Lidé se s nadšením pustili do budování tůní, biocenter i koridorů a vysazují tisíce stromů. Letos takových míst vznikne třikrát víc než loni. „Všechno, co tu rostlo před třiceti lety, vzalo za své při zemědělském hospodaření minulých let. Stromy, remízky, všechno vykáceli. Zbyla jen holá pole. Tak se to snažíme obnovit,“ uvedl starosta Starovic na Břeclavsku Antonín Kadlec.

V katastru obce už vysázeli na dvanáct tisíc stromů, převážně dubů. Chovný rybník na kapry vyčistili a přeměnili na biocentrum. Do čisté vody mezi rákosí se vrátili vodomilní ptáci i skokani. „Viděli jsme tu i ondatry, nutrie, vydru, užovky. Voda je teď čistá, tak se tu objevují i živočichové, kteří tu ani dřív nebývali,“ pochvaloval si místní ekolog Petr Hudeček.

S pomocí státních dotací investovali do obnovy přírody zhruba patnáct milionů korun. „Máme za sebou už tři podobné projekty. Jsme v tom s občany zajedno, alespoň většinou,“ dodal Kadlec.

Ilustrační foto.
Motorkář nezvládl řízení a havaroval

Majestátní staré vrby se zrcadlí také nad novou vodní hladinou u Borkovan na Břeclavsku. Na zanedbaném místě takzvaného Otnického žlebu tam v stínu lesa vyrostly tři přírodní rybníky. „Bylo to nevyužívané místo, které kvůli podmáčení půdy nikdo neobdělával. Vodní plocha se rovná zhruba jednomu hektaru a už teď je vidět jak se v lokalitě znovu probouzí život,“ řekl starosta Borkovan Radek Valenta.

Mezi vodními rostlinami tam zahnízdily divoké kachny, objevili se slepýši, užovky i žáby. Přívětivý kus přírody vyhledávají místní i turisté. „Každý víkend tam vidím zástupy lidí na procházce,“ přiblížil Valenta.

Soustava biotopů vyrostla čerstvě i jižně od Šakvic v oblasti Písečných dílů. „Rozsáhlou výsadbou se snažíme obnovovat i lužní lesy,“ uvedla tamní starostka Drahomíra Dirgasová.

Stavbu biocentra připravují i v Kučerově na Vyškovsku. Vznikne na Rostěnickém potoce.

Dožínky ve skanzenu 2019
Dožínky ve skanzenu. Lidé obdivovali ruční tkaní na stavu a ochutnávali kvašáky

Mokřady vznikají také v Rousínově. Biocentrum v Lesoparku Hrubé Kusy tam plánují dokončit na podzim.

Na fotogenické biopásy v Šardicích na Hodonínsku se byl podívat i ministr životního prostředí Richard Brabec při nedávné návštěvě kraje.

Podle Státního pozemkového úřadu zájem obcí o obnovu krajiny roste. „Loni byly na jižní Moravě realizovány stavby za zhruba jedenáct milionů korun. Letos předpokládáme trojnásobek,“ uvedla mluvčí úřadu Lenka Růžková.

Biocentra, biokoridory, mokřady a tůně
-Zájem o budování biocenter, koridorů a přírodních tůní na jižní Moravě zažívá rozmach.
-Lidé chtějí udržet v krajině vodu a zabránit erozi půdy.
-Napravují důsledky velkoplošného hospodaření v minulosti.
-Díky tomu se do dříve zpustlých míst vrací původní živočichové a rostliny.
-Místa vyhledávají lidé také k odpočinku a výletům do přírody.
-Pozorují vodní ptáky, žáby, užovky, vydry i ondatry.