Už potřetí se letos Kabelkománie konala například ve Znojmě nebo v Moravském Krumlově. Jen v těchto městech získali organizátoři pro nadaci v součtu přes osmdesát tisíc korun. V sobotu od deseti hodin dopoledne pak vypukne Kabelkománie v bývalém Národním domě v Mikulově. „Nabízíme hlavně kabelky, ale nechybí ani batohy nebo kufry,“ přiblížila organizátorka akce Iveta Hlobilová.

I její syn v minulosti potřeboval transplantaci kostní dřeně. „Měli jsme štěstí, našel se vhodný dárce. Každý čtvrtý nemocný ho ale nenajde,“ vysvětlila Hlobilová důvody, které ji přivedly k založení Kabelkománie. V domovském Znojmě pořádá každý rok také Šmuk bazar, na kterém se dají zakoupit šperky a šály.

Letecký pohled na oboru Obelisk na Břeclavsku a obnovenou krajinu.
Do krajiny vrátili vodu. Obora Obelisk ochlazuje okolí, tvrdí architekt

O dobrovolníky nemá nouzi. „Kabelkománii vždy ráda podpořím, pomáhá lidem, kterým jde o život. Navíc dělá ženám radost a celkově je s bazárkem spojená příjemná atmosféra,“ reagovala třeba Luba Peterková, která několik kabelek darovala a zároveň i koupila.

Bleší trhy organizuje už čtyři roky i Jihomoravská komunitní nadace. Důvody jsou jiné. „Snažíme se lidem ukázat, že mnohé starší věci se dají ještě využít a omezit tak zbytečný odpad a zatížení planety,“ uvedla ředitelka nadace Zlata Maděřičová. Nejbližší akce je v plánu 1. září v Moravské Nové Vsi pod kostelem.

Stále populárnější jsou bleší trhy i v Břeclavi. Letos už čtvrtý se koná v pátek od dvou hodin odpoledne na cukrovarském mostě.

DOMINIKA SVOBODOVÁ

Ilustrační foto.
Dopad horka? Méně tolerance v čekárnách lékařů, vyšší agresivita klientů charity