě není na škodu, ale nemyslím si, že je nutné, aby u sebe měli automatické zbraně,“ je přesvědčený.

Vánoční trhy na brněnských náměstích.
Vánoční trhy v plném proudu. Na bezpečnost v Brně dohlíží policisté se samopaly

Více hlídek si přitom zatím nevšiml Jaroslav Paterka z Brna. „Policisty a strážníky potkávám často celý rok. Už se na ně vůbec nesoustředím, protože se cítím bezpečně,“ zhodnotil.

Strážníci zatím skutečně nemuseli řešit žádné problémy. Loni se adventní trhy také obešly bez větších komplikací. „Pouze po zavírací době stánků museli někdy hlídky uklidňovat podnapilé návštěvníky. Některé museli odvést na záchytnou stanici. Byli to pouze jednotlivci,“ podotkl Ghanem.

Na rozdíl od policistů a strážníků záchranáři zvláštní opatření nechystají. „Sanitku mít na místě nebudeme. Pouze na silvestra posilujeme jednu posádku na základně v Ponavě blízko centra. Inspektor provozu bude přímo na náměstí Svobody,“ sdělila mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Bezpečnostní opatření
• Na bezpečnost vánočních trhů v Brně dohlíží 310 strážníků a desítky policistů, včetně hlídek se samopaly a psy.
• Ani řidiči s povolením nevjedou na Zelný trh, náměstí Svobody nebo Moravské náměstí.
• Náměstí s adventními trhy sledují strážníci kamerovým systémem.

ONDŘEJ KALOUD
ALAN CHUMCHAL