Na alarmující nedostatek těchto odborníků upozorňuje Asociace klinických psychologů. Chybí podle ní také dětští kliničtí psychologové a psychoterapeuti. „Matky s nemocnými dětmi čekají na termín až šest měsíců, stejně jako dospělí,“ uvedla prezidentka asociace Hana Jahnová.

Ilustrační foto
Rychle vlakem do Zastávky? Příprava má zase zelenou, stavba začne za dva roky

Přestože počet psychologů roste, smlouvu se zdravotní pojišťovnou dostane jen málokdo. „Pojišťovny odmítají nové smlouvy uzavřít a tvrdí, že stávající počty stačí,“ míní Jahnová.

8klinických psychologů připadá na sto tisíc lidí v České republice. Podle Světové zdravotnické organizace by jich mělo být šestadvacet.


Všeobecná zdravotní pojišťovna se brání, že počet smluv navyšuje. „Letos přibudou další pracoviště. O každé žádosti rozhodujeme individuálně. Musíme ale zohledňovat nařízení vlády, že každý pojištěnec musí mít péči klinického psychologa hodinu cesty od bydliště. Nikoli tedy nezbytně v každé obci,“ zdůvodnila za pojišťovnu Lucie Krausová.

Podle předsedy České psychoterapeutické společnosti Karla Koblice nicméně pojišťovny nezohledňují přeplněné ambulance. „Jednu kolegyni pojišťovna odmítla, stanovisko vysvětlila dojezdovou vzdáleností k nejbližšímu kolegovi. Tento psycholog má ale kapacitu přeplněnou,“ okomentoval.

Že je pro pacienty těžké klinického psychologa sehnat, si všímá i vedoucí Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice Brno Hana Neudertová. „Jejich počet se od devadesátých let příliš nezměnil. Pojišťovna nenavyšuje počet smluv, takže odborníků nepřibývá a ti stávající jsou přetížení. Péče o mentální zdraví je v tomto směru značně zanedbaná,“ uvedla.

Často se také stává, že po letech práce s lidmi s psychickým utrpením odborník čelí syndromu vyhoření. „Z klinického pracoviště tak odchází do soukromé sféry,“ doplnila Neudertová.

Dle expertů se za posledních patnáct let spotřeba antidepresiv ztrojnásobila. Depresí tak trpí každý třetí.

Letiště M. R. Štefánika v Bratislavě.
Cesta k moři? Jihomoravané létají častěji z blízké Bratislavy