Nárůst cestujících zástupci letiště očekávali, protože už dlouho plánovali navýšit počet letů. „O prázdninách jsme měli asi o 180 letů víc než loni,“ řekla mluvčí letiště Kateřina Pichalová. Víc cestujících zaznamenalo letiště i v srpnu, kdy létalo skoro 110 tisíc lidí, což je o dvacet procent víc než minulý rok.

Nejvíc lidí cestovalo do bulharského Burgasu. O prázdninách odletělo a přiletělo na lince Brno–Burgas 375 letadel. Další oblíbené destinace byly Antalya v Turecku, krétský Heraklion nebo Hurghada v Egyptě.

Počty lidí, kteří projdou brněnským letištěm, v další sezoně zřejmě narostou. Společnost Ryanair totiž znovu začne létat do italského Milána. „Linkou budou lidé létat dvakrát týdně. Lety do Milána začnou od osmadvacátého října, tedy přesně v den výročí vzniku Československa,“ řekla manažerka společnosti Ryanair Olga Pawlonka. Letenky si zájemci mohou pořídit za cenu od 386 korun.

Analytik společnosti Cyrrus Zdeněk Rosenberg vnímá spuštění linky do Milána jako smysluplný tah. „Je to oblíbené město. Stejně atraktivní může být třeba Barcelona nebo Paříž, ale jednání s letišti jsou náročná a je potřeba najít vhodnou příležitost,“ komentoval Rosenberg.

Ilustrační foto.
Stání v druhé fázi modrých zón zdarma? Ne, rozhodli brněnští radní

Právě o pravidelné lince do Barcelony jednali zastupitelé Jihomoravského kraje, jemuž letiště patří a rozhoduje o jeho využití. Jednání s rumunským dopravcem Blue Air ale na jaře zkrachovala.

Další novinkou na letišti je uzavření spolupráce s brněnskou firmou Kiwi.com. V úterý o tom informovala mluvčí letiště Kateřina Pichalová. Cestující si díky společnosti zarezervují letenky do světových destinací, protože Kiwi propojuje aerolinky, které spolu běžně nespolupracují.

Ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund vidí ve spolupráci potenciál. „Společnost Kiwi je známá tím, že umí vyhledávat spoje tak, jak to jiné služby nezvládnou. Počet cestujících se díky tomu může zvýšit,“ sdělil ekonom.

Brněnské letiště kromě novinek plánuje pokračovat v zavedených každodenních linkách do Mnichova a Londýna. Linku do Londýna využívá například rodilá Brňanka Gabriella Jochmanová, která ve Spojeném království žije. „Letos jsem letěla už asi čtyřikrát a jsem spokojená,“ svěřila se.

Rozvoj letiště můžou ohrozit nevyřešené majetkové poměry. V říjnu totiž zamítl Okresní soud Brno-venkov žalobu zástupců kraje, ve které se domáhali zapsání kraje jako jediného vlastníka pozemků. Kraj dostal pozemky od státu, další vlastník je však podnikatel Michal Horký. Ten pozemky odkoupil od sourozenců Zajícových, kteří je zdědili. Informovala o tom začátkem října Česká televize.

Strážník Petr Čermák holýma rukama odzbrojil lupiče v pohodě
Při nákupu se strážník stal hrdinou. Holýma rukama odzbrojil lupiče

Brněnské letiště končí letní sezonuDo historie se zapíše návštěvnost letiště letos v červenci. Jeho branami prošel zatím největší počet cestujících za jeden měsíc, a to zhruba 115 tisíc lidí.
Nejoblíbenější destinací v létě byl bulharský Burgas s 375 přílety a odlety.
Na zimní sezonu představitelé letiště obnoví linku do italského Milána. Společnost Ryanair chystá lety dvakrát do týdne. Začínají osmadvacátého října.
Nově začalo letiště spolupracovat se společností Kiwi.com. Díky ní si cestující najdou výhodné navazující lety po celém světě se snadnými přestupy v Mnichově, Londýně nebo Miláně. Například za zpáteční letenku do Osla zaplatí lidé téměř dvanáct set korun. Když pojedou do Barcelony, bude cena letenky o dvě stě korun dražší. Do marockého Marrákeše pak odletí za dva tisíce.

MARTINA HYKŠOVÁ
KLÁRA VAŠÍČKOVÁ